Насловна Издвојено Њемачки државни радио: Миловој фамилији моћ, народу сиромаштво

Њемачки државни радио: Миловој фамилији моћ, народу сиромаштво

1
ПОДИЈЕЛИ

Црном Гором и десет година након стицања независности влада Мило Ђукановић, његов брат Ацо власник је кључне банке, а сестра Ана адвокат већине инвеститора, док су у друштву и даље актуелни сиромаштво и подјеле.

Тако Црну Гору десет година након референдума види њемачи државни радио “Dojčlandfunk”.

Подсјећају да је прије десет година Црна Гора на народном изјашњавању одлучила да се одвоји од Србије.

Тиме је ријешено питање независности, али не и идентитета. Ради се о другој најмлађој држави Европе, али коју радо заборављају у поређењу са Косовом. При томе је мала Црна Гора само двије године старија од већег и познатијег комшије. Двије недјеље прије него што се прогласила независном, на референдуму је остварен тијесан резултат. Тада је 55 одсто становника морало бити за независност да би референдум био признат. На крају је одлука пала са свега 2.000 гласова предности. Питање независност да или не је тиме било ријешено. Али ломови и подјеле у друштву су остали да трају до данас”, наводи се у прилогу аутора Норберта Мапес Нидика.

Цитира се и изјава политичког аналитичара из Подгорице Златка Вујовића, који сматра да те подјеле данас нијесу више тако снажне.

“Оне су сада пребачене на ниво идентитета. Није више питање: независноси или не. Ниједан озбиљан политичар у Црној Гори то питање више не поставља”, објашњава Вујовић.

Како се истиче у прилогу, у Црној Гори нема више „свађе око тога да ли се жели независност или заједница са 12 пута већом Србијом, већ око питања ко смо ми уопште Црногорци или Срби.

Обје нације говоре исти језик, обје су православне. Сем на нивоу националног изјашњавања, које је на попису становништва било и константовано, нико друге разлике не види. Тешко је објаснити, али може се десити да у једној фамилији отац и мајка кажу да су Црногорци, а од дјеце је једно Црногорац, а друго Србин. Из политичке свађе се изродила потом национална самобитност. Али, два различита народа, односно двије различите нације, из тога настале нијесу. Ко себе сматра Србином тај држи и све остале Црногорце за Србе и обрнуто”, оцјењује се у прилогу њемачког радија.

Како се констатује, и Црногорци и Срби имају исте бриге незапосленост је висока и млади људи одлазе трбухом за крухом.

“Са атрактивном јадранском обалом у Црној Гори је привреда нешто мало боља у односу на привреду Србије, а међу осталим земаљама на Балкана, које још нијесу чланице ЕУ, чак је и број један. То важи и за придуживање Европској унији ако се као мјера узме стање преговора, онда би Црна Гора у неком моменту могла да буде прва земља која ће, после дуге паузе, моћи да постане чланица ЕУ”, истиче њемачки радио.

Напомињу да у Бриселу Црну Гору ипак принципијелно не третирају као примјерног ученика.

Одавно од опозиције пљуште оптужбе о притисцима на медије, о корупцији, и прије свега о концетрацији моћи у рукама шефа Владе. Данас 54-годишњак, Мило Ђукановић влада Црном Гором већ четврт вијека, што као премијер, што као предсједник државе, али увијек као шеф премоћне владајуће Демократске партије социјалиста. Он је био тај који је Црну Гору повео у независност. Његовом брату припада најбитнија банка у држави, а његова сестра је адвокат скоро свим инвеститорима у земљи. Овом малом државом се лако влада: сви су студирали на истом малом унивезитету, а већина ишла и у исту школу: Црна Гора није пуно већа од Луксембурга”, наглашава новинар њемачог државног радија.

Како констатује, тамо гдје свако сваког још из забавишта зна, скоро је немогуће имати слободне судове и независну контролу. Оцјењује и да су тамо гдје је сва политика обојена приватним везама све дебате посебно оштре.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here