Насловна Политика Пусић: Са Дачићем о „ко је на реду“

Пусић: Са Дачићем о „ко је на реду“

0
ПОДИЈЕЛИ

PUSIC:DRZAVE DUZNE DA GLEDAJU U BUDUCNOST

Хрватска министарска за спољне и европске послове Весна Пусић негирала да ће Загреб на било који начин зауставити Србију на њеном европском путу.

Она је оценила да су односи Србије и Хрватске веома добри и коректни

„Не сматрам да би се хрватски значај у ЕУ смањио уласком Србије, већ је то и наш безбедносни интерес. Потребно је напредовање свих земаља са којима се граничимо, према стандардима ЕУ. На тај начин добијамо сигурне и стабилне земље на својим границама и зато ћемо помоћи Србији на њеном европском путу“, рекла је Пусић. На питање хоће ли Хрватска кочити пут Србије у ЕУ, Пусић је одговорила да таква опасност уопште не постоји.

Она је додала да у том смислу Хрватска „нема неки арогантни став с висине, јер зна како је и њој било тешко, али се исплатило“.

У интервјуу за Новости хрватска министарка дипломатије рекла је да су „односи два суседа веома добри, коректни“.

„Данас постоји пуна свест да треба да покажемо способност у свом суседству да можемо цивилизовано да функционишемо, једино тако и други, од Европе надаље, могу озбиљно да нас узимају“, рекла је Пусић.

Она је додала да не верује у политику љубави и мржње и да је у политици, у односима међу државама, од мржње једино опаснија љубав.

„То се веома брзо претвара у неке чудне и опаке претензије…. Без велике љубави или мржње, већ ефикасно“, приметила је Пусић.

Уочи посете српског колеге Ивице Дачића који у среду долази у посету Загребу, Пусић је најавила да ће два суседа коначно ресити питање несталих.

„Има заправо релативно мало, око 200 несталих са српске стране. Сви нестали су “наши“ нестали, с тим што су неки етнички Хрвати из Хрватске, а неки етнички Срби из Хрватске. Они су исто наша одговорност и наш интерес да се њихова судбина расветли“, нагласила је Пусић.

Хрватска министарка је најавила да ће са Дачићем „расчистити ситуацију на кога је ред“ и разговарати о „могућим председничким посетама“ и навела да јој је „драго да чује да у региону постоји добра воља да се такви сусрети догоде“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here