Насловна Издвојено Сто цивила за једног Њемца – у којег пуца чудак обијесни

Сто цивила за једног Њемца – у којег пуца чудак обијесни

17
ПОДИЈЕЛИ

И дан данас се воде дискусије на тему – да ли је требало прекинути било какве устанке на територији Њемцима окупиране Србије, гдје је важило неотклоњиво правило силе – да се због убијеног или рањеног њемачког војника праве одмазде над цивилима. Исти случај је и са окупираном Црном Гором, гдје су било какве устаничке активности праћене незаобилазним одмаздама над цивилима од стране Италијана. Једни говоре да је требало свуда наставити устанак и борити се, не обраћајући пажњу на страдање цивила. Други тврде супротно, да је требало прекинути устанак јер се по ту цијену није смјело ратовати, и сачекати право вријеме за побуну.

Одмазде иду „систематски и по плану“

Генерално наређење за одмазде над цивилима, због дејстава устаника (партизана и четника) у Србији, иницирано је 16. септембра 1941. наредбом Адолфа Хитлера издатом војном заповједнику фелдмаршалу Вилхелму Листу. Хитлер је лично одредио пропорцију одмазде, да се за једног убијеног њемачког војника или фолксдојчера стријеља 100 српских талаца- цивила, а за рањеног 50.

Да би угушио устанак у Србији, Хитлер је у септембру 1941. упутио 30 000 елитних војника. На приједлог фелдмаршала Листа, 20. септембра 1941. године пјешадијски генерал Франц Беме је примио дужност Опуномоћеног главнокомандујућег генерала у Србији, који има апсолутну војну и извршну власт у марионетској Србији.

Беме одмах наређује систематски терор над цивилима, па је већ 24. септембра ухапшено 4 000 талаца, житеља Шапца старосне доби од 14 до 70 година. У следећих 15 дана војници Вермахта убили су 88 устаника, стријељали 1 267 талаца, и ухапсили укупно 17 420 особа.

Њемачка војска је у октобру 1941. наступајући ка Лозници код Гајића стене, испред Драгинца, наишла на партизанску засједу где је у борбама претрпјела одеђене губитке. Због овог напада, у Драгинцу, селу крај Лознице, и у његовој околини је за одмазду стријељано 2 950 грађана у периоду између 13. и 16. октобра 1941., при чему је најмлађа жртва била стара само три дана.

Велики масакр се догађао у периоду од 15. до 20 октобра у Краљеву, а као повод је узето то што су четници и партизани у заједничкој акцији убили 14 војника Вермахта. Њемачка команда је саопштила да је стријељала 1 735 људи, а по факту- историчари Музеја у Краљеву су открили идентитет 2 190 стријељаних грађана Краљева.

Исто се десило у Крагујевцу и околини, гдје је од 19. до 21. октобра стријељано 2 792 особе, међу којима и велики број ђака. Њемци су 22. октобра излијепили Крагујевац плакатима гдје су указали да је због напада на њемачке јединице, гдје је погинуло 10 а рањено 26 њемачких војника, у знак одмазде стрељано за сваког погинулог немачког војника 100, а за сваког рањеног 50 становника, укупно 2.300 људи. Ипак, стријељали су више од задане пропорције чак пет стотина цивила.

Изасланик њемачког Министарства иностраних послова послао је у Берлин извештај о томе да је до 3. децембра у Србији стријељано 20 000. Током гушења устанка 1941.г. Њемци су у Србији убили 11 522 устаника и стријељали 21 809 цивила. Због губитака од 160 мртвих и 370 рањених у сукобима с устаницима, њемачке окупационе власти су наставиле да стријељају и касније, све до прописане квоте од 39 900 талаца које треба ликвидирати, а која је њемачком командом јасно била задата. До 1944. Вермахт је у Србији побио око 70.000 цивила у казненим експедицијама и одмаздама.

Тринаестојулски устанак у невријеме

Типичан примјер грешке и промашаја у одређивању времена покретања побуне је Тринаестојулски устанак у Црној Гори. Он се десио 1941 г. а требао је да се деси, рецимо, 1944. године! Као што је грађанство Недићеве Србије могло да без устанака и устаника претури неколико тешких година њемачке окупације, тим прије је грађанство Црне Горе то могло да уради под меким окупатором као што су били Италијани.

