Насловна Друштво Пековић: За борбу против корупције потребна је политичка воља

Пековић: За борбу против корупције потребна је политичка воља

1
ПОДИЈЕЛИ

Корупција – људска бољка откако је свијета и вијека, трује како појединца, тако и цијело друштво. Ова болест у нашем времену и у нашој држави захватила је све поре живота, казала је потпаролка Демократа Анђела Пековић.

andjela pekovic

Ово кобно друштвено зло јавно се осуђује, међутим, лијек се тешко налази, или се не тражи ефикасно у систему који прећутно толерише разноразне друштвене аномалије. У прилог томе да се не води довољно рачуна  у рјешавању овог  проблема свједоче и упозорења која долазе са релевантних страних адреса да је корупција један од највећих проблема у Црној Гори коју карактерише некажњивост, и да би требало нешто под хитно учинити по том питању„, истиче Пековић.

Сматра да је корупција злоупотреба јавног овлашћења у циљу стицања одређене материјалне користи, али не само то.

„Корупција представља и злоупотребу јавног овлашћења приликом потписивања одређених уговора који иду на сопствену корист, али на штету интереса грађана. Свједоци смо на стотине пропалих и уништених предузећа у Црној Гори, због чега би неко требало да трпи посљедице, а не недужни грађани. То се може значајно ублажити тако што ће у казненој политици “први на удару” бити државни функционери и представници народа, они који имају највише прилике и могућности да отуђе далеко више због своје политичке моћи и положаја у државној служби за које се „лијепи новац, то опасно корозивно средство које се хвата за људску душу као рђа за челик“, јер „моћ сама по себи више није довољна награда, нужно је и нешто да звекне у готовом“.“

Пековић додаје да треба оснажити и улогу цивилног сектора, чија је важност у борби против корупције неуптина. Такође, не смије се занемарити ни улога медија у спречавању и борби против корупције , али исто тако треба обезбиједити  услове који су неопходни да медије нико не би кочио у томе.

„Битно је и константно указивати на опаке посљедице које са собом доноси овакво несавјесно чињење какво је корупција, а несавјесне актере корупцијских афера извести пред лице правде. Можда би добар примјер у борби против корупције за Црну Гору биле друге државе које су успјеле да се ефикасно изборе са овим проблемом и смање корупцију на најнижи могући ниво, као што су примјери Данске, Финске, Шведске. А све то подразумијева искрену политичку вољу коју ова власт очигледно нема. Зато ће људи окупљени у  Демократској Црној Гори бити одлучни да побједе овај  изопачени феномен  која прожима цијело црногорско друштво„, закључила је Пековић. 

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here