Насловна Архива Протест подршке мајкама, Савковићева поручила да је уз мајке најхрабрији дио ЦГ

Протест подршке мајкама, Савковићева поручила да је уз мајке најхрабрији дио ЦГ

8
ПОДИЈЕЛИ

Вечерашњи протест у Подгорици, који је почео у 18 часова, окупио је више од 3.500 грађана, који подржавају мајке Црне Горе у борби за њихова права, преносе агенције.

Предсједница координационог одбора мајки Жељка Савковић, на почетку протеста, казала је окупљенима, да се вечерас испред Скупштине окупио најхрабрији дио Црне Горе. Она је нагласила да су сви људи који желе да подрже мајке и да одбране част и достојанство жена Црне Горе, добродошли на протест. Савковић је јуче позвала челнике свих политичких партија да одреде по једну представницу из својих редова која ће говорити на протесту.

DSC_8653Прва представница из политичке партије,  која се обратила мајкама , била је посланица ДФ-а Бранка Бошњак.

„Ви имате стечено право које нико не смије да вам узме. Закон је можда имао мањкавости, али је био солидаран да највећим жртвама транзиције помогне макар минимално“, казала је Бошњак, додајући да је поносна на мајке које су истрајне.

„Ово је први женски устанак у Црној Гори, који ће показати да су жене доследније од мушкараца“, поручила је Бошњак. 

Драгиња Вуксановић из СДП-а поручује мајкама „Браво за храброст!“.

„Ово је закон који некоме може да се свиђа или не, али он је проглашен и мора се поштовати. Отели сте од народа Црне Горе, вратићете то врло брзо“, казала је Вуксановић обраћајући се Влади Црне Горе.

DSC_8636Посланица ДФ-а Марина Јочић је поручила да сви заједно треба да, како је казала, „рушимо ово зло које нас је снашло“.

„Сви заједно против владе, против мафије, против ових судова“, истакла је она.

„Све је политичко питање. И за рјешење мајки и многобројних других проблема, одговор је заједништво свих политичких партија, организација, синдиката… Да рушимо ово зло које нас је снашло. Хоћу да кажем кад се све буде завршило и дође власт коју заслужује народ, хоћу да се у правопис због вашег јунаштва уведе да се мајка пише са великим почетним словом М“, казала је Јочић.

Анка Вукићевић из Демоса је оцијенила да су „ови из власти сачували оно што је Црна Гора имала, не би било потребе ни за накнаде, ни протесте“.

DSC_8641

Испред УССЦГ Лидија Пејовић је казала да су ту због свих жена , да бране 21. хиљаду жена из најрањивије категорије друштва које су ускраћене за 25 одсто свог загарантованог примања.

„Владина одлука је социјално неисправна, а Уставни суд се данима не оглашава. Позивам све жене да се удруже и покажу да су спремне да се боре за своја права и да нијесу грађанке другог реда, а УССЦГ ће их подржати“, истакла је она.

Активиста Демир Хоџић је поручио да се мајке боре да одбране Устав Црне Горе. Он је казао да ће бити уз њих и позвао све присутне који су у могућности да ноћас остану испред Скупштине уз мајке, као подршка.

Након позива Хоџића да се остане уз мајке, група окупљених је испалила ватромет у знак подршке Хоџићу, док му се Савковићева захвалила на подршци.

„Нећу говорити као посланица, јер сам ја ћерка мајке и доктор, који се бори за живот. Позивам министра здравља Кенана Храповића да се обрати организованој криминалној групи и објасни им шта значи кад мајке штрајкују глађу осам дана„,поручила је Валентина Минић, посланица Демократа.

„Мајке су примјер како треба бранити стечена права, људско достојанство и слободу. Као ћерка поручујем свим грађанима да дођу и подрже мајке“, казала је Минић.

„Као мајка двоје дјеце, пуним срцем подржавам мајке које се боре за права“, рекла је Вера Булатовић је испред ДНП-а и као мајка, љекар и посланик поздравила жене, додавши, да су светионик правде и отпора.