Да подсјетим, Тринаестојулски устанак је имао свенародни карактер- јер је од 32 000 устаника у њему учествовало 7 000 комуниста и скојеваца, и 25 000 некомуниста. Сви заједно су направили величанствену побуну, која је требала бити таква, али тек кроз три године.

У гушењу Тринаестојулског устанка су учестовале невјероватне силе противника – 100 000 италијанских војника и 20 хиљада припадника албанске и Муслиманске милиције из Плава, Гусиња, Санџака и дијела Метохије.

Гушење устанка је било пропраћене одмаздама над цивилима, гдје су нестајала цијела села. Са гушењем побуне, почео је и грађански рат на територији Црне Горе, са класичним разилажењем устаника, пропраћеним оружаним конфронтацијама, пуцњавама и паролама. Црна Гора је већински била незаинтересована за даље акције против окупатора које ће произвести масакре над сопственим народом. Јосип Броз је био заинтересован за даље вођење операција, и није га било брига за цивилна страдања.

Тако се и десило да је по послијератном попису установљено да је на територији Црне Горе пострадало 18 573 људи, гдје су урачунати цивили, устаници и партизани, а тој листи се треба додати и поименични списак погинулих 5 800 монархиста, које је дао Саво Греговић у књизи “Пуцај, рат је завршен”.

Чак и тај битни моменат илузије, да ће Тринаестојулским устанком народ Црне Горе задивити антихитлеровску коалицију, па ће из тога проистећи неке бенефиције, срушило је стравично англоамеричко бомбардовање Никшића, Подгорице, Пљеваља, пред крај Другог свјетог рата. Управо зато, посебно треба споменути озвијереле Англоамериканце, увијек спремне за непотребне злочине над “дивљим народима”, који су грађанима Црне Горе одали признање за Триаестојулски устанак тако што су својим бомбардерима 1944. године разорили градове и побили преко 2 500 цивила у Црној Гори.

Њемачки генерали пуштени на слободу

Дакако, послије завршетка Другог свјетског рата, у Нирнбергу се за злочине над таоцима судило њемачким генералима, и то суђење је познато као „Талачки процес“. На том процесу судило се дванаесторици њемачких генерала за „масовна убиства цивила у Грчкој, Албанији и Југославији“.

Ко није знао, на том процесу судије су закључиле да су „партизани незаконите формације”, те због тога “нису морали да се третирају као ратни заробљеници“. Тако су и одлучиле да је “послије заробљавања партизана њихова егзекуција била легитимна”!? И не само то, већ је суд закључио да „под одређеним околностима, узимање талаца, одмазде и убиства могу представљати дозвољену линију акције против герилских напада“.

Генерал Франц Беме, командант гушења устанка у Србији, убио се прије пресуде. Остали генерали одговорни за смакнуће 70 000 српских талаца током Другог свјетског рата осуђени су на кратке временске казне. Пресуде су им изречене 1948. а сви су на слободу изашли већ 1953. године.

Да закључим, Запад је у Нирнбергу дао право да окупационе власти, макар биле Хитлерове, имају право на одмазду над цивилима, и да су то дозвољене акције у борби против герилаца, који се третирају бандитима ма које обојености они били.

Пуцај, и иди у ад!

Послије свега реченог, размишљам- како су се „дивно“ осјећали такозвани „хероји“ док Њемци стријељају неку дјецу и жене по систему „сто за једног“, а они су знали да ће то бити цијена тога, њиховом руком, упуцаног Њемца.

Да, партија им је то рекла, или краљ, а они срећни и живи планирају да убију још једног Њемца и још 100 цивила који иду „у пакету“. Дивно! А Запад послије тога пресуди, да су ти исти нацисти имали право на ограничене одмазде!?

Дакако, то су били идеолошки „свјесни“ људи, јер шта значи некаквих 100 цивила у смислу личне жеље, која ће се херојством звати?!

Много би часније било да су, тако свјесни, узели својих 100 рођака, предали их Њемцима као таоце. А тек потом упуцали Њемца, гдје би остали Њемци (по пропорцији) и правилима грубе игре ликвидирали тих њихових 100 рођака. Тиме би били квит, и бајка (дакако крвава, одвратна, црвена од крви истинских а не лукавих носиоца идеологије, самосвјесних „пролетера“) би била логичнија, бар с тачке гледишта моје маленкости!

