Насловна Друштво На данашњи дан 1830. Турци напуштају Београд и повлаче се из Србије

На данашњи дан 1830. Турци напуштају Београд и повлаче се из Србије

2
ПОДИЈЕЛИ

Svecanost-povodom-citanja-HatiserifaУ Београду, на Ташмајдану, у присуству кнеза Милоша и београдског паше на данашњи дан 1830. свечано је прочитан хатишериф турског султана Махмуда II о аутономији Србије. Турци су након тога продали своја имања Србима и напуштили Београд.

У вријеме Београдског пашалука паралелно је успостављана и српска и турска власт. Турци су имали своје органе власти: везира, диван (везиров савјет), алај-бега (старјешина спахија), муселима (војвода) и кадију (судија). Везир је био одговоран Порти, а посредством кнеза Милоша и српских органа власти је управљао Србима у Београдском пашалуку. Турска власт у Србији била је на снази све до 1830. а тада је нагло ослабила.

Кнез Милош је започео преговоре са Портом на основу одредби Ичковог и Букурешког мира, уз подршку Русије. Резултати вишегодишњег ратовања, кнежево дипломатско умјеће и руска подршка су били пресудни за стицање аутономије. На Народним скупштинама (1817. и 1827) народ га је изабрао за наследног кнеза. Да би ојачао српску власт, Милош је 1820. молбом затражио од Порте самоуправна права за Србе.

milos_obrenovicКако је Русија након пораза Наполеона имала добар положај у Европи, није јој било тешко да укључи Србију у све уговоре које је склапала са Османским царством. Подржаван од стране Русије, уз подмићивање, турских државника, кнез Милош се изборио за три темељна документа о аутономији:
Хатишериф из 1830. Берат из 1830. и Хатишериф из 1833.

Овим актима Србија је стекла права на: слободу вјероисповести, избор старјешина, независну унутрашњу управу, повратак шест нахија које је Карађорђе ослободио током Првог српског устанка, а које нијесу биле дио Београдског пашалука, слободу трговине, подизање школа, болница и штампарија, забрану насељавања Турака у Србију и право на исељавање Турака из Србије, осим у градовима са утврђењима. Порта је Бератом потврдила кнеза Милоша за наследног кнеза. Пореске обавезе које су Срби имали према спахијама, везиру и Порти су процјењене на 2.350.000 гроша. Ову суму кнез је исплаћивао Порти сваке године на Ђурђевдан и Митровдан.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Остало јејош Турака! Сад Срби уживају гледајући Сулејманов серијал и плачу!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here