„Породица је темељ друштва и демократије, па да ли је ово демократија? Ово је аутократија и на власти је олигархија, и ово, на демократски начин, треба да буде крај тога. СНП је са мајкама увијек и свуда. Молим мајке да издрже, да буду јунаци и покажу примјером како се брани слобода и породица“, казала је Радмила Чагоровић  испред СНП-а и поручила власти да нареди Уставном суду Црне Горе да се донесе одговарајућа одлука.

DSC_8684

Јела Томовић из Мојковца је поручила да долази из града у којем су мајке рађале јунаке који су се борили у првим борбеним редовима.

„Је ли жалосно што мајке гладне и болесне стоје пред Скупштном“ поручила је Томовић, док су присутни скандирали „лопови, лопови“.

„Велика је срамота да мајке у годинама стоје на плочнику испред Скупштине! Накнаду смо зарадиле, то право нам је држава дала, па се онда покајала! Ми нећемо Душко твоје, но стечено право своје! И овај ће мандат проћи, избори ће нови доћи, али мајке неће моћи на изборе гладне доћи“, поручила је у стиху Томовић.

„Молим мајке из Херцег Новог да дођу у што већем броју да истјерамо ову причу до краја. Црна Горо, бране те мајке, а они преко пута нека наставе да сједе, ионако ништа не рјешавају“, казала је Божидарка Томашевић из Херцег Новог.

Мајке су на крају вечерашњег протеста рекле да је остало само још једно име које треба да прозову и позову, а то је бивши премијер и садашњи предсједник  ДПС-а, Мило Ђукановић. Он је у Никшићу, како су нагласиле, обећао пред изборе, да накнаду мајкама нико неће узети.

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  STA RADI OVA VUKSANOVICKA OVDJE NA PROTESTU?PA DO JUCE JE OVA PUNIH 18 GODINA DRZALA VECU TIM KOJE DANAS NAZIVA MAFIJOM.U NAJMANJU RUKU JE PO LOGICI NJENIH INTIMNIH PAJTOSA IZ TUZILASTVA KATNICA I STANKOVICA SAUCESNICA U ORGANIZOVANOM ZLOCINACKOM PODUHVATU.ZAISTA MORAS BITI BEZ OBRAZA DA DODJES NA PROTEST ONIH KOJE SI UNESRECIO A ONE SA KOJIM SI DO JUCE UNESRECIVO NAROD NAZIVAS MAFIJOM. O SEBI NI RIJECI.ZASTO SA PROTESTA NIJE POZVALA KRIVOMOZGICA DA I ON JEDNOM IZADJE PRED MAJKE I DA VEC JEDNOM PRISTANE NA PROTESTE OPOZICIJE.ZASTO NIJE PROZVALA SVOG INTIMNOG TUZIOCA DA POKRENE POSTUPKE PROTIV TE MAFIJE KOJU ONA PREPOZNAJE I PROZIVA.ZAISTA SE NALAZIMO U ZEMLJI BEZ MORALA ,RAZUMA I SRAMA.NEMA NAMA POMOCI AKO OVAKVE KAO ONU NAROD NIJE SINOC IZVIZDAO I POD MARS NATJERAO SA MJESTA ZLOCINA!NAROD IMA IZGLEDA PAMCENJE ZLATNE RIBICE!CUDO NE VIDENO!

 2. 0
  0

  Браво стотко, о томе ја причам. Свему и свачему треба да предходи здрав разум. Истина је само једна, нема моје, твоје, њихове истине.

 3. 0
  0

  Заиста дирљив овај излив јада што је снашао Црну Гору од Ђукандера проклетника и његове клике!

  • 0
   0

   БРАВО СРБИНЕ ПРАВО ТИ ЈЕ ПРЕЗИМЕ САМО НЕШТО МИ НЕ ЛИЧИШ НА СРБИНА

   КАД СЕ НАЈЕДЕШ ТИ ЈОПЕТ ПОНОВО

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here