Наравно, исто то важи и за оне који су убијали Италијане током окупације, често сасвим непотребно, а одлично знали да ће због тога нечија села бити спаљена а цивили стријељани. Збиља, зашто нису такви чудни хероји своје село понудили окупаторима на спаљивање, све са рођацима, комшијама, сељанима?

Јер финиш те катастрофалне приче тек долази у ово вријеме, и постао је очигледан када се сва та идеологија просула. Да, управо сада би тај, у невријеме, убица Њемца или Италијана могао посјетити гробове тих својих сто рођака, одмаздом страдалих, у упитати себе, док га дивљи капитализам гази, а шта је то он тада урадио?!

И још би интересантно било, да му на крају баладе нико чашу воде не донесе у предсмртним годинама, јер је све те руке које су требале да је донесу, његовом вољом одјетјеле у ништа.

Када се праве побуне, треба мислити о цивилима

А можда је ипак требало дизати устанке када то раде и неки мудрији народи? Као и Французи, којима је Шарл де Гол забранио да убијају Њемце да не би страдали француски цивили, те да сачекају са оружаним акцијама док се не створе повољни услови за њих.

Можда је требало сачекати да дође Црвена армија или се искрцају Западни савезници у Далмацији, или у Нормандији? Или, како то мора бити на наопаком Балкану?!

Логика, здрав разум, говоре да се устанак и борба могу и морају водити увијек размишљајући о последицама за цивиле, а онда и о последицама за устанике, да не изгоре када не треба, већ када се мора, и када нема другог избора! И народна поговорка каже- јесте прилика, али није вријеме! Дакако, и свакако, преозбиљне ствари треба радити на вријеме, а не мимо логике и потпуно јасних правила игре коју морају играти мали народи када гори планета.

Зато је очигледно да се у окупираној Србији и Црној Гори устанак није смио десити на почетку рата, већ онда када превагну велике силе антихитлеровске коалиције, а то могло бити тек 1944. године. Нема сумње да је хипотеке и недоумице прошлости неопходно отклонити здравом логиком, држећи се цивилизацијских принципа. А потом, по тим цивилизацијским принципима кренути у будућност, с увјереношћу да се ради управо то што треба, дакле исправно.

17 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ubijes Njemca iza okuke, iz zbuna, oni ti likvidiraju komsije, a ti mislis da si heroj, i to narodni!!! Kriminalci, nista vise.
  Narodni kriminalci a ne narodni heroji!

 2. 0
  0

  Počeo je Grubač da piše poučne i dobre tekstove , mada sumljam da će ovaj narod išta naučiti iz svoje istorije jer se nikada i nijesmo ponašali u skladu sa svojim interesima , uglavnom smo pristajali da nas huškaju jedne na druge za tuđe interese .
  G.Grubgač , ovo su vaše teme đe dajete svoj maksimum , a ono sirovo srbovanje treba zaboraviti .

 3. 0
  0

  Istoriju i pisanje o njoj bi trebalo zabraniti jer je pisu zadnjih godina nepismeni i ljudi sa iskrivljenim moralom.Izgleda da su sve ovce zaboravile da je glavni cilj Hitlera bio unistenje i pretvaranje u roblje Slavenskog stanovnistva tako da odmazde idu u skladu sa tom idejom uz bijedno opravdanje.Zasto se takve stvari nisu desavale u zapadnoj Evropi.?Dok se broj poginulih Slavena broji desetinama milioa(Zidove ne stavljam u ovu kategoriju )dotle je broj zrtava u zapadnoj Evropi bio manji od 100 000 hiljada.EU je ideja Hitlera i kao takva se sve vise otkriva narocito sa satanizacijom Srba i svaranjem obruca oko Rusije.Samo nece im proci kao sto nije ni u Prvom ni u Drugom SV ratu.EU je samo obnova Hitlerove ideje o Velikoj Evropi a mi u njoj mozemo biti samo sluge irobovi.Uglavnom ovakve tekstove pisu sluge tog istog zapada i njihovi poslusnici i potomci kukavica.

