Насловна Насловна Фељтон: Кад су вакат каљали инсани – некад и сад (X дио)

Фељтон: Кад су вакат каљали инсани – некад и сад (X дио)

36
ПОДИЈЕЛИ

str. 39 - slika1

О историјским приликама – у студији ни ријечи

У трагању за истином о несрећном догађају у Вранешу 1924. године морамо приступити, дакле, са довољном дозом научничког опреза и сваком расположивом документу утврдити аутентичност. То захтијева и јавност и недужне страдале жртве.
Потребно је, наравно, урадити и анализу историјских прилика времена прије 1924. године о чему у овој студији нема, скоро, ни ријечи.

Ако се осврнемо само непуних двадесет година уназад, прије вранешког догађаја, намеће се закључак да су тај период обиљежили турбулентни догађаји у којима се много шта дешавало, а који су доносили потпуне промјене у друштвено-политичком и свим другим сферама живота, не само на подручју Вранеша.

Набројаћемо неке од њих: Шемси-пашина година 1906., Раоничка буна 1908., Први Балкански рат 1912., који резултира одласком турског окупатора и уласком Краљевине Црне Горе на ово подручје, Други Балкански рат 1913., Први свјетски рат 1914. и Аустро-угарска окупација, 1918. крај Првог свјетског рата, одлазак Аустро-угарског окупатора и улазак нове државе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Божићна побуна 1919. и развој комитског покрета, од 1918. изузетно развијено муслиманско одметништво на овом подручју, аграрна реформа коју спроводи нова држава Краљевина СХС итд.

Све ово се дешавало у само 18 година прије догађаја у Вранешкој долини, а у студији историчара Растодера нема ни најкраће анализе ових историјских прилика и могућег утицаја на историјски догађај који сагледава.

Није прихватљиво да се у једној парламентарној држави, а то је била Краљевина СХС, деси такав догађај, без последица по оне који су зло учинили, а да иза тога није стајао налогодавац који је све то организовао из њему познатих разлога.
Да би се дошло до одговора на та питања мора се о сваком детаљу везаном за догађај у Вранешу, кроз исправну историографску методологију, водити посебна пажња.

У свом излагању на јавној трибини у Бијелом Пољу историчар Растодер наводи:
„Шта данас знамо о догађају који се збио тог кобног новембра 1924. године? Релативно мало али расположиви извори потврђују следеће: Догађај се збио између 9. и 10. новембра 1924. године…“

bosko-boskovic

Бошко Бошковић

Иако други историчари наводе датум ноћ 10. на 11. новембар Растодер не појашњава зашто другачије датира овај догађај. У фусноти на 58. страни предговора у студији само закључује: „Неки аутори тврде да се све десило 10. на 11. новембар, мада не споре да је Бошковић сахрањен 9. новембра, што би значило да се у покољ кренуло сјутрадан послије сахране што нема логике.“

Да би расвијетлили овај несрећни догађај, наравно, да је датум изузетно битан и не може се подржати научни став којим се оповргавају тврдње других историчара јер за то што они тврде „нема логике“.

Иза тврдње да се догађај десио 10. на 11. новембар као аутори и рецензенти, између осталих су и проф. др Жарко Шћепановић, проф. др Јован Бојовић, др Новица Ракочевић, Батрић Јовановић и Мирко Ћуковић.

Послије тврдње о датуму догађаја у свом излагању Растодер мало касније наводи:
„Ноћу између 9-10. новембра кренуло је око 2.000 осветника на муслиманска села у Павином Пољу и Шаховићима, која су, два дана раније, била разоружана од тадашњих власти.“

Два дана прије 9. новембра је 7. новембар. То је дан када је убијен Бошко Бошковић. Државни органи су на мјесто убиства стигли касно послијеподне да би се утврдила Бошковићева смрт и извршио увиђај. Сада, по Растодеровој логици, испада да су муслиманска села разоружана још док истражни органи нису ни потврдили смрт Бошка Бошковића.

Муслиманска села су разоружана, по свим изворима, сјутрадан по погибији Бошка Бошковића, дакле, 8. новембра.

Датум догађаја у Вранешу 1924. године је, изузетно, битан за расвјетљавање овог догађаја.

Он се мора утврдити научним путем, а не констатацијом – „није логично“.

