Насловна Друштво Сигурним кораком Сање Влаховић: Завод тврди да није преписивао већ „тражио узоре“

Сигурним кораком Сање Влаховић: Завод тврди да није преписивао већ „тражио узоре“

2
ПОДИЈЕЛИ

Након што је академска част у Црној Гори новијег доба срозана до дна плагијаторством бивше министарке Сање Влаховић, Завод за школство Црне Горе приредио је грађанима нову срамоту.

Црногорски салонски интелектуалци из Завода за школство пошли су „сигурним кораком“ за бившом министарком науке Влаховић и, не само преписали дио школских програма од сусједне Хрватске већ и устврдили да „нису преписивали него тражили узоре“.

Завод је након јучерашњег скандала саопштио да су приликом израде планова и програма предмета у реформи образовања изучавана најквалитетнија рјешења, укључујући она у Хрватској. Признали да су се користили хрватским курикулумима, али да из техничких разлога на интернет страници није објављена финална верзија у којој се то наводи.

Подсјетимо, хрватски просвјетари, који су радили на курикуларној реформи у Хрватској, казали су јуче да је Завод за школство Црне Горе копирао планове и програме из појединих предмета које је Експертска радна група за реформу образовног система Хрватске објавила у јануару.

„Аутентичност напора у образовању не искључује опсервирање најквалитетнијих искустава других у циљу реализације пуних потенцијала све дјеце“, казали су из Завода за школство, на чијем челу је Решад Сијерић.

Наводи се да је црногорски методолошки оквир за израду и унапређење предметних програма базиран првенствено на претходном методолошком оквиру из 2009. Притом, како се додаје, црногорски систем је компатибилан са словеначким образовним системом.

„Са друге стране, јако цијенимо оно што је у Хрватској урађено на овом пољу, те наше надлежне службе без сумње користе и ишчитавају све оно за шта сматрају да је добра пракса која је примјењива у нашим условима. Стога је код предметних програма могуће да се појаве умјерене идентичности“, саопштили су из Завода.

Из Завода су признали да је идентичност велика када је ријеч о Предметном програму Физичког васпитања и навели да су, припремајући се за његову израду, тражили узоре из земаља у окружењу.

„У изради су коришћени: Предметни програм Физичко васпитање Црне Горе из 2011, приједлог Националног курикулума наставног предмета Тјелесна и здравствена култура Хрватске из 2016. и Учни начрт Шпортна взгоја Словеније из 2011. Нашим потребама и могућностима највише је одговарао модел који је урађен у Хрватској, па смо га у значајној мјери користили и прилагодили нашим условима. У предметном програму појам Литература се не односи на ону која је коришћена у изради овог Предметног програма, већ је то предложена литература коју наставници могу да користе у извођењу наставе“, каже се у саопштењу.

Министаркин сигурни корак

Подсјетимо да је комисија која је основана на Универзитету Медитеран, а која је требало да испита наводе о плагијату Сање Влаховић рад завршила без закључка, иако су докази да је плагирала свој научни рад потврђени са више академских адреса.

Академске критике преписивања програма од стране црногорског школства такође су пристигле одмах по откривању скандала. Бивши предсједник Експертске групе која је радила на реформи образовања у Хрватској, Борис Јокић, оцијенио је овај поступак неморалним.

„Наша методологија и курикулуми су јавни документи. Нама као научницима и учитељима је јако драго да дјеца у Црној Гори или било којој другој држави, добију прилику за квалитетно образовање. Ипак сматрам неморалним и нечасним то што су наши курикулуми преузети без консултовања нас који смо на томе радили или образовних власти у Хрватској„, поручио је Јокић.

С обзиром на случај евидентног злодјела бивше министарке, тешко је вјеровати да ће нови случај „преписивања“ добити и судски епилог.

ПОДИЈЕЛИ

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Хрвати кажу да су ови преписивали. Не буне се јер знају да је то дио хрватизације Црне Горе. А ови знају само за туђе, тако да никад не могу имати своје Ја.

  2. 0
    0

    Штедимлијина Црвена Хрватска сигурним кораком у ЦГ… Штедимлија је био за рушење Његошеве капеле на Ловћену.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here