  • 0
   0

   yuyu

   Особо, да сте потомак хероја не би сте се звали „yuyu“, већ се представили именом и презименом. Скините фантомку , и јујукните идентитет. 🙂

 4. 0
  0

  „Типичан примјер грешке и промашаја у одређивању времена покретања побуне је Тринаестојулски устанак у Црној Гори. Он се десио 1941 г. а требао је да се деси, рецимо, 1944. године“!
  Лупаш Војине ка Максим по дивизији. Значи требало је сачекати да други преокрену рат против Хитлерових нациста у своју корист, а ми да у међувремену мудро служимо окупатору, кркамо италијанске макароне, дозволимо да нам Талијани мркају супруге и кћерке, а онда онако угојени и умножени копиладима да 1944 искочимо из грма да би побрали „ратну славу“. Алал ти качамак, река би наш народ.
  Заборављаш Војине да су у величанственом устанку, који је задивио сав слободни свијет, црногорски устаници 13.јула 1941. године срушили велеиздајничку петровданску Црну Гору и попут славног Његоша поручили да слобода нема цијену.
  Ово што си потписао Војине као да је написао нови пријесиједник Скупштине Црне Горе Дарко Пајовић звани Хијена који, заједно са Ђукановићевим опозиционарима у лику Миодрага Лекића, служећи диктатору Ђукановићу и његовим менторима из НАТО-а , чини у суштини исто што су чинили сљедбеници Секуле Дрљевића на Петровдан 1941. године. Е видиш Војине ја мислим да треба учинити све да нова ненародна власт љосне на нос 13. јула 2016. године и зато позивам ДФ и све слободне људе Црне Горе да се тога дана удружимо и напаравимо велики народни митинг чија ће порука бити иста као и 13. јула 1941. године. Смрт фашизму, слобода народу!

  • 0
   0

   Господине,

   ако „лупам“, те ако је ово написано као да је то писао „Хијена“, а Ви се Слободане представите, да знам ко то пише. Ја сам свој текст потписао именом и презименом, а Вама у коментару недостаје презиме. Дакле, ако вријеђате, будите храбри па се и потпишите како треба. За презименом не би било потребе да не постоје увреде у Вашем обраћању. Дакле, представите се!

   Тринаестојулски устанак је био прије времена, а да је то био тренутак за коначни обрачун са нацизмом, тада би 13. јула 1941. године било искрцавање у Норманцији. Искрцавање у Нормандији није било нити 1942., нити 1943., а могли су и тада да се искрцају, већ су јели хамбургере умјесто макарона, па су на једвите јаде одлучили да се искрцају већ тек 6. јуна 1944. године.
   То сам објаснио у свом претходном тексту…
   http://www.in4s.net/jenkiji-su-rusili-kneza-pavla-potom-razorili-jugoslaviju/

   Осим тога, Тринаестојулски устанак није донио никакву слободу, из простог разлога јер је угушен! Слободу не доносе угушени, већ успјешни устанци.
   Подсјећате ме на оне који говоре да је Црна Гора била вјечно слободна од Турака, а кад их упитам како то да су Никшић и Подгорица били више од 350 година под Турцима, а Цетиње стотину година, при чему је најгори турски владар Црне Горе био Скендербег Црнојевић, они ћуте.
   Изволите, представите се, па онда вријеђајте, ако вам то даје васпитање!

 5. 0
  0

  1923 godine ludi Austrijanac je imao ideju da postane umjetnik a ne kancelar Njemacke ,u sefu u Berlinu je stojao vec napisan plan Barbarosa i to se tacno poklapalo sa tim planom koji je izveden 1941 ,tacno se sve poklopilo brojem sto se vojske tice ,kako Njemaci vole da kazu „gulaschkanone“ sem vrijeme koje je zbog ekonomske krize doslo 5 godina ranije.
  Kada je bio procse karlu Radeku 1937 godine u svom zavrsnom govoru odbrane On govri o tajnim razgovrima i planu za veliki rat ,a jednom se Lenjino omaklo da kaze u razgvoru o VELIKOM ratu za koji se vrse pripreme iz dvadesetih godina,kada je Lenjin to saopstio dozivio je iznenada mozdani udar,stvari su dosta komplikovanije nego se cine,u igri su bili kao i uvjek nevidljivi igraci koji znaju o cemu se radi.
  Ne misli valjda neko da Milo Djukanovic i Ranko Krivokapic znaju pod milijem bogom za koga i sto rade,nije slucajno,Stanjin sklopio pakt sa Hitlerom,iako nekmo misli da to nije tako Velika Rusija je mislila geostrategiski,CAR NIKOLAJ je bio veliki PRAVOSLAVAC ali nazalost los politicar ,dopustio je da mu samo u vrijeme 1905 naprave hiljade atentatat i diverzija ,da slobodno pljckaju vozove na Kavkazu narod i uzbune muslimane pod izgovrom da to radi vlast.Njegova sudbinaje stavljena u ruke liberala koji su zabroravili na PRAVOSLAVLJE ,to su naravno naslednici onih istih koje je Patra Veliki poslao po Evropi koji su za til casa zaboravili svoje seljacko odijelo a obozavali kockarnice sampanjac kavijar i lijepe zene ,troseci nemilice novac ,nesto slicno sto danas radi ista druzina po Engleskoj Francuskoj i sirom Evrope,ti Rusi, samo po imenu, su danas opozicija Putinu ,a svi se nakrali u doba Jelcina.Ta greska se Putinu nece ponoviti.
  Svi na Zapadu su prenijeli u opsirnim informacijama posjeta Atosu,kao da se radi o leglu kriminalaca Alkaide,toliko otrovi kod medija sto ne cudi,a narod ko narod niti sto zna niti razumije ,samo PRAVOSLAVLJE nije dobro za EVROPU po njima,treba propagirati zapadne vrijednosti ,e tu je Montengro uspio ,ovo je obraz DPS i SDP i MIla Djukanovica i Ranka Krivokapica!