36 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Sahovice je stratiste neduznog naroda kome je preodredjen genocid od strane drzave a da i iz tog razloga ni do dan danas niko nije odgovarao. Ista stvar se dogodila i sa izrucivanjem Bosanskih izbjeglica krvolocima u Bosni i iza toga stoji zvanicani drzavni aparat crne gore na celu sa tadasnjim premijerom a uvijek aktualnim vlastodrzcem Djukanovicem.

 2. 0
  0

  Svasta se radilo nakon okupacije Crne Gore 1918. Cilj Srbije (potpomognuti sa domacim cetnicima) je bio da se posrbi citava Crna Gora. Ko ne prihvati da se pogubi. Ali sad je sve to proslost i nadam se da se vise nikad nece ponoviti takvi zlocini.

 3. 0
  0

  Sve pohvale za portal IN4S, na pravi način se trudite da rasvjetlite sve okolnosti ovog tragičnog događaja.
  Čim se Novak Adžič ustao u odbranu manipulatora i kvazi istiručara Šerba, znači da ste na dobrom putu.

 4. 0
  0

  Само наставите овако – конкретно и са релевантним историјским изворима. Показали сте велику озбиљност, објективно сагледавајући и Шербову „студију“ и саме околности догађаја.
  Једва чекам да видим шта је све Шербо писао у другим поглавлјима.

 5. 0
  0

  E kako posteno pisete bog Vam pomoga. Bosko Boskovic, izdajnik Crne Gore i kralja Nikole, palikuca, ubica koji je platio od zelenasa za svoja nedjela, Vama je idol, pa mu i sliku dajete u nosnji koju je obrukao, sa oficirskim grbom kojeg je pogazio, kao i zakletvu kralju Nikoli kao crnogorski oficir jer se Srbima prodao 1918. godine. Rijece je o izdajniku i veleizdajniku Crne Gore, po tadasnjem ustavu Crne Gore i zakonima, recimo vojnim zakonima, po kojima bi odgovovarao za svoju izdaju da je bilo kao sto nije, zbog srpske okupacije Crne Gore. Kakav je coek bio Bosko Boskovic i kakve je podvige cinio kao clan Demokratske stranke Davidovica Ljube i poslije Svetozara Pribicevica, dok je ovaj bio centralista, istorijska nauka je vec objavila. Pa o Bosku dr Serbo Rastoder je napisao sve koncizno i tacno, ma i ja u brojnim mojim knjigama. O Bosku Boskovicu i kontroverzni Milovan Djilas napisao je lijepo u Besudnoj zemlji kakav je bio. Kako je radio tako je i skoncao. Izdao je CG i kralja Nikolu Bosko Boskovic, ma ga je kazna stigla od zelenasa.

  • 0
   0

   Nole,

   Cemu nervoza. Popij bensedin neki djaolji ga popili. Kako su te ono ucili na zagrebackom sveucilistu, gdje si „doktorirao“.?

 6. 0
  0

  I ovaj feljton tipa Frankestajn pokazuje Vas davno omedjeni i trasirani put u bespuce. Ovo ce biti licna karta gospode koji uredjuju ovaj portal.Braneci istinu koju je dr Rastoder sintetizovao i ekspalirao u svojoj studiji Sahovici 1924, time je uspio da odbrani cast i ponos crnogoorske i
  bosnjacke nacije.
  Braneci stradanje i nevine i neobiljezene humke mrtvih, pokazao je akademik Rastoder
  da zivot zivih ima moralni kod i smisao, onako kako je napisao u svojoj knjizi BUDUCA PROSLOST da
  nema proslosti bez sjecanja ni buducnosti bez nade.
  In4s vodeci naruceni rat protiv Serba Rastodera ratuju sa istorijskom
  istinom i vode specijalni rat protiv onih koji su njihovoj fabrici neistina
  naucno dokazali da su jeftini obmanjivaci i da tu njihovu fabriku ne moze ozivjeti
  nijedan remont. Nema kreca ni jupola, ni te farbare, koja moze prikriti
  prljavu proslost velikosrba, koji su mislili da ce zlocinima nad
  Crnogorcima i Bosnjacima stvoriti etnicki cistu Veliku Srbiju, no im je to
  vazda i nadam se za vazda propalo. Dozivjeli su, sto veli cuveni
  akademik dr Stevan Dedijer, clan Svedske akademije nauka i umjetnosti, a do smrti je bio clan i DANU, sami- surovi kraj mita o Velikoj Srbiji. Napadi na djelo dr Serba Rastodera su napadi i na sve prave Crnogorce, koji su uvjereni da
  su to, a koji znaju da cijene sto je sve kao znanstvenik akademik Rastoder epohalno uradio za Crnu Goru,crnogorsku i bosnjacku naciju.
  I ovo je moje Vama potonje pismo na ovu temu. Nastavite da bacate kal na mene, on ce ionako pasti na koncu na vas. Nije bitno. Hvala na ustupljenom prostoru i ADIO.

