Насловна Поглед Пет највећих катаклизми у 21. веку (Видео)

Пет највећих катаклизми у 21. веку (Видео)

0
ПОДИЈЕЛИ

kataklizma

Природне катастрофе настају деловањем природних сила, а манифестују се као настајање земљотреса, пожара, поплава, суша, лавина, олујног времен. Почетак 21. века обележио је знатан број непогода које су однеле хиљаде живота широм света, ми вам представљамо пет најкобнијих.

Човек је природу прилагођавао себи док је могао, сад је на човечанству да се повинује њеним законима. Као последица људске немарности о планети Земљи, природа је дала одговор у виду њених катастрофа.

Последња опомена је супер тајфун Хаијан, који је погодио Филипине и однео преко 10.000 живота. Хаијан наставља да се шири по целој источној обали Азије, а локално становништво се сваки дан евакуише из критичних региона.

Подсећамо вас на природне катастрофе које су погодиле свет у 21. веку.

УРАГАН СЕНДИ

Крајем октобра прошле године талас висок 14 метара прошао је Хадсон и Ист ривер у Њујорку, вода је пунила метро, тунеле и потпуно блокирала јужни део Менхетна. Ајкуле су пливале улицама у бујицама воде, а експлозије трансформатора биле су део хаоса који је ураган донео.

Више од 200 људи је изгубило живот, а ураган Сенди је направио штету од 65 милијарди долара. Олуја је за собом оставила незапамћену пустош и грађани погођених области и даље памете природну непогоду која је многе оставила без дома.

ЦУНАМИ, ИНДИЈСКИ ОКЕАН

Цунами у Индијском океану 2004. године настао је као последица подморског земљотреса. Овај цунами је крајем децембра усмртио око 275.000 људи и разорио обалу, а штета је направљена од Индонезије све до Сомалије у Африци. Једна је од најсмртоноснијих природних катастофа у модерној историји.

Званична службена процена је да је магнитуда земљотреса износила невероватних 9,15 степени Рихтерове скале. Огромни таласи су погодили Индонезију, Шри Ланку, Индију, Тајланд, Сомалију, Бурму, Малдиве, Малезију, Танзанију, Сејшеле, Бангладеш, Јужну Африку, Јемен, Кенију и Мадагаскар.

УРАГАН КАТРИНА

Ураган Катрина је у августу 2005. године погодио јужну обалу САД. Настао је крај Бахама, а први удар догодио се у Мајамију, на Флориди. Свој пут ураган је наставио у Мексичком заливу, где је добио своју пуну снагу. Катрина је створила ветрове јачине 250 километара на час када је погодила америчке државе Луизијану и Мисисипи.

Велике штете су направљене на приобалним подручјима, а 80 одсто града Њу Орлеанса је потопљено када су дан након налета урагана попустиле бране које су штитиле град. Погинуло је преко 1.200 људи,а процењено је да је то била једна од најскупљих пририродних катастрофа у САД.

ЦУНАМИ И ЕКСПЛОЗИЈА У ФУКУШИМИ

Марта 2011. године обалу града Сендаи на североистоку Јапана погодио је подморски земљотрес од девет степени Рихтера, који је изазвао цунами незабележених размера, чудовиште које је бацало аутомобиле и до десет метара у висину.

Као последица земљотреса уследила је експлозија три нуклеарна реактора електране “Фукушима Даићи”, што је изазвало нуклеарну катастрофу, највећу у историји. Више од 125.000 зграда је оштећено или уништено у земљотресу, а готово цела инфраструктура на погођеном североистоку земље захтевала је реконструкцију.
У земљотресу је животе изгубило око 20.000 људи, а нуклеарна криза је раселила још њих 160.000. Економска штета у Јапану износила је 235 милијарди долара и реч је о најскупљој природној катастрофи у историји.

СУПЕР ТАЈФУН ХАИЈАН

Супер тајфун Хаијан, праћен изузетно снажним ветровима који скидају кровове и високим таласима који носе трошне куће, погодио је, најпре, приобална насеља на централном острву Самар на Филипинима, око 600 километара југоисточно од Маниле, уз максималну брзину ветра од 315 километара на сат.

Више од 125.000 људи било је евакуисано из најугроженијих области пред удар тајфуна. Прве процене показале су да је у налету тајфуна Хаијан у централној филипинској провиницији Лејте погинуло најмање 10.000 људи и практично је “прогутао” приобалне градове.

Супер тајфун је однео и прве животе у Кини, наставља да се креће ка југоисточној обали Азије која сваког тренутка очекује удар ове олује.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here