 6. 0
  0

  Gospodine Grubač ovo što pišete je bijedna poruka trpljenja bilo kakvog nasilja samo da bi preživio. U stvari to je filozofija „svinje“ iz Njegoševe pjesme „Orao i svinja“, odnosno filozofija naših poturica. Šta mislite da su naši junački preci razmišljali kao Vi kakva bi bila naša istorija. Udarili ste ovom „mudrolijom“ direktno na Njegoševe slobodarske poruke. Da su Rusi slijedili Vašu filozofiju čuvanja života po svaku cijenu prilikom napada od strane Napoleonove odnosno Hitlerove vojske, danas bi ih bilo mnogo više, ali ne bi bili više Rusi.
  Ovo je razočaravajuće, ali može odlično da prođe kod Đukanovića i Vučića i drugih bjelosvjetskih slugu.

  • 0
   0

   Господине,

   ако сте написали коментар да вријеђате, тада сте се требали потписати и презименом.

   Мислим да нисте схватили нити Његоша, нити овај текст.
   Наши јуначки преци су сигурно размишљали као ја, па су зато Никшић и Подгорица били под Турцима 350 година. Да су наши јуначки преци размишљали као Ви, па изгинули глупо нападајући невјероватно утврђени Никшић и Подгорицу, изгинули би горе него у случају освајања Скадра. Послије те авантуре би и Цетиње било под Турцима можда и дуже него Никшић и Подгорица.

   У мом тексту се не говори о непотребности борбе, већ о потребности борбе када је тајминг најбољи. Ја не говорим о непотребности устанка типа Тринаестојулског, већ о потреби да тај устанак буде када треба, а не тада када ће се десити сигурни пораз, све са одмаздама и тешким последицама. Укратко, лијепо би било да ми текст који сам написао не препричавате у супротном смислу од онога који је написан.

 7. 0
  0

  Господине Грубач, ко ће то да одреди тајминг борбе? Рецимо, бану вам турци у кућу узјашу вам мајку, жену или кћерку, а ви то гледате и чекате тајминг за борбу. Е видите, моји су преци из околине Никшића и ударали су често на турски бедем и турске чете ван бедема. Неки су погинули, неки преживјели, а једни и други стекли славу и били опјевани. Један од њих је у пркосу пројурио на коњу пројурио кроз Никшић пун турака. Засут је оловом са свих страна и био рањен али је преживио. Такви подвизи су уз гусле и приповиједање уливали патриотизам у наше синове, такви очеви су слободарске гене уградили у синове. То су они што се не дадодше у ланце везати, који свише гнијездо у ове планине. То су Новак Рамов Јововић и Стојан Ковачевић, то је Љубо Чупић, то су наши јуначки преци којима је слобода била изнад живота, због нам се дивио читав свијет. Подсјећам Вас да за разлику од црногораца, односно никшићких херцеговаца, србијанци су због „тајминга“ били под турцима дупло дуже. И да није било Карађорђа, коме су присталице „тајминга борбе“ одрубили главу и послали турцима као знак лојалности, искра слободе би остала да чами у камену. Ко једном пристане на потчињавање тај је потомству оставио у наслеђе ту отров у крви. Слобода или ништа господине грубач.

