Насловна Политика Матеи: Мило и Душка добро да размисле о свему

Матеи: Мило и Душка добро да размисле о свему

Писмо за које ме је Ђанкарло Сирони молио да га објавим на свом блогу. „Госпођа у црвеном“ Душанка Јекнић и премијер Мило Ђукановић треба да га прочитају веома пажљиво и размисле... размисле... размисле добро о свему, поручио је Ориано Матеи још 2015. године пишући на свом блогу о дешавањима о којима је црногорски режим у незнању држао своје грађане

10
Matei
Сирони наводи да је Душанка Јекнић била главна у шверцу дувана

Италијански брокер Ориано Матеи обратио се на свом блогу поводом екслузивног видео снимка који је објавио ИН4С, на којем се види како бивши градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић узима 97500 евра од предсједника Атлас групе Душка Кнежевића.

Он је између осталог написао да када је он писао о Милу Ђукановићу, нико на то није обраћао пажњу, и сада му је драго да једна тако важна личност као што је Душко Кнежевић износи сличне оптужбе.

Његово обраћање, објавили смо јуче на нашем порталу, а данас вам преносимо писмо адвоката Ђанкарла Сиронија „Госпођа у црвеном“ које је такође објавио Ориано Матеи.

„Госпођа у црвеном“ Душанка Јекнић и премијер Мило Ђукановић треба да га прочитају веома пажљиво и размисле… размисле… размисле добро о свему, поручио је Ориано Матеи још 2015. године пишући на свом блогу о дешавањима о којима је црногорски режим у незнању држао своје грађане.

Мило Ђукановић и Душанка Јекнић

Сирони у писму говори о „пословима у Швацарској“ те изражава сумњу да је смрт Јанка Јекнић била изрежирана.

Истиче да му је Јекнић у ноћи када је погинуо јавио телефоном да ће следеће ноћи доћи у Милано и започети са исплатама, прије свега италијанском брокеру којем је, за заступање послова „Владе Црне Горе“ у Швајцарској, Ориану Метеиу, требало бити исплаћено 10 милиона долара, а које он никада није добио. Сирони наводи да је Душанка Јекнић била главна у шверцу дувана.

Послови којима су Сирони и Метеи требали да се баве у заступањима Црне Горе односили су се званично на финансије у циљу економског развоја Црне Горе.

Писмо Сиронија Матеију преносимо у цјелости (писмо у оригиналу)

Драги Ориано,

Након 19 година од нашег првог сусрета у канцеларијама које сам имао у Милану, јуче си био гост у мојој кући и на радост како моје супруге тако и мене.

Мотив је једноставан… Ја већ годинама причам својој породици о теби и времену које смо провели заједно све од нашег првог сусрета у марту 1996. године. Прошлост у којој смо радили заједно а када сам ја био једини представник Републике Црне Горе. Можда јесам а можда и нисам…

Када говорим о теби у оном периоду мислим прије свега, на једну способну особу на финансијском тржишту. Молио сам те и молио да даш шансу једној малој Републици која је у то вријеме заједницу са Србијом, тј. Савезну Републику Југославију, те да пронађеш финансирање за економски и друштвени развој Црне Горе.

У том периоду, са стварним документима који то доказују, мој драги пријатељ Јанко Јекнић, који је те 1996. године био министар спољних послова Републике Црне Горе, у пратњи тадашњег министра финансија Предрага Горановића дошао је у моју канцеларију у Милану како би ми повјерио горепоменути мандат са потписом истих министара спољних послова и финансија.

Писмо са блога Ориана Матеиа, фото: Скриншот

Ову прилику омогућила ми је директно чувена „госпођа у црвеном“ Душанка Пешић Јекнић, жена министра спољних послова Јанка Јекнића, који је ступио у контакт са мојом фирмом Мадисон АД и са мном лично.

Прво захтјев који ми је упутила Душанка Јекнић био је да креирам позитиван имиџ Црне Горе, што сам ја веома цијенио и убрзо јој ставио на располагање цијели свој креативни одјел.

Госпођа Јекнић је веома добро познавала моју породицу јер је заједно са својим покојним мужем Јанком Јекнићем била често наш гост.

Више пута су брачни пар Јекнић били моји гости и у ресторану Герета у Ерби, а моји су гости били и актуелни премијер Мило Ђукановић и његов тим, у ресторану у Милану.

Са Душанком Јекнић увијек је био присутан и неки Дадо Асимов, познат као Дадо, Хрват који је побјегао у Италију током првог рата на Балкану (вјероватно мисли на рат у Хрватској 1991) уз помоћ свог ујака Јанка Јекнића, који је некада имао јаке везе у Београду.

Писмо са блога Ориана Матеиа, фото: Скриншот

Драги Ориано, питаћеш се зашто сад говорим о овим догађајима из 1996, и одмах ћу ти одговорити.
Од многих разговора које је ДИА у Барију објавила (Direzione Investigativa Antimafia /Директорат за борбу против мафије при италијанском Министарству унутрашњих послова) један је посебно интересантан, онај у којем се госпођа Душанка Јекнић у разговору са Милом Ђукановићем прави да ме не познаје, и како само Јанко Јекнић име везе са доље потписаним.