 7. 0
  0

  Зашто Аџић брани Шербетка? Како неће бранити поцрногорица из Пиве поцрногорицу из Радманаца кад у њој види одраз у огледалу? Како је неће бранити кад Шербо зарад Ранкових донација пљује по властитом народу прећуткујући да су Крстови зеленаши (Булатовићи из Роваца) инспиратори црногорског геноцида над Бошњацима? Зашто Шербетко, потурчени Петровић са Косора, прећуткује да су зеленаши критиковали Бошковића да је „благ према Турцима“? Зашто фалсификатор са дипломом (Растодер) и фалсификатор без дипломе (Аџић) не кажу да је жандармерија СХС спријечила засједу коју су Црногорци поставили за ухапшене муслимане из Шаховића? Одговор је јасан, због стотине хиљада еура које Ранко Кривокапић краде из буџета да би финансирао бљувотине и антисрпску пропаганду ове двије незнавене и подле поцрногорице.

  • 0
   0

   Sekula, a je li Adzic od pivskih Adzica da te ne kunem? A ja mislio da je obrukao Katunjane, a ono iz Pive? E pa dragi moji Pivljani, eto vam ga pa se igrajte sa ovim… hma, nemam rijeci 🙂

   • 0
    0

    I ja misljah da je od- Katuna..!

    Ovo je skroz novo za mene da je Pivjanin.

    Kad je zadnji put bio tamo i smije li poc to Pocrnogorica kopiljanska pohrvacena..?!!

 8. 0
  0

  Дипломирани правник Аџић прича о издаји баздељаве Николине „краљевине цг“ 1918-те а заборавља да каже да је та привремена окупаторска творевина нестала 1916-те, издајом тог такозваног „краља“, када су на Цетињу Аустријанце дочекали црногорски слободари са развијеним бијелим чаршафима. Како се може издати држава која не постоји? Ко му даде диплому Правног факултета?

 9. 0
  0

  Штрумпфе, кад је енглеска публицисткиња Мери Едит Дурам почетком 20. вијека боравила у „краљевини цг“, распитивала се о поријеклу братстава и племена што је касније забиљежила у својим књигама. Кад је боравила код Аџића у Ријечкој нахији, рекоше јој да су ту избјегли из Херцеговине у 18. вијеку и да су се населили на земљу Бјелица, због чега су им Бјелице дале по пркну крајем 18. вијека. Иначе, презиме Аџић је турског поријекла, као и презиме Кар-аџић. Турци су га обично давали корпулентнијим родовима а изведено је из турске ријечи аџа што значи во или бик ( кар аџа – црни бик). Андрија Лубурић је о томе писао.

  • 0
   0

   Znato je dobro da je svaki Kara- Turcin porijeklom sto znaci crni…

   Ovo za Adovice nijesam znao, svaka ti cast Sekula brate ti si detaljan istrazivac..!

 10. 0
  0

  Komentar o zločinima u Šahovićima postaje polako ozbiljniji i ja nemam više onakve primjedbe kao na početku , ali se mora pisat potpuno bez bilo kakve ostrašćenosti, naročito o ovom slučaju. Sramota je a istovremeno,ko vjeruje u Boga, i grehota bilo šta reći neozbiljno ili zlonamjerno o ovim žrtvama pa i o ljudima koji to pominju kao što su istoričari , građani ili pisci. Primjer primitivnog komentarisanja, ili bolje reći psovanja umjesto pristojnog komentara dana su Bakster Stokman koji bez dokaza i veoma drsko istoričara naziva kvaziistoričar Šerbo,Tvrtko koji poručuje N. Adžiću da se ne poziva na Boga jer je valjda Bog samo njegov,Sekula koji je u želji da uvrijedi Adžića isklepao riječ koju nikad do sad nijesam čuo- pocrnogorica. Čuo sam za posrbice ali ovo prvi put čujem.Pa na kraju Vesna kojoj se ne dopada što neko Novaku tepa sa Nole jer ga ona toliko mrzi da ne ponosi nikakvo tepanje kad se misli na Novaka Adžića. Strašno je ružno izlivat jed i žuč po ovom portalu umjesto zrele i ljudske kritike. Način kritikovanja otkriva naše znanje i kulturu. Ne prosipajte budalaštine umjesto pameti!

