Насловна Насловна Кнежевић: Одређујући три нова министра Ђукановић добија триста нових противника

Кнежевић: Одређујући три нова министра Ђукановић добија триста нових противника

3
ПОДИЈЕЛИ

Након вишемјесечног чекања и одлагања, Скупштина Црне Горе требало би да на предлог премијера Мила Ђукановића именује министре просвјете, здравља и културе. По оцјени представника опозиције, попуна упражњених министарских мјеста неће донијети никакав напредак у раду извршне власти и конкретних ресора јер „премијеру у кабинету одговарају искључиво послуишници, а не стручни кадрови”.

Milan Knezevic08

Спектакуларна најава Мила Ћукановића да ће 15. марта упознати ДПС са именима нових министара подсјећа на бараж „Звијезда Гранда”, гдје ће се кандидати за министре „на суво” борити за наклоност разних фракција у тој партији. Што се тиче могућег профила нових министара, није тешко закључити да ће то бити провјерени кадрови, чија наклоност према лику и дјелу Мила Ђукановића никад неће бити доведена у питање“, оцијенио је лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић.

Увјерен да ће и нови минисгри бити декор у влади, Кнежевић сматра да је након најаве Игора Лукшића да се на наредном конгресу ДПС-а неће кандидовати ни за једну функцију јасно да Ђукановић мора збити редове и окружити се лојалним људима, како у Влади, тако и у партији.

„Ако је раније и обезбјеђивао подршку „дарујући” министарске и друге функције, ситуација се значајно измијенила, тако да је у ДПС-у много више незадовољних него задовољних. Зато сам увјерен да Ђукановић, да му којим случајем може бити, не би ни именовао нове министре, пошто ни у постојеће нема повјерења, већ би завршио мандат са овако окрњеном Владом. Одређујући имена три нова министра, Ђукановић добија триста нових противника, који су очекивали да ће управо њих изабрати. А уколико пажљиво анализирамо читав друштвено-политички контекст, закључићемо да нам и нису толико били потребни министри здравља, просвјете и културе, пошто нам је за здравље много битније да имамо новца за „фервекс” и операције, за просвјету да научимо два нова слова и заборавимо падеже, а за културу да препознамо бившег министра кад крене у шетњу Кнез Михајловом“, замишљен над драмском судбином Црне Горе закључио је Кнежевић.

Министарска функција у ресору просвјете упражњена је од одласка Славољуба Стијеповића на позицију градоначелника Подгорице. За ту позицију најозбиљнији кандидат је досадашња амбасадорка у Паризу Ирена Радовић. Умјесто Миодрага Радуновића, који је поднио оставку због дешавања у бјелопољској болници која су кулминирала смрћу једне бебе, ресор здравства требало би да предводи Будимир Шегрт, актуелни директор приватне болнице у Мељинама.

Посланик Позитивне Црне Горе Азра Јасавић прижељкује да се на челним позицијама у ресорима здравства, просвјете и културе нађу припаднице љепшег пола, али сматра да од тога неће бити ништа, као ни од било каквих реформских искорака.

Jasavic-azra-poz

Новина која се може пожељети јесте да у тим ресорима имамо три жене на позицијама министара. Вјерујем да у ДПС-у има жена са ставом које би могле боље да покривају те позиције од кадрова који су то до сада радили. Огромни су редови за љекове, здравство нам је на поражавајућем нивоу. Са нивоа Министарства здравља мора се покренути и питање љекарске етике. Само они кадрови који су у својим установама успоставили ред треба да добију повјерење да воде неки ресор. Досадашња кадровска рјешења била су веома лоша и неопходне су радикалне промјене„, истакла је Јасавићева.

Ресор здравства, како је додала, треба да води жена са ставом, која неће дозвојшти фармацеутској мафији да вршља по црногорском тржишту

Жене треба да буду и на челу министарстава просвјете и културе, али не очекујем такву Ђукановићеву одлуку. Ова влада је све само није нова и иновативна јер је премијер стари. Ђукановић нема нових идеја и око себе не жели да види квалитетне кадрове, већ само оне који слушају„, поручила је Јасавићева.

На попуну чека и позиција министра културе, која је остала упражњена након именовања Бранислава Мићуновића за амбасадора у Србији. Најближи тој функцији је Павле Горановић, некадашњи Ђукановићев савјетник.

Функционер Нове српске демократије Милутин Ђукановић казао је да Влада у крњем саставу функционише већ мјесецима, што, како сматра, показује да премијер Мило Ђукановић сматра да су министри нужно зло.

„Ђукановићев је став да он влада Црном Гором, а министри се ту ниша не питају На сједници Скупштине заказаној за 17. март само ће реда ради бити попуњена упражњена министарска мјеста. Понуна Ђукановићевог кабинета неће донијети било каква побољшања, нити реформске искораке“, оцијенио је Ђукановић.

Он сматра да је премијер упорним пролонгирањем одлуке о попуњавању министарских мјеста показао колико су озбиљни и Влада и њена министарства, као и људи на челним позицијама у појединим ресорима. В.Р

Прво пред предсједништво, па у парламент

Премијер Мило Ђукановић ће 15. марта упознати чланове предсједништва Демократсне партије социјалиста са предлозима кадровских рјешења за министре здравља, просвјете и културе. Два дана касније, 17.марта, на Цетињу ће бити одржана прва сједница редовног засједања скупштине, на којој ће, како је најављено бити попуњен састав Ђукановићевог кабинета, у оквиру тачке дневног реда „избори и именовања“.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ti Knezevicu, sad kad je Alexa osmovao stranku , si postao predsjednik vanparlamentarne stranke koja nikada nije izasla na izbore a sjedi u parlamentu. AHAHAHAHAHAHAHa

 2. 0
  0

  Постоји ли уопште игда ико ко би могао заменити просветара и реформатора брозогорског језика и надасве писма, Великога и као најсјајнија звезда неугаслог сјаја нашега Мига, чије нам визионарске речи “ бизин је љапио веладун “ и дан данас освјетљавају пут ка срећнијој будућности и васколиком напретку . Врати се Миго врати не дај да просвета пати….
  Паметном доста. Уздрављу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here