Насловна Политика Пајовић: Протести су рефлекс распада и фрустрације ДФ-а

Пајовић: Протести су рефлекс распада и фрустрације ДФ-а

1
ПОДИЈЕЛИ

Протести који заказани за септембар су рефлекс распада, фрустрације и немоћи политичке структуре која их организује, оцијенио је лидер Позитивне Црне Горе, Дарко Пајовић, и поручио да Позитивна неће у томе учествовати.

PAJOVIC

Пајовић је у интервјуу агенцији МИНА , на питање да ли протести заказани за 27. септембар, чији је циљ формирање прелазне владе, могу нешто промијенити, рекао да Позитивна није присталица уличне демократије.

„Протести који су заказани јесу прост рефлекс распада, фрустрације и немоћи политичке структуре која их организује. Они немају за циљ прелазну владу, њихов циљ јесте да ослабљена структура која их организује прикрије недостатак властитих капацитета, демонстрира политичку снагу коју нема, и преузме дио гласача који су их напустили настанком нових партија. То је њихова агенда, и то је суштина свега“, навео је Пајовић.

Према његовим ријечима, организатори протеста притом користе добро познат модел.

„А то је – нама треба медијска пажња, бићемо радикални јер то увијек изазива пажњу, позиваћемо на јединство, пошто ће остали негативно да одговоре преузећемо њихове радикалне гласаче, и на крају оптужити остале опозиционе партије за неуспјех који је извјестан од самог почетка“, појаснио је Пајовић.

Како је казао, то је модел по коме се они понашају годинама уназад.

„Читава поента је преузимање опозиционих гласача од сродних партија, и то они раде годинама уназад. Они знају да је модел унапријед осуђен на неуспјех, али то једнако раде, зато што не знају како другачије, сто за последицу И има 25 година несмјењивости власти. И ми сада треба некога да подржавамо у таквом пројекту? Ми смо поручили, а мислим и друге разумније опозиционе структуре, да нећемо у томе учествовати“, навео је Пајовић.

MANDIC I MEDOJEVIC

На питање да ли је реална сарадња са Демократском партијом социјалиста, за шта их је након прес конференције Позитивне оптужила опозиција, он је казао да су медији са тог преса извијестили оно што су жељели да извијесте, и то није ништа ново.

„Нажалост, неки медији супротно демократским наћелима, јесу заправо активни политички актери који подржавају, а некад и предводе, неку од политичких страна. Новинарски стандарди и објективност су за њих у другом плану и мање важни. Када је ријеч о ставовима са преса, свакоме ко жели да разумије, они су веома јасни“, рекао је Пајовић.

Према његовим ријечима, двије су кључне поруке конференције коју наводите.

„Прво, као озбиљна партија нећемо дозволити да нам одређене ретроградне структуре у опозицији намећу стандарде о томе шта значи ’бити опозиција’, нити ћемо више толерисати њихове нападе на тој основи. Друго, да – јасно сам рекао, када ДПС ради лоше ствари, критиковаћемо и чинићемо све да се лоше праксе промијене“, казао је Пајовић.

Како је навео, Позитивна је тако и до сада радила, и то је одговоран опозициони став, а истовремено, такво понашање највећи проблем и недостатак традиционалне опозиције.

„Смисао њиховог опонирања је политицка мржња и деструкција, а не конструктиван приступ опонирања који има много већих шанси да донесе добробит грађанима“.

„Такође сам рекао, и сада понављам, ДПС и остали циниоци власти имају нашу пуну подршку за све прогресивне ствари које су урађене на плану ЕУ и НАТО интеграција. Некоме је и то проблем. Никако није јасно зашто је лоше похвалити оно што је добро“, казао је Пајовић.

Он сматра да „неки просто не умију да одвоје ствари које се раде од актера који их раде“.

„За њих је свака ствар добра или лоша, не као таква, него у односу на то ко те ствари ради. Традиционална опозиција не би похвалила одређене позитивне политичке процесе, само зато што је ДПС као владајућа партија носилац тих процеса. Таман да сјутра уђемо у ЕУ, највећи дио ретроградне опозиције би то осудио, зато што се то дешава док је ДПС на власти“, појаснио је Пајовић.

У Позитивној, какo је казао, једноставно сматрају да то није политички нормално.

„Радићемо онако како ми, а не они, мислимо да треба да радимо у интересу грађана. Веома смо свјесни да треба времена да овакав став наиђе на позитиван одјек, али смо исто тако одлучни да на том ставу истрајемо, јер ми нисмо опозиција држави, већ властима“, поручио је Пајовић.

Упитан да ли, због ЕУ и НАТО интеграције, остављају могућност да са ДПС-ом формирају коалицију, он је рекао да је рано говорити о томе.

