Насловна Насловна Ориано Матеи: Мило узимао кредите на име Црне Горе, а паре стављао...

Ориано Матеи: Мило узимао кредите на име Црне Горе, а паре стављао на приватне рачуне

Ја до данас нисам исплаћен, и дуговање Владе Црне Горе према мени достигло је цифру од 60 милиона долара, истиче Матеи

13
Мило Ђукановић, Гаранција Владе за Ориана Матеиа, Зграда Societe Generale Montenegro - некадашња Подгоричка банка

Лажне гаранције, неиспоштовани договори, кредити узети у име грађана Црне Горе и њиховог наводног економског развоја, суме новца од којих се обичном грађанину заврти у глави, само су неки од скандала о којима јавност ништа не зна.

Афера „Коверта“ тек је загребала по површини криминал који је у име овог народа чинила Влада Црне Горе.

Како се кретала наша „спољна“ политика зна се само из пар „инцидената“ као што су оптужнице против Мила Ђукановића, Душанке Јекнић, Веселина Баровића у Барију, као и оне против Ђукановића у Швајцарској. Све је то, међутим, у Црној Гори стављано под тепих.

Дио истине о ономе што се дешавало девесетих година у Црној Гори, из којег се може видјети како су данашњи богаташи стварали свој први капитал, открио је редацији ИН4С италијански брокер Ориано Матеи.

Подсјетимо, Матеи је 1996. године има задатак да за Црну Гору обезбиједи инвестиције. Он је тада добио гаранцију од Владе Црне Горе односно Министарства спољних послова, на исплату чак девет милиона долара за своје услуге. Новац је требала да исплати тадашња Подгоричка банка, данашња Societe Generale Banka Montenegro.

Наиме, дате су три владине гаранције, које је потписао Јекнић за надокнаду брокера који је пратио трансакцију.

Влада је тада, у име економског развоја Црне Горе у Швајцарској подигла кредит од астрономских милијарду долара. Грађани наравно, од тог кредита нису видјели цента. Новац је отишао, сва је прилика, на приватне рачуне.

„Никада нећете сазнати на којим се иностраним приватним рачунима налази државни новац“, казао је министар финансија Предраг Горановић децембра 1996. у црногорском парламенту на прозивке опозиције да каже шта се десило са новцем.

Гаранције Подгоричке банке умјесто Владе Црне Горе

Влада није испоштовала ни оног који је посредовао у проналажењу инвестиција, а то је управо Матеи.

У документу, који носи назив Гаранција, стоји како је сума од девет милиона долара наплатива од 31. јула 1997. године.

Подгоричка банка потписник Гаранције, али никада није исплатила оно што је била обавезна. И нико никада за то није одговарао. На Гаранцији се у име банке потписала Радмила Савићевић, тадашњи генерални директор Подгоричке банке. Савићевић не само да није одговарала, већ је и напредовала, до члана Савјета Централне банке, коју ових дана такође потресају скандали.

Можда ће се читаоци питати зашто је била потребна гаранција? Гаранција се обично даје усљед склапања великог посла, и њом се осигурава да ће обавезе једне стране из уговорног односа бити испуњене. Другим ријечима, банка се путем банкарске гаранције обавезује да исплати одређени новчани износ другој страни (кориснику гаранције) из уговорног односа у случају да компанија (у овом случају Влада Црне Горе) не буде у стању да испуни своје обавезе у прописаном периоду. С обзиром да Влада није исплатила Матеиа, то је морала да учини Подгоричка банка.

Гаранција Министарства спољних послова за исплату новца Ориану Матеиу

У Гаранцији, чију је копију нашој редакцији доставио Матеи, јасно се види да је 12. јула 1996. године Министарство спољних послова Црне Горе издало је гаранцију од 9 милиона америчких долара.

Гарацију је потписао у име Владе Црне Горе министар спољних послова Јанко Јекнић.

Ја доље потписани, за и у име Владе Републике Црне Горе, као званично овлашћено лице овим неопозиво и безусловно, преузимам да платим у вези ове гаранције према наредби г. Ориана Матеиа, корисника овог документа, на дан доспјећа суму од 9 милона америчких долара у законитој валути САД након представљања и предаје у канцеларијама Подгоричке банке са сједиштем у Подгорици, у Републици Црној Гори“.

Како се наводи у гаранцији исплата је ослобођена било каквих додатних наплата, надокнада раније или касније наметнутих или процијењених од стране Владе Црне Горе или неког политичког тијела.

Гарацијом ће, наводи се у документу, бити управљано у складу са законом Уједињеног краљевства Велике Британије.

„У случају измирења гаранције прије датог рока ова гаранција мора бити одмах послата нама“, наводи се у документу.

До измирења никада није дошло. Новац од милијарду долара узели су званичници Владе и ставили на своје приватне рачуне. Грађане, у чије су име подигли астрономски кредит оставили до данас у сиротињи. Остаје отворено питање шта би било са Црном Гором да су новци заиста искориштени за економски развој државе. Остаје непознато и колико је других кредита подигнуто, и колико је других Ориана Матеиа остало неисплаћено.

Матеиу Влада Црне Горе дужна 60 милиона долара

Иако се данас званично тврди да Ђукановићево богатство износи око 150 милиона евра, према наводима Матеиа, он је само 1997. године зарадио десетине милиона. На дуговање Владе није заборавио, штавише, камата само расте.

