Насловна Друштво Полиција повриједила права Милачића

Полиција повриједила права Милачића

0
ПОДИЈЕЛИ

Савјет за грађанску контролу рада полиције уважио је притужбу грађанина и активисте Марка Милачића да су му приликом обиљежавања годишњице оснивања НАТО савеза повријеђена права.

??????????????????????????????????????????

Милачић се обратио Савјету представком којом је указао да је 4. априла 2015. године, током обиљежавања оснивања НАТО-а, полиција, наводно жељела да утврди његов идентитет, иако га је знала. Он је одбио да прихвати манипулацију и легитимише се, након чега су службеници полиције примјенили силу, и том приликом му нанијели повреду доњег дијела лијеве шаке.

У прилогу поднијете представке Милачић је Савјету доставио копије Извјештаја љекара специјалисте ЈЗУ Клинички центар Црне Горе – Ургентни центар, и Записник о обавјештењу датом у Станици полиције за јавни ред и мир Центра безбједности Подгорица од 4. априла“, казали су у Савјету.

Савјет се иницијално обратио директору Управе полиције 6. априла, а потом су упућене још двије ургенције, 13. маја и 17. јуна.

„Савјет је одлучио да у потпуности уважи притужбу Милачића јер је Управа полиције показала крајње пасиван однос према овом случају. Савјет није имао прилику нити елемената да утврди другачије чињенично стање и оцијенио је да би се даље продужавања рада на предмету и даље инстирање на добијање одговора од Управе полиције негативно одразило на његову ефикасност и укупан друштвени кредибилитет“, истичу у Савјету.

Савјет подсјећа да се полицијски службеници у вршењу полицијских послова, обраћају грађанима на јасан и разумљив начин, саопштавају им разлоге због којих им се обраћају и да се према истима поступа обазриво водец́и рац̌уна да се не повриједи њихово лиц̌но достојанство али и да се не излаз̌у непотребном узнемиравању или обавезама.

Савјет оцјењује да је ограничавање слободе и права врло осјетљиво питање у демократским друштвима посебно када постоји сумња да је реакција полиције можда условљена изражавањем ставова који су политички супростављени ставовима власти.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here