Насловна Друштво На данашњи дан 1830. Турци напуштају Београд и повлаче се из Србије

На данашњи дан 1830. Турци напуштају Београд и повлаче се из Србије

2
ПОДИЈЕЛИ

Svecanost povodom citanja Hatiserifa На данашњи дан 1830. Турци напуштају Београд и повлаче се из СрбијеУ Београду, на Ташмајдану, у присуству кнеза Милоша и београдског паше на данашњи дан 1830. свечано је прочитан хатишериф турског султана Махмуда II о аутономији Србије. Турци су након тога продали своја имања Србима и напуштили Београд.

У вријеме Београдског пашалука паралелно је успостављана и српска и турска власт. Турци су имали своје органе власти: везира, диван (везиров савјет), алај-бега (старјешина спахија), муселима (војвода) и кадију (судија). Везир је био одговоран Порти, а посредством кнеза Милоша и српских органа власти је управљао Србима у Београдском пашалуку. Турска власт у Србији била је на снази све до 1830. а тада је нагло ослабила.

Кнез Милош је започео преговоре са Портом на основу одредби Ичковог и Букурешког мира, уз подршку Русије. Резултати вишегодишњег ратовања, кнежево дипломатско умјеће и руска подршка су били пресудни за стицање аутономије. На Народним скупштинама (1817. и 1827) народ га је изабрао за наследног кнеза. Да би ојачао српску власт, Милош је 1820. молбом затражио од Порте самоуправна права за Србе.

milos obrenovic На данашњи дан 1830. Турци напуштају Београд и повлаче се из СрбијеКако је Русија након пораза Наполеона имала добар положај у Европи, није јој било тешко да укључи Србију у све уговоре које је склапала са Османским царством. Подржаван од стране Русије, уз подмићивање, турских државника, кнез Милош се изборио за три темељна документа о аутономији:
Хатишериф из 1830. Берат из 1830. и Хатишериф из 1833.

Овим актима Србија је стекла права на: слободу вјероисповести, избор старјешина, независну унутрашњу управу, повратак шест нахија које је Карађорђе ослободио током Првог српског устанка, а које нијесу биле дио Београдског пашалука, слободу трговине, подизање школа, болница и штампарија, забрану насељавања Турака у Србију и право на исељавање Турака из Србије, осим у градовима са утврђењима. Порта је Бератом потврдила кнеза Милоша за наследног кнеза. Пореске обавезе које су Срби имали према спахијама, везиру и Порти су процјењене на 2.350.000 гроша. Ову суму кнез је исплаћивао Порти сваке године на Ђурђевдан и Митровдан.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here