 11. 0
  0

  Pa je li to što nisi nikad čuo za rijeć pocrnogorica, a jesi za riječ posrbica znači da je posrbica manje uvredljiv naziv ili možda uopšte nije uvredljiv?

 12. 0
  0

  Molim vas objasnite nam dogadjaj iz 1707 god.Ko je koga pobio i gdje.Dali je to bio zlocin i dali je bio planiran i organizovan sa ciljem unistenja jednog naroda.Drugim rijecima genocid.Moze li vas prijatelj gospodin Serbo Rastoder de napise knjigu u vezi toga,ipak se radi o pripadnicima njegovog naroda.I ako biste bili ljubazni da nam objasnite poharu Kuca.Ko je masakrirao dvije stotine kuckih zena i djece i popalio i opljackao stotine kuca i naravno dali je to bio drzavni pohod.Ako moze gospodin Rastoder jednu istorisku studiju da priredi bio bih veoma zahvalan.Gospodine Novak cetnici nisu izdali kralja i nisu pogazili oficirsku rijec,jeste li vi to upravo a iz gore navedenog cinimi se,abolirali pripadnike cetnickog pokreta.

  • 0
   0

   Bil preveo ovo što tražiš na srpski dako bih te razumio? Šta zapravo tražiš? Jesi li dobronamjeran ili si samo prosječan komentator tipa ovih ojađenih koji siju svoje frustracije po ovom portalu? Razumio sam samo jedno što si rekao da četnici nijesu izdali kralja. Pa dobro, oni su izdali samo svoju zemlju a kralj je izdao njih i zbrisao sa zlatom koje je usput sijao jer je jedva stalo u avion!

   • 0
    0

    Da ti pojasnim posto tvoja pamet dopire samo do onoga sto ti se dopada a sve drugo automatski odbacuje i tako pravi branu cinjenicama i istini ne zeleci da prihvati jer se ne uklapaju u tvoj vec izgradjni anti srpski stav. Dakle u januaru 1707 godine Crnogorci su izvrsili istragu poturica na Cetinju i okolini. Sve je izvedeno planski i sa jasnim ciljem. To je bio prvi zlocin nad muslimanskim stanovnistvom na ovim prostorima.Drugo je pohara Kuca gdje je izvrsen stravican masakar koji su takodje pocinili Crnogorci po naredjenu knjaza Danila,sto znaci da je iza njega stajala crnogorska drzava. Slicno se desilo i u Piperima. Niko nikada nije odgovarao za ove zlocine. Zar ne mislis da bi neko ko se predstavlja kao pravican i istinoljubljiv covjek trebao da istrazi prvo ove dogadjaje rad nevinih zrtava jer su pocinoci pripadnici njegovog naroda. Po njegovim rijecima Boskovic je pogazio oficirsku rijec i izdao kralja koji je potpisao kapitulaciju i pobjegao i ostavio svoj narod. Znaci po njemu izdajnik.Sad ako primjenimo tu istu logiku i iste arsine,cetnici nisu pogazili oficirsku rijec i nisu izdali kralja, ti mi reci jesu li oni a po logici koju koristi Adzic dobri momci ili je posrijedi ono sto ja mislim da vasa istina nije logicna.

 13. 0
  0

  Ljudi jel ono dr Novak Adžić, pa ja sam mislio da se neće nikad više javiti nakon što ga je Gojko Raičević ispreskako kao vola. Voli pocrnogorica da ga prosipaju Srbi. Znam kad ste objavili potvrdu nekog sveučilišta hrvatskog da ga tamo nije ni obrta, a pričao je da je tamo doktorirao. Ne sjećam se kojeg sveučilišta, a probao sam da guglujem, ali nema vaših starih tekstova nigdje. Novače, kralju, ne apstiniraj no progovori dvije. Ne bi te na grant paradi onomad, šta bi? posvađao si se sa Sašom, a?

