Насловна Друштво Позитивна против било које промјене власништва у АД „Лука Котор“

Позитивна против било које промјене власништва у АД „Лука Котор“

0
ПОДИЈЕЛИ

Позитивна Црна Гора се противи било којој промјени власништва у АД „Лука Котор“, дакле не само приватизацији већ продаји било ког дијела акција од 57 одсто који припада Општини Котор, што је у складу са основним програмским опредјељењима Позитивне Црне Горе, а што је на сједници СО Котор изнио њихов одборник Ранко Пророковић.

BILJANA CETKOVIC

„Ми сматрамо да је Лука Котор, као највећа путничка лука у Црној Гори која је проглашена за луку од националног интереса, један од ријетких здравих привредних субјеката у општини Котор и да је њено пословање од стратешког интереса за Град са директним и индиректним финансијским ефектима. Сматрамо да Град као и грађани треба да осјете бенефите од пословања овог привредног субјекта а на рачун „терора“ који трпе у туристичкој сезони. Не можемо да прихватимо чињеницу да је општина Котор као већински власник у 2012. години од дивиденди добила мање него један спортски колектив“, објашњава предсједница Општинског одбора Позитивне Црне Горе Котор, Биљана Ћетковић.

Са тим циљем, на сједници СО Котор, одборник Позитивне је изнио закључак од марта 2015. године, да „општина Котор као већински власник иницира расписивање међународног тендера за Оутсоурце менаџемент за управљање Луком Котор“ а који гласањем није усвојен од стране одборника СО Котор.

„Оутсоурце менаџемент приступ подразумијева увођење експертског менаџемента уз ревизију комплетног досадашњег пословања уз постављање експлицитних финансијских и пословних параметара у смислу развоја сервиса Луке Котор у мјери самог Града, уз констатацију да је ту мјеру доста тешко одредити. Сматрамо да је крајње вријеме да Котор дефинише своје развојне циљеве и визије у којима „Лука Котор“ има значајно мјесто услијед експанзије крузинг туризма на свјетском нивоу. Имајући у виду чињеницу да живимо у једном од најљепших залива на свијету и да су туристи нас пронашли а не ми њих, те да смо предмет њиховог интересовања као „изузетна универзална вриједност“, односно да су туристи ту због Града а не због луке“, објашњава Ћетковић.

Како додаје, закључак који је најављен као Закључак ОО СДП-а је достављен одборницима у 8 сати ујутро на дан одржавања наставка сједнице СО, за разлику од осталог материјала који се доставља 10 дана прије одржавања сједнице.

„Дакле крајње неозбиљно. Оригиналан Закључак је имао пет тачака и током саме сједнице је направљена пауза у којој су подносиоци СДП, ЛП и ХГИ избацили прву тачку која се односила на усвајање Извјештаја о раду и финансијском пословању АД „Лука Котор“ за 2014. годину, јер је гласање по овој тачки претходило гласању о закључцима. Сматрамо да је поднесени Закључак СО Котор од стране ОО СДП-а, странке која на државном нивоу држала под контролом све механизме како рада тако и додјеле концесије за Луку Котор, дакле Министарство саобраћаја и поморства, Лучка Управа, Лучка капетанија и Морско добро, де фацто интерстраначки докуменат који као такав не треба да буде предмет интересовања Позитивне Црне Горе, а самим тим ни СО Котор“, порућује Ћетковић.

Како закључује, ОО Позитивне Котор је против продаје било којег дијела акцијског капитала чији је власник општина у АД „Лука Котор“ и урадиће све што је у њиховој моћи да се Луци додијели концесија, и по том питању су отворени за сарадњу са свим осталим политичким субјектима.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here