Насловна Друштво Стефановић: Дневно 800 захтева за азил у Србији

Стефановић: Дневно 800 захтева за азил у Србији

0
ПОДИЈЕЛИ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да сваког дана између 700 и 800 особа затражи азил у Србији.

stefanovic

Он је рекао да је од почетка године 36.000 особа изразило намеру да затражи азил у нашој земљи.

„Ми смо транзитна држава, ти људи углавном долазе из Сирије, преко Турске, Грчке и Македоније до Србије. У 2008. години имали смо 77 тражилаца азила у Србији а од почетка ове године до данас, тај број износи 36.000, при чему већина тих људи не сачека завршетак процедуре одобравања азила веч настави пут ка својим одредиштима у западној Европи“, рекао је Стефановић.

Стефановић је оценио да прилив илегалних миграната превазилази класична миграторна кретања, због чега је како је рекао, решење потребно тражити на нивоу целе Европе.

„Србија је показала да је озбиљан партнер ЕУ и зато су се Немачка, Мађарска и Аустрија определиле да нам помогну у заштити граница, што је потврда да Србију рачунају као део Европе. Као земља кандидат за ЕУ, успели смо да очувамо стабилност и безбедност на нашој територији, што партнери из Европе знају да цене. На граници према Македонији, на којој користимо термовизијске камере за праћење кретања тих људи, већ функционишу заједничке српско-мађарске патроле а ускоро ће бити и патрола са немачким и аустријским полицајцима“, најавио је Стефановић.

Према његовим речима, ни Србија ни било која друга земља Европе нема капацитете да прими све илегалне мигранте.

„Ми радимо на појачању домаћих капацитета али смо већ обавестили наше стране партнере да смо у задњих 25 година имали много избеглица са простора бивше Југославије, да је Србија већ оптерећена и да нисмо у могућности да примимо велики број тих људи“, казао је министар.

Упитан како се илегални мигранти понашају током боравка у Србији, Стефановић је казао да су ти људи коректни, да су изазвали „минимални“ број инцидената као и да се често крећу у већим групама из страха за своју безбедност.

Коментаришући најаве из Мађарске о подизању граничног зида прем Србији, министар је навео да је Будимпешта више пута поновила да таква одлука није уперена против Србије и њених грађана већ да искључиво служи заштити мађарских граница.

„Разумемо да желе да заштите своје границе, ми смо изнели у разговорима са мађарском страном шта ми можемо да урадимо. Надам се да ће изградња ограде почети тек за неколико месеци да ће тај зид бити само привремено решење али треба бити реалан јер у нашем правцу се креће огроман број људи и миграција те величине није виђена. Имамо добру сарадњу са мађарском полицијом на заједничкој граници, а сада заједно патролирамо и на граници са Македонијом“, рекао је Стефановић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here