Насловна Издвојено Распад Југославије аргумент Брегзита

Распад Југославије аргумент Брегзита

1
ПОДИЈЕЛИ

У Великој Британији се захуктава кампања поводом референдума о чланству ове земље у Европској унији, популарно названом Брегзит, који ће се одржати 23. јуна текуће године.

Присталице изласка Британије из ЕУ воде интензивну кампању (Vote Leave, енг. гласај одлазак), засновану на више аспеката: инфериорном положају ВБ у односу на ЕУ кроз систем права, законодавства, одбране, економије и технолошког развоја.

Тако се у кампањи истиче да више од половине закона „стиже“ Британији од „бирократа из Брисела“, за које Британци никада нису гласали. Такође, истиче се да Еврозона увијек има већину у парламенту ЕУ, те да је Британија прегласавана сваки пут кад би у парламенту ЕУ гласала против одређеног закона.

bregzit 1

Гледано са економске стране, присталице изласка Британије из ЕУ указују на огроман износ новца који Велика Британија улаже годишње у ЕУ, умјесто да истим новцем финансира изградњу болница и школа у земљи или слично, тј. да сама одлучује о томе гдје ће британски новац бити уложен.

bregzit 2

Оправданост изласка Британије из ЕУ присталице Брегзита виде и у дјеловањима премијера Дејвида Камерона и његовом, по многим оцјенама штетном договору са ЕУ, везаним за надлежности судства и тужилаштва. Недостатак владавине права, мањак слободе медија, нерасвијетљена убиства прате натписе о Камероновој владавини.

У кампањи за Брегзит посебна пажња дата је мигрантској кризи и неспособности ЕУ да ријеши овај проблем. Такође, истицањем овог проблема залази се дубље у причу о безбједносном систему ЕУ и НАТО-у.

У кампањи се наводи да се ЕУ показала неспособном по питањима одбране, а као примјер за ово у кампањи се наводи крах политике ЕУ приликом распада Југославије почетком 1990-их година.

„Бивши државни секретар за одбрану Џон Нот истакао је да је ’једини пут кад је ЕУ заправо била одговорна за безбједност било током рата у Босни’. Међутим, та криза је довела до више од милиона људи који су расељени и до пола милиона погинулих или рањених.“

У кампањи Брезгита се наводи да је ЕУ лоше ријешила и кризу у Украјини.

“ЕУ је такође изузетно лоше приступила рјешавању ситуације у Украјини – телефонски разговори који су процурели у јавност су показали да су амерички званичници тражили да ЕУ буде искључена из цијелог процеса јер отежава ситуацију” , наводи се у брошури кампање за Брезгит.

Највећу пажњу, ипак, изазивају тврдње присталица Брегзита да ЕУ покушава да оснује нову “војску ЕУ”.

“Током више од 50 година, ЕУ је изнова покушавала да створи европски војску. ЕУ је већ увела „Заједничку безбједносну и одбрамбену политику“, али Брисел жели много више контроле. Прошле године, предсједник Европске комисије, Жан-Клод Јункер, рекао је да би волио да види увођење војске ЕУ. Европска комисија је рекла да је интеграција и одбрана ЕУ није само политичка опција, већ стратешка и економска нужност“, наводи се у брошури кампање за Брезгит.

У објављеним материјалима кампање за Брезгит наводи се да су шпанска и њемачка влада присталице ове идеје о заједничкој европској војсци, те да ће ово умањити значај или се супротставити НАТО алијанси. Овим поводом су из САД-а већ упућиване бојазни.

“Званичници Америчког конгреса су и даље забринути (…) да Француска и још неколико чланица ЕУ може да настави са притиском стварања аутономније одбране ЕУ који би могао парирати НАТО структурама”, наводи се у објављеном материјалу присталица Брезгита.

Да ли ће бојазан присталица Брезгита за слабљење НАТО структура довести и до евентуалног референдума о чланству у НАТО, с обзиром на слична правила о приступању ЕУ и приступању НАТО-у, остаје да се види.

Сигурно је да би овакав потез знатно умањио моћ алијансе. У том смислу, интересантна је изјава премијера Британије Дејвида Камерона, који је недавно истакао да би излазак Велике Британије из Европске уније могао да обрадује само руског предсједника Владимира Путина и вођу такозване Исламске државе Абу Бакра ал-Багдадија. Ипак, Путин, за разлику од других свјетских лидера, попут америчког предсједника Обаме, није објавио свој став по питању могућег изласка Британије из ЕУ, не желећи да “руски фактор” буде алат у предреферендумској кампањи.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    U pravu su Britanci,tu trulu,birokratsku tvorevinu (EU) čiji korumpirani činovnici svojom bezpogovornom podrškom mafijaškim režimima u regionu-daju ključni doprinos stanju kontrolisanog haosa u tim zemljama-treba pod hitno rasturiti.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here