  • 0
   0

   Mora da si ga sanjao cijelu noć pa te jutros boli glava i ne znaš šta pričaš! Jesu li ovo tvoji argumenti: Mislio sam…ispreskakao ga kao vola…pocrnogorica kojeg prosipaju srbi…neko sveučilište…probao sam da guglujem ( bolje reci da se guglupiraš)…ne bi te na grant paradi…posvađao si se sa Sašom!!! Jel stvarno misliš da smo željni tvog duhovnog povraćanja? Nemaš ni jedan ljudski izraz već samo i isključivo jad , bijeda i opsesivna mržnja prema NAUČNIKU koji ne piše istorije po tvom meraku! Istorija je takva kakva je , dopala ti se ili ne, ona ne može i ne smije da se mijenja i prilagođava po želji onih koji žele da dokažu npr da su van ostalog svijeta, da su nebeski narod od boga odabran, da od njih potiče vas cijeli svijet, da su drugi ništa i da se sa njima može radit ovo u Šahovićima! Jel to misliš ti što si izguglao odovud u Ameriku i otud siješ svoj otrov. Pihhh!

 14. 0
  0

  Bogami ova Nolicica pise li pise,veseli se osveti zelenasa,velica komite koji su bili najpre banditi parekselans ,zatim unovcili svoju pobunu protiv Kraljevine Jugoslavije,da bi ih on Nolica proglasio za drzavotvorce,sto vidimo da moze ,isto kao UCK.
  Jos se poziva na Boga ,mada je to neki drugi nacina shvatanja Boga,do kojeg se dolazi najpre preko Odeljenja bezbjednosti Cetinje.
  Sve u svemu znacajna licnost sadasnje Crne Gore,zato nam ovako i ide kada jarac cuva salatu rod je zagarantovan.

 15. 0
  0

  Bogami ova Nolicica pise li pise,veseli se osveti zelenasa,velica komite koji su bili najpre banditi parekselans ,zatim unovcili svoju pobunu protiv Kraljevine Jugoslavije,da bi ih on Nolica proglasio za drzavotvorce,sto vidimo da moze ,isto kao UCK.
  Jos se poziva na Boga ,mada je to neki drugi nacina shvatanja Boga,do kojeg se dolazi najpre preko Odeljenja bezbjednosti Cetinje.
  Sve u svemu znacajna licnost sadasnje Crne Gore,zato nam ovako i ide kada jarac cuva salatu rod je zagarantovan.

  • 0
   0

   Jel ti,Cetinje, misliš da smo glupi pa moraš da nam po dva put pišeš istu stvar kako bi te neko shvatio? Ovako kako pišeš, a pišeš strahovito glupo, neće te niko razumjet pa da isto napišeš 100 puta. I još nešto: zar zaista misliš da su čitaoci željni ovih tvojih mizernih i nikakvih komentara. Ajde pošteno reci šta osim ubadanja i uvreda na sve strane želiš postić sa ovim tvojim mlaćenjem prazne slame. Razmisli makar pola sata prije nego sa tim tvojim veleumljem izađeš pred javnost na ovom portalu! Kaži ili predloži nešto pametno da se ljudi počnu divit tvojoj mudrosti, i onako psovača ima i previše. Ti ne umiješ da valja ni da psuješ već se kao komšinka inatiš! Sramota je to starom čovjeku, pa još kako bi htio da budeš sa Cetinja!

 16. 0
  0

  Sve je -miraculum.kaze se u Tabula smaragdindina:
  Nebo gore,nebo dole
  Zvezde gore,zvezde dole,
  Sve sto je gore,sve i dole;
  Ako shvatis ,blago tebi.

  Pokusaj sebe shvatiti nesretnice,tesko jeste,ali pokusaj,tvoj slucaj jestrasan

 17. 0
  0

  Трне, тај твој „научник“ негдје написа како су Црногорци мјешавина Влаха, Романа и Илира. Како се зна да су појмови Влах и Роман синоними, да су то називи за Илире који су живјели под Римском империјом, могу се наслутити научни домети ове поцрногорице из Пиве. Како се сва три термина односе на исто, много би интелигентније звучало да је рекао да су Црногорци мјешавина Илира, Илира и само Илира.