Могао бих дати једно нелогично објашњење, да је Душка у разговору са Ђукановићем из мотива које искрено не разумијем, сматрала да јој одговора да се прави да мене познаје, али је најчудније то што је више пута, када је Ђукановић долазио у Милано од мене позајмљивала кола, а најчуднија од свих ствари је што сам ја кад је почео други рат на Балкану, био позван у Црну Гору, прецизније на Свети Стефан, и да сам између осталог, био једини гост, како бих разговарао са тројицом црногорских адвоката у присуству Душанке Јекнић која је представљала преводиоца како би се дала објашњења у корист познате операције која се догодила у јуну 1996. године у Швајцарској, послу гдје је протагониста и представник Владе Црне Горе био познати малтешки адвокат Ентони Апап Болоња.

Шта даље рећи, када за урађен посао, који је одрадио мој тим како би припремио презентацију која је одрађена у Милану у присуству предсједника Булатовића, Влада Црне Горе никада није рефундирала новац.

Шта рећи и о ономе што је услиједило након мистериозне смрти мог пријатеља Јанка Јекнића. Булатовић је остао вјеран влади Милошевића, док је Ђукановић, до тада вјеран Милошевићу, стао уз Американце, а који су све до дог тренутка имали контакт само и ексклузивно са Јанком Јекнићем. Јекнић је био једини црногорски политичар који је тежио да створи озбиљне међународне односе.

Јекнић је по мом савјету, указао да је потребно прво међународно заштитно лице, бренд Црне Горе. Ја сам савјетовао Клаудију Шифер која је у то вријеме била једна од најплаћенијих модела у свијету.

Писмо са блога Ориана Матеиа, фото: Скриншот

За ово последње заслужан је Ратко Кнежевић, тада представник Црне Горе у Вашингтону, особа коју је више пута осуђивао исти Јанко, једна мрачна особа која је само имала среће да буде пријатељ Ђукановића. У наставку, преносим ти Јанкове ријечи ће се односити на стварност

„Лично, 1997. године сусрео сам се код хотела Принц од Савоје у Милану са Ратком Кнежевићем у присуству тадашњег министра Предрага Горановића, и сјећам се да је Кнежевић оставио гуме за своје теренско возило у хотелу, које је касније укрцао на приватни авион и послао у Црну Гору.“

За кратко вријеме пријатељ Ђукановића, а затим јавни непријатељ број један Мила Ђукановића… ах, Јанкове ријечи када је описивао Ратка Кнежевића како су биле свете и истините…

Однос који је Ратко Кнежевић имао са Милом Ђукановићем био је базиран на личним интересима трговине… Новац је долазио од шверца цигарета а свим је управљала „госпођа у црвеном“ тј. Душанка Јекнић, коју су пријатељи звали Баба.
Последње на шта бих се у овом писму осврнуо је мој велики пријатељ Јанко Јекнић.

Писмо са блога Ориана Матеиа, фото: Скриншот

Нико се никада није запитао како се догодио удес који је узроковао његову смрт.

Како то, да ме је те ноћу, уочи погибије, тј. 16. јануара 1997. године Јанко Јенкић назвао телефоном. Он је био у Црној Гори, и потврдио ми је потврдио да је цио посао одрађен у Швајцарској и да је све добро прошло, те да ће следеће недјеље доћи у Италију и да ћемо заједно отићи до канцеларије адвоката Ентонија Апап Болоње како бисмо започели да одрађујемо све исплате укључујући и твоју исплату Ориано.

Јанко ми је управо овим ријечима саопштио преко телефона: „Следеће недјеље долазим у Милано, и прво што ћемо урадити је да исплатимо 10 милиона долара надокнаде за Ориана Матеиа. Буди увјерен да ћеш добити свој новац како сам ти на почетку обећао“.

Сјећам се да ми је те вечери Јанко рекао да се налазио у ресторану са Ђукановићем и Горановићем, и да су заједно славили завршетак операције у Швајцарској.

Неколико минута након што је Ђукановић напустио ресторан, одлази и Јанко Јекнић и иде истим путем, истом цестом којим је прошао Ђукановић али случајно налијеће на аутобус заустављен због квара и дешава се неизбјежно…

Писмо са блога Ориана Матеиа, фото: Скриншот

Чудно ми је да 15 минута раније тог аутобуса није било… али…. судбина или ко зна шта се догодило…

Подсјетио бих оне који га нису познавали да је Јанко Јекнић био шампион у ауто тркама… и није ли стога чудно…

И са овом мојом последњом изјавом, завршавам ову моју исповијест, коју је требало рећи за добро истине, и више од свега за мог великог пријатеља којег сам изгубио… Јанка Јекнића.