„Могу само поновити оно што сам већ казао, да се Позитивна спрема за самосталан излазак на изборе, да смо у потпуности посвећени раду на терену и да је у овом моменту рано говорити о колицијама“, додао је Пајовић.

Он је рекао да је генерални став Позитивне да прогресивне снаге треба да се повезују на свим нивоима, и да на тој платформи да треба градити будућност Црне Горе.

„Времена се мијењају, нове генерације долазе, ситуација у ЕУ и региону се такође мијења. Паметна политика значи прилагођавање промјенама. Истина је да неке странке у власти имају одређене терете прошлости, дефиците у професионализму и одговорности, као што је истина да одређени појединци и структуре власти сносе велику одговорност за проблеме које имамо када је ријеч о владавини права“, казао је Пајовић.

То, како је навео, јесу аспекти који оптерећују могућу сарадњу, али прије свега аспекти који оптерећују реалан живот грађана.

„Те аспекте теба препознати и на њиховој промјени треба радити, као што смо ми то више пута говорили. Али суштина не смије бити деструкција, него реалан план и оперативност како би се те ствари промијениле зато што је то заједнички интерес“, рекао је Пајовић.

Он је казао да је свима у црногорском друштву потребна сарадња.

„Ниједна политичка или нека друга структура у Црној Гори није довољно јака да би била самодовољна. Свима је једнако потребнојачање капацитета како би се ефикасније остваривали зацртани друштвени и политички циљеви“, појаснио је Пајовић.

PAJOVIC I JASAVIC

У Позитивној су, како је рекао, спремни на сарадњу са свим појединцима, групама, организацијама и партијама на разумним платформама које интегришу одговорност, ефикасност, и прије свега јачање независности институција и владавине права.

„Ово је Европска, али у исто вријеме и наша агенда. Једнако, сваки потенцијални аранжман мора бити заснован на овим принципима, понављам ‘принципима’, а не личним и ситним приватним интересима. Осим принципа, важна је и посвећеност циљевима, као и повјерење. Све су то ствари које пријеко недостају у нашем политичком простору, и све су то ствари које су веома важне за демократски напредак“, навео је Пајовић.

Упитан да ли својим ставовима затвара могућност за сарадању са опозицијом, он је казао да није сигуран на кога се мисли кад се каже опозиција.

„Када кажете опозиција нисам сигуран на шта или кога мислите. Постоји нека апстрактна, наметнута и медијски продукована идеја о ‘опозицији’ у једнини. У стварности таква ствар у ‘једнини’, напросто не постоји“, рекао је Пајовић.

Према његовим ријечима, оно што постоји у стварности је већи број опозиционих партија које су поприлично различите.

„Неко је негдје замислио јединствену опозицију која не постоји, а онда се у име опозиционог јединства, које не постоји, постављају императивно захтјеви о томе шта је то опозициони интерес и како то треба свака појединчана партија у име непостојећег опозиционог интереса да се понаша“, казао је Пајовић.

Како је навео, заједнички деноминатор таквог концепта је интерес одређене интересне скупине која је медијски наметнула овај дискурс, и која је фиктивно креирала идеју јединствене „опозиције“ у складу са својим потребама, са циљем рушења ДПС-а по сваку цијену, како би остварили своје личне интересе.

„И по њиховом налогу, ваљда би ми сви сада требали да пратимо тај концепт, да будемо посвећени јединству које у пракси не постоји, јер ћемо у супротном бити оптужени за колаборационизам. И ми сада треба, како не би били медијски или дискурзивно кажњени, да слиједимо ту њихову идеју ‘опозиционог’ јединства“, рекао је Пајовић.

Позитивна је, како је казао, поручила да неће са оним структурама које су против НАТОа, док год је њихов став такав, јер је за њу то државни интерес Црне Горе.

„Знамо да их боли то што смо прозрели и денунцирали њихову игру, али то је разлика између нас и ретроградне опозиције која готово беспоговорно испуњава захтјеве интересних скупина“, навео је Пајовић.

Он је оцијенио гротескним што су у том инсистирању на јединству опозиције најгласније структуре Демократског фронта.

„Од њих је побјегао њихов властити лидер кога су они бирали и направио сопствену партију. Ових дана видимо и активан медијски рат између њих и њиховог бившег лидера. И сад они, који су се разјединили са сопственим лидером, нас позивају на опозиционо јединство и уједињавање?! Видите ли докле то лудило иде“, упитао је Пајовић.

Позитивна им је, како је навео, јасно поручила – прво се уједините са властитим лидером који вас је напустио, па онда причајте о неком другом уједињавању.

„И умјесто одоговора, добили смо од тих истих лавину јавних неистина и увреда које као такве не заслуују било какав коментар“, додао је Пајовић.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here