Мило Ђукановић је 1997. године, захваљујући мом професионалном ангажману на мандату тадашњег фидуцијара Владе Црне Горе Ентонија Апап Болоње зарадио десетине милиона долараЈа до данас нисам исплаћен, а дуговање Владе Црне Горе према мени достигло је цифру од 60 милиона долара“, казао је редакцији ИН4С Ориано Матеи.

До дана данашњег још нико није одговарао за скандал око овог кредита, као уосталом око ниједног спорног пословања Владе Црне Горе.

Прочитајте још:

Матеи: Мило и Душка добро да размисле о свему

13 КОМЕНТАРИ

 1. 49
  3

  Мило, већ одавно мобилише све дукљанско, монтенегринске, србомрзачке формације ( комите, голооточке мучитеље, НОБ профитере и деценијске паразите, удбаше, шпијуне, криминалце и црногорске залуђенике, заграничне домљубе), да му бране стечено богатство. Срби се морају освијестити и трасирати свој пут, јер је Славкова, Милова и Ранкова, најсрамнија политика бесповратно подијелила народ и уништила сумњиво створену државицу. Албанци су своје границе исцртали, а Срби, ако имају имало здравог разума, треба то исто хитно да учине.

   • 26
    0

    He, него ће трпјети њихово, издајство, вјероломство, ароганцију, пљачку, одузимање основних права. Ти си један од њих. Ви никада нисте мислили да можете добити заслужени одговор. Ето вам Цетиње, Грахово и Чево па лидерујте уз све веље националне бенефите. Превршили сте све мјере. Нема ником среће с вама.

 2. 37
  0

  Немојте се људи гријешити господар једва саставља крај са крајем.Ноћима не спава због бриге за својим грађанима.

 3. 35
  0

  Bolje upućeni se sjećaju vremena kada su “zbog medjunarodnih propisa” naši polupismeni drpsovci stavljali na privatne (svoje) račune devize gradjana. Kada su nanjušili da mogu ta sredstva pokrasti to su i učinili!!!Nista im nije bilo sveto!Sada ovi sto bi da sjednu umjesto njih pozivaju na ostavke!?Nema ostavki bez oduzimanja opljačkanog bogatstva!!!

 4. 2
  33

  Sva ta suđenja su davno završena i italijanski sudovi su donijeli konačne odluke. Matei je isplaćen po odluci italijanskog suda. Ali zgodno dođe za izluđivanje i onako sluđenih srba u CG. I za podizanje atmosfere pred najavljene proteste. A tih godina je polovina vas glasala ove na vlasti jer su sprovodili politiku koja vam je pri srcu.

 5. 9
  0

  Sumnjam da je I dio od milijardu dolara kredita uspjele I realizovan. To je provjerljiv podatak I mislim neistinit. Ono sto je istina je milionski racuni na Kipru.

  • 0
   12

   Milo nije lopov što mu često spočitavate. On je kralj lopova. Isklepao se u vrhunskog političara kakvog nema na ovim prostorima. Ima neko vrijeme počeo da radi više u korist ove zemlje nego u svoju korist. Ekonomski pravac i mjere koje provodi u ovom trenutku i u ovakvom svijetu su jedine moguće i za nas mogu biti vrlo korisne. Ali ne zavisi sve od jednog čovjeka, zavisi od svih nas. Kad dovede nekoga da napravi hotel, skupi se gomila budala da protestuju: ‘Ne damo’. Ima li uopšte svrhe pokušavati da pomažeš budalama? Veliki hotelski lanci ne prave hotele, oni samo upravljaju njima. Hotele prave oni koji imaju višak novca a to su, osim Arapa, najčešće ljudi sa prljavim novcem. Ali treba zažmuriti na jedno oko i dozvoliti im da grade. Londonske banke su pune novca od narko trafikinga, novca koje su pokrali ruski i kineski milijarderi i sl. I niko se ne gadi na te pare. Nekad sam bio Đukanovićev protivnik, ali ga u ovom trenutku potpuno podržavam (u ekonomskim mjerama). On je u stanju da nas napravi ‘Monakom’, i on nikada ne priča gluposti kada govori o ekonomiji. Zadovoljan?

   • 9
    0

    Polako sa pohvalama komlene…Nit im je mesto,nit vrijeme…
    Koliko se može razabrati iz tvoga razmišljanja,tebi se kod njega najviše sviđa podvođačka uloga ….Tebe bi se svaki pravi Crnogorac s razlogom zastidio

 6. 9
  0

  Коле, као што је ред, прво да ти се захвалим што си ми одговорио. Морам ти рећи да сам поприлично предвидио у ком смјеру ће он ићи. Твоја реалност има мало, суштинских мањкавости. Прво, и да је све тачно што си рекао за тренутног преддједника, није нормално да поставља најгоре кадрове и све по партијској и рођачкој линији, па су нам данас и здравство и школство и судство на најнижим гранама, а привреде немамо. Друго, ако ти се неко у породици бави криминалом и шверцом, нико не може зарадити колико он. Али ако га једног дана ухвате, а у породици нико ништа није радио, онда ће цијела породица скапати од глади. Ми са свега 17% извоза покривамо увоз. Брине ли тебе све ово?

  • 1
   0

   Ne dragi moj „izjasni se“, Komlena samo brine kako da odplati onaj sendvic koi je pojeo i onaj koi ce tek pojesti! Dabogda mu zapro pa da milo i na njemu uspara! Tesko je ovom kukavcu od mila tolike sendvice finansirati, omalise mu racun u banci! Steta sto nijedan od „njih“ nije bez zadnjice pa da ne mora da se uopste trosi na njih! To bi bila prava stvar za milijunasa! Imao bi duplo vise no sto ima!!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here