  • 0
   0

   Господине, наводно Никола,

   рекли сте „моји су преци из околине Никшића и ударали су често на турски бедем и турске чете ван бедема. Неки су погинули, неки преживјели, а једни и други стекли славу и били опјевани. Један од њих је у пркосу пројурио на коњу пројурио кроз Никшић пун турака.“

   Знате, тај који је пројурио на коњу очигледно није ослободио Никшић том јурњавом. Питате ме за тајминг? Ето вам тајминг тога коњаника који јури на здравље. Вјероватно је имао процену тајминга ову- да би га јурњава на бедем коштала прескупо, па је пројурио кроз град.

   Господине…

   Као прво, ја говорим о теми Другог свјетског рата, а ви ми причате о Турцима?!?! Исто тако сте ми могли причати о воћној салати умјесто да се осврнете на тему текста!
   Друго, и главно, нема потребе да ми говорите о слави својих предака, када немате храбрости да свој коментар потпишете својим именом и презименом.

  • 0
   0

   Nikola,nesvadjaj nas sa srbijancima!U ostalom prvi srpski ustanak je najveci u istoriji otomanskog carstva i placena je krvava cijena.Izvinjavam se sto sam preskocio temu.

 8. 0
  0

  za vrijeme Musolinija u Crenoj Gori je bila njegova vlast,desili su se zlocini i ubistva hapsenja i deportacije,to niko ne spori,jer ima i dokumenata a osatlo je i zivih svjedoka iza rta.I u toj i takvoj Italiji bilo je hapsenja progona i svega drugog,tako je jedna bio uhvacen u kardji gozdja i naravno uhapsen ,i on je deportovan u Italiji.Kada se vratio iz zarobljenistva kuci dobio je BORCKU PENZIJU jednako kao oni koji su robijali radi rodoljublja i borbe protiv okupatora.Reci ti sada njegovima iako se to zna da im je otac bio LOPOV,a on „BORAC“ za „PRAVDU“jos borca mada spomonicu nije dobio prosto me cudi da i to nije trazio.Dakle gospodo ostvite se jalovih komentara i izvalcenja necega sto u tekstu ne pise,covjek iznosi cinjenice iz danasnjeg ugla i upozorava ,a istorija je takva da je pojedini tako shvataju sto ja nijesam procitao nije postojalo ,ali mozada neko drugi jeste i ima zapisaon.Sava i druzina Tito i penzije,dosta toga cete saznati sto nijeste ni slutili,zato polako i tiho citajte sabirajte pa stavite znak jednako ko rezime onoga sto se procitalo.
  Nasa idtorija od 1945 a i prije je jednostrana ili pozitiva ili negativna ,bice da je istina negdje na pola ,ako je danas mozemo u potpunosti doznati,zato citajte drugovi i braco,i istrazujte pa ce vam dosta toga biti jasnije.
  Svima nma su puna usta Njegosa i istrage poturica,pitanje je istorisko da li se to i deilo ,a ako se i desilo broj poubijanih je zanemarljiv ili skoro minoran,tada cete odmah skociti nije to tako ,moj djedose bori sa trucima ,mozada i jeste ,ali bilo je i tada gozdja!

 9. 0
  0

  Војине, покушај рационалне расправе са онима који са рационалношћу додирних тачака немају је узалудан. Мени је довољна ова њихова крилатица „слобода или ништа“, „слобода тражи људе“ и слично да их дисквалификујем као саговорника. Неко коме је важније протутњати на коњу поред никшићких зидина него ослободити Никшић очигледно има поремећен резон и вриједносни систем. И наравно да ће му онда бити важније опљачкати неког Хитлеровог официра или му пљунути под прозор него ли пасивизирати се, избјећи људске жртве и радити у корист биолошког опстанка народа.

 10. 0
  0

  Уууу ево и Секула котула у свом стилу прискочио у помоћ мудроликом Војину. Е Секи немој за промјену да подваљујеш. Овај мој предак није пројурио на коњу „поред никшићких зидина“ већ кроз чаршију препуну Турака, а истакао се посебним јунаштвом и приликом ослобађања Никшића. И ко си мрчо ти да дисквалификујеш саговорнике чија је крилатица „слобода или ништа“, односно „слобода тражи људе“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here