Насловна Друштво Процурело Варуфакисово признање о плану Б

Процурело Варуфакисово признање о плану Б

0
ПОДИЈЕЛИ

Бивши министар финансија Јанис Варуфакис тврди да га је премијер Алексис Ципрас у децембру прошле године овластио да креира паралелни платни систем.

VARUFAKIS

Тај паралелни платни систем би могао да ради користећи бројева пореских пријава и могао би да функционише као паралелни банкарски систем, обелоданио је Варуфакис у телефонском разговору са групом инвеститора из Лондона.

Транскрипти су процурели и објављени су у грчком Катимеринију, а разговор је вођен 16. јула, недељу дана пошто је одступио са места министра финансија.

Варуфакис је у том разговору навео да је месец дана пре општих избора који су Сиризу довели на власт, добио зелено светло од Ципраса да испланира платни сyстем који би могао да функционише у еврима, али који би могао да се преко ноћи пребаци на драхму, ако то буде потребно.

“Премијер ми је, пре избора у јануару, дао зелено светло да смислим план Б. И ја сам оформио врло способан мали тим, који је морао бити мали јер смо деловали под велом тајне из очигледних разлога”, објаснио је Варуфакис за британски Телеграф.

За спровођење плана је било потребно око 1.000 људи, али Варуфакис никада није добио финално одобрење од Ципраса да настави, казао је.

План би подразумевао хакерски упад у базу централе јавних прихода, која је иако формално под окриљем грчког министарства финансија, заправо била под ингеренцијама “тројке” и практично крађу бројева пореских обвезника, објаснио је Варуфакис.

То би омогуц́ило стварање паралелног система који би могао функционисати уколико би банке биле приморане на затварање и који би омогуц́авао исплате између државе и трећих лица и који би у крајњем могао водити у стварање паралелног банкарског Система, навео је бивши грчки министар финансија. С обзиром на то да је управа грчких јавних прихода под надзором грчких кредитора и због тога јој је тешко приступити, Варуфакис каже да је свом другу из детињства, који је стручњак за информационе технологије на Колумбија Универзитету, доделио задатак да тај систем хакује.

Недељу дана након што је преузео министарство, Варуфакис му је рекао да контролише хардвер, али не и софтвер, који је у рукама “тројке”.

Варуфакис је казао да план није био осмишљен као план за увођење паралелне валуте и истакао да је био предиђен за евро, али да би у случају потребе могао да се пребаци И на нову драхму.

„Увек сам говорио Ципрасу да то нец́е бити једрење на води али да је то цена коју морате да платите за слободу“, рекао је Варуфакис за Телеграф.

„Али када је дошло време схватио је да је превише тешко. Не знам када је донео ту одлуку, али сам то експлицитно схватио у ноц́и референдума, и зато сам понудио оставку.“, рекао је он.

„Мислим да нас је грчки народ овластио да енергично и одлучно наставимо преговаре до тачке да ако не можемо да постигнемо одржив споразум, онда треба размотрити излазак“, рекао је Варуфакис.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here