Насловна Поглед Матеи: Мило, сјећаш ли се вољене „жене у црвеном“ Душанке Јекнић?

Матеи: Мило, сјећаш ли се вољене „жене у црвеном“ Душанке Јекнић?

Када сам писао о драгом Милу Ђукановићу, нико на то није обраћао пажњу, и сада ми је драго да једна тако важна личност као што је Душко Кнежевић износи ове оптужбе

4
Duška Jeknića
Мило Ђукановић и Душанка Јекнић

Ја сам Ориани Метеи, сјећате ли се г. Мило Ђукановићу? Али, ако се којим случајем не сјећате, што сумњам, освјежићу вашу меморију – сјећате ли вољене „жене у црвеном“ Душанке Јекнић?

Овим ријечима обратио се преко свога блога Италијан Ориано Матеи, а поводом екслузивног видео снимка који је објавио наш портал на којем се види како бивши градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић узима 97500 евра од предсједника Атлас групе Душка Кнежевића.

Име Ориано Матеи нашој јавности није толико познато, углавном зато што је „случај Матеи“ гуран под тепих. Али је о њему, деведестих година прошлог вијека обимно писала италијанска штампа. На свом блогу, Матеи често пише о људима који су му „загорчали“ живот, прије свих Јанку и Душанки Јекнић, Предрагу Горановићу, али и предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу.

1999. године настаје „Случај XY“ како би се спровела контраверзна истрага о томе како је Црна Гора, упркос финансијским санкцијама добијала издашне финансијске уплате. 2007 године Елтеборо објављује и све повезане документе, из чега настаје „Случај Матеи“.

Ради се о италијанском брокеру који је имао за задатак да 1996. године за Црну Гору обезбиједи инвестиције. Матеи тврди да је 1996. године од Владе Црне Горе односно Министарства спољних послова, добио гаранцију на исплату чак девет милиона америчких долара.

Елтеборо је објавио обиман досије, у којем су описане трговинске и финансијске операције извршене 1996/7, током пуних финансијских санкција СРЈ, и пресуди суда у Цириху којим се поврђује постојање кредита за Оријана Матеиа, а који треба да исплати Подгоричка банка. Наиме, дате су три владине гаранције, које је потписао Јекнић за надокнаду брокера који је пратио трансакцију.

У документу, који носи назив Гаранција, стоји како је сума од девет милиона долара наплатива од 31. јула 1997. године. Гаранцију је потписао тадашњи црногорски шеф дипломатије Јанко Јекнић, у то вријеме супруг Душанке Пешић (против које је у Барију подигнута оптужница за шверц дувана). Упркос гаранцијама, Матеи је у послу изигран, јер је накнадно објавио да има доказе, обимну и комплетну документацију о наводној умијешаности црногорских званичника у шверц.

Матеи директно помиње Ђукановића, јер шеф дипломатије у документу наступа по ауторизацији „у име Владе Црне Горе“.

Према верзији коју је објавила италијанска штампа, о чему је писао само Монитор 2010. године, 1996. Јанко Јекнић и министар финансија Предраг Горановић, са „благословом“ премијера Мила Ђукановића, тражили су по Италији и Швајцарској „финансијску потпору“ уз ангажовање посредника, попут Ориана Матеиа, који је са извјесном „групом Италијана“ куповао по иностранству хартије од вриједности и акције на бази и Гаранције које је Влада Црне Горе дала преко Подгоричке банке.

Блог Ориана Матеиа

Матеи се сада јавио преко свога блога, коментаришући и јучерашње гостовање Душка Кнежевића у емисији „Начисто“ ТВ Вијести.

„Банкар Душко Кнежевић објашњава да ли још увијек има потребе, као што је некад била за методом Ђукановић. Моћни човјек увијек је убирао новац од свих, без разлике. Од 90-тих година његово богатство се умножавало, а истовремено је расло и богатство његове породице и блиских пријатеља“, казао је Матеи и истакао:

„Када сам писао о драгом Милу Ђукановићу, нико на то није обраћао пажњу, и сада ми је драго да једна тако важна личност као што је Душко Кнежевић износи ове оптужбе“.

Подсјетимо, Кнежевић је синоћ јавно говорио о оном што је већ било познато јавности о финансирању политичке кампање ДПС-а, а његову изјаву је објавио на блогу и Матеи.

„Да бисте функционисали у Црној Гори, у том амбијенту, ви сте морали да спонзоришете ДПС и Мила Ђукановића. То није тајна, то сви знају, можете питати све бизнисмене.

Прије сваких избора Мило купи бизнисмене и одреди им тарифе, свако треба да партиципира у изборној кампањи и шта је њихов допринос“, рекао је Кнежевић.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 67
  1

  Koga je god stigao ta olos sa svojim satrapima je ojadila.
  Sjeca li se ko sta je bilo sa muzem kontroverzne Dusanke Jeknic?
  Dobro bi bilo da se jave svi oni koje je ova bagra zavila u crno i da sa javnoscu podijele svoja saznanja. Ima mnogo toga o cemu se ne pise i sira javnost ne zna.

 2. 81
  0

  Montenegro počinje da biva napadnut sa svih strana. Šta čekaju Komitaški odredi? Šta čeka CKM? Šta „čekau“ cetinjski liberali? Zar nije počela regrutacija i slanje trupa na granice? Bijede praznoglave, dopire li vam što do mozgića? Za šta ste se vi zalagali to ste i dobili.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here