10 КОМЕНТАРИ

 1. 62
  1

  Istina je kao voda, uvijek nadje put da izadje na povrsinu.
  Inace tada kada se ovaj smrtni sucaj desio narod i upuceniji su mnogo toga pricali.
  Dobro bi bilo da se oglase i o ovome i drugim stvarima i nedjelima ovih prevaranata kazu sta znaju.
  Grudva se zakotrljala i velikom brzinom raste…

  • 20
   8

   Значи Ратко Кнежевић је био укључен у шверц цигарета.
   Како то да су Ратко и Медо били пријатељи-сарадници да тобоже раскринкају Мила????

 2. 65
  1

  Zlo na kraju uvjek pojede samo sebe.
  Upravo prisustvujemo završnom činu.
  Samo treba da ih gurnemo sa litice u ponor da više nikada iz njega ne izadju.

 3. 34
  1

  Очигледно је “ страни фактор“ одлучио да Монтенегринског Ал Капонеа баци у воду. Поуке:
  1. Велико Зло и незајажљивост у приватним државицама попут ове на крају поједу себе.
  2. Монтенегро се може мијењати само споља.
  3. У оваквим креатурама не може бити довољно интелектуалних, институционалних, културних и производно одрживих капацитета
  4. Тзв. опозиција. НВО, полиција, судство су само смијешне карикатуре у односу на оно што треба да буду.
  5. Стандард, здравство, школство, укупна култура падају испод свих цивилизованих нивоа.
  6. Цвјетају необразовање, криминал, везе, корупција, шверц.
  7. Слободних људи и слобода нема. Царује егзистенцијални страх.
  8. Глупост и заглупљивање су свеприсутни.
  9. Велики је број купљених душа у свим областима.
  10. ….

 4. 30
  1

  Ovo mi izleda kao neverovatna prica! Pa, zar nije Milo to sve demantovao i da ga je Italijansko pravosudje saslusalo i oslobodilo? Znaci li ovo da je Milo oprao dotadasnju biografiju ali nije sve isplatio, pa sada ide sve ponovo?

 5. 14
  1

  @Маљтезистан..Шверц цигарета и наркотика је посао који организују Амерички и Енглески агенти.Цане Суботић,Беба,Станишић..
  -Самофит иде на формирање мреже унутар државе и разарање те државе.
  -Дуван, наркотици,алкохол је оружије геноцида и Англосаксонсци већ 200 година имају разрађену стратегију коју спроводе без грешке.Индијанци у Сјеверној Америци,Маје и Инке,опијумски ратови у Кини су примјер.
  -Образовање је намерно деградирано од стране ГП у цијелом свијету,почев од 70-тих,изузев СССР и Југославије гдје је тај процес почео ПОСЛЈЕ њихове окупације,значи почетком 90 их.Снижење образовања има депопулационе програме али зато је ГП обезбедио интернет као компензацију за оне који умију да мисле!
  Стратешки циљ Глобалиста за Балкан је био улазак свих бивших република у НАТО,а главни извођач од почетка је Мило,зато је у свим аферама био заштићен.Но,како је тај посао практично окончан,почео је процес његовог уклањања,којем ће се придружити сви они који су га безуспјешно покушали посљедњих деценија.Тако да му се лоше пише,но Црна Гори то неће ништа доброга донјет већ напротив.Вакум врло лако могу да попуне Хрвати,Албанци и остали фашисти,који су већ сада увелико интегрисани у садашњи систем.
  Патриотски блок није формиран јер нема кадрова,а КАДРОВИ РЈЕШАВАЈУ СВЕ!
  ПС.Ратко Кнежевић је дефинитивно најопскурнији лик икад.Гаднији ми је чак и од Ранка и Дритана.Неби ме зачудило да он наслиједи Мила,спреман је на сваке гадости.

 6. 15
  1

  Milo i Dusmanka, Milo i Erektorka…itd. Zahvaljujuci Vijagri i Cijalisu Milo vlada i zenama u „modernom“ Montenegru. A Montenegrini, ocigledno, vole samo da gledaju.

 7. 17
  3

  „ПС.Ратко Кнежевић је дефинитивно најопскурнији лик икад.Гаднији ми је чак и од Ранка и Дритана.Неби ме зачудило да он наслиједи Мила,спреман је на сваке гадости.“

  Tacno! Ali ne zaboravi Miska Perovica i ekipu. Inace i ja mislim da pad Milov nece nazalost nista donijeti dobro CG. Lako mogu da preuzmu kormilo oni koji ce ovo da rade iz zadovoljstva i ubjedjenja. Milo ovo radi zato sto mora. Naravno to ne znaci da se ne treba boriti za Milov pad. Treba samo imati u vidu gore pomenute pacove i neutralisati ih na vrijeme. Da li je DF (koji je jedina opozicija u CG) dorastao tome?

 8. 0
  0

  Стално уз овај текст објављујете погрешну форографју:
  Умјесто фотографије пок.Јанка Јекнића објављујете фотографију Горановића, бившег министра финансија у Влади Ђукановића.
  Иначе уживам читајући све нове податке из низа афера у којим се појављује читав врх ДПС-а, ДС-а а посебно Мила Ђукановића, марионету запада!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here