 18. 0
  0

  Nemoj se , Sekula, toliko opterećivat porijeklom Crnogoraca. Šta god da su na kraju su samo Crnogorci. Meni je jasno šta bi ti želio da oni postanu ali mislim da je to potpuna utopija. Nema od tog posla ništa. Zato se ne sjekiraj biće ti bolje i zdravije je. To što bi želio da budu Crnogorci, uvjeravam te, nećeš postić tim svojim ujedanjem, sprdnjom i psovkama.

 19. 0
  0

  Sa kojim pravom samozvani doktor istorije,gosn pravnik Novak Adzic,sebe poziva da tumaci gledista komita i zelenaskih formacija za vrijeme SHS?On je jedino relevantan da protumaci neki pravni akt,i nista vise.Zadojen je za vrijeme komunizma mrznjom prema svome narodu,i zapala mu je nesretna uloga da bude propagator podjela i jedan od ljudi koji gradi novu nesretnu crnogorsku istoriju.Ja,kao potomak covjeka(pradjed) koji se borio u Zelenasima,i koji iz prve ruke znam sto se zbivalo poslije nesretne 1918godine,porucujem njemu i slicnima da prestanu da siju mrznju svojim (ne)djelima i kolumnama.Ako zeli da se bavi nasim podjelama,ima dovoljno materijala za proucavanje u vezi sukoba komunista i monarhista za vrijeme drugog sv.rata,koji je bio daleko tragicniji od desavanja poslije prvog svj.rata u CG.Vatra se ne gasi benzinom,gospodine Adzicu.

 20. 0
  0

  Kako to zadojen mržnjom prema svom narodu? Veće gluposti nijesam do sad čuo. On je Crnogorac i mrzi Crnogorce! Jel to hoćeš da kažeš? Novak Adžić je veličina i ti to moraš shvatiti. Ne može on da bude istoričar po tvojim mjerilima za istoričare jer mora bit istinit kao svi naučnici. Nikoga on ne mrzi osim glupaka kojima ništa ne vrijedi nešto dokazivat. Ako ti je baš stalo da nađeš istoričara po svom meraku pogledaj po Srbiji tamo ih imaš čak i na smeću. jedini im je zadatak da dokažu ne nikako istorijsku istinu no mit o nebeskom narodu i koji je stariji od svih naroda i da svi narodi Evrope i Južne Amerike potiču od njih. E pa izvini, Zelenašu, nema toga kod Adžića!

 21. 0
  0

  Ako je za tebe velicina gosp.pravnik Adzic Novak,onda ja vise nijesam rad nista dodati.Sve si lijepo rekao.A ti mitovi o nebeskom narodu me ne interesuju.Nijesu ni vasi dukljoidni (h)istoricari bolji.Mene ne zanima sto je starije,kokos ili jaje,no samo zelim da prestanete sa podsticanjem bratomrznje,jer nemate pravo o necemu govoriti o cemu nemate pojma niti veze.

 22. 0
  0

  Kakve bratomržnje? Pa zar smo braća? Imal još đe na svijetu da veći brat toliko nasrće na manjeg i da hoće sve da mu otme: i ime, i vjeru, i jezik, i istoriju,i dostojanstvo, i da mu rovari po dvorištu i gradi trafike na vrh svakog brda, i da ga prikiva na Vezirov most, i da ga proklinje? E pa baš mnogo tražiš, brate od muške tetke!

 23. 0
  0

  Ja i ti ocigledno nijesmo braca,niti mozemo biti,jer ti je mozak izapran Adzicevom,Serbovom,Brkovicevom,Kilibardinom propagandom.Ocigledno si se nacitao montenegrina.net i crnogorskapitanja.wordpress,Slavkovog brloga i ostalih baljezgarija

 24. 0
  0

  Pomenu neko Novak je velicina. Zaista jeste. Opisa covjek ubistvo iz zasjede kao pravedan cin i potpuno zasluzeno, rece za ubice sto nemase m… da pogledaju u oci covjeku sto ga ubise da su pravedna ruka osvete i div junaci. I uz to prosu rijeku mrznje Jasno je meni da vamo ljudskim spodobama neko ovakav moze biti velicina ali bilo kome normalnom sigurno ne moze biti objektivan izvor za bilo koju istorisku studiju.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here