Насловна Поглед Радош Бајић: Нека Бранка Прпа припреми свој стомак за „Равну гору”

Радош Бајић: Нека Бранка Прпа припреми свој стомак за „Равну гору”

3
ПОДИЈЕЛИ

serija-ravna-gora-rados-bajic-diverzantska-grupa-brandenburg-1382392961-385061Баш као госпођа Прпа о мојој серији, на сличан начин је поводом романа „Нож” Вука Драшковића 1982. на партијским пленумима говорио народни херој Владо Шегрт: „Ја ту књигу нијесам читао, али тражим да се она забрани.”

Да се не ради о тексту којије објавила „Политика” не бих реаговао. Тим пре што ми не пада на памет да оспоравам право било коме, публици, гледаоцима, стручној јавности  – да коментаришу, куде, да замерају, критикују, анализирају, па и да ако смо заслужили –  хвале серију „Равна гора” чији сам аутор. Без обзира на то што у тексту под називом „Почеле полемике о серији Равна гора”,којије објављен 11. новембра у „Политици”,превладавају  похвале изречене од највећег живог српског драмског писца академика Душана Ковачевића и највећег живог српског песника академика Матије Бећковића, због којих бихморао бити спокојан и задовољан – ипак, морам да се огласим. То чиним и у име преко 200 мојих колега глумаца и преко 500 филмских радника, аутора, сарадника и страдалника који су последње две године под немогућим условима и у огромној финансијској оскудици – изгарали радећи ТВ серију „Равна гора”, како би била најбоља, како би личила на светску продукцију. Макар толико – да не допустим да неко блати и скрнави огроман напор и најбоље намере – а да притоме, како сам каже – није видео ни делић „Равне горе”.    Повод ми није изнето мишљење великог хрватског редитеља који живи у Прагу господина Лордана Зафрановића, да „незна да ли ће моћи да гледа серију“ – али да ипак мисли да ће она бити само ревизионистичка и да „неће изнети стварно стање ствари“ јер је могуће прављена да задовољи политичку елиту? Господин Зафрановић,кога се не усуђујем да ословим са „колега Зафрановић“ да се не би увредио, показује невероватни дар за видовитост износећи свој суд о серији, то јест о нечему што уопште није видео. Ипак, у томе – из мени непознатих разлога, предњачи једна дама, доктор историјских наука, госпођа Бранка Прпа.

Историчар нисам – али глумац јесам, који је почео да режира. То је тачно. Треба ли због тога да ме буде стид? Коме треба да се извиним?  Госпођи Бранки Прпи? Интерпретатор историје нисам – аутор сам игране уметничке серије која говори о Србији у догађајима из априла 1941.године, па надаље. После изјава госпође Прпа, којој не мислим да треба оспоравати да је доктор историјских наука, и којој указујем свако поштовање као научном  раднику и као жени – питам се: смем ли наставити?

Уваженој дами далеко било да желим да оспорим право да критикује, черечи, транжира и напада серију „Равна гора”. Свему томе сам се и надао. Мој рад и моје скромно дело морају бити подвргнути критици и суду, како најшире публике, тако и стручне јавности. Али морам признати да сам запањен изјавама госпође Прпеу „Политици” када каже: „Да није гледала серију и да нема намеру ни да је гледа, јер не гледа ни ’Сулејмана Величанственог’”јер је „Равна гора”, по њеном мишљењу, „политичка петпарачка прича“…и још екстра –  да је моја серија „проблематичне теме и начина финансирања”!?

Што је превише – превише је. Значи – није гледала, али зна да је то политичка петпарачка прича.Баш као госпођа Прпа о „Равној гори” –на сличан начин је поводом  романа „Нож” Вука Драшковића 1982.године на партијским пленумима говорио народни херој Владо Шегрт: „Ја ту књигу нијесам читао, али тражим да се она забрани.”

Егзактност науке којом се бави госпођа Прпа не трпи произвољност, малициозност и сујету – већ само факта. Дакле, поручујем јој да ипак припреми свој стомак, нека одвоји мало свог драгоценог времена и нека погледа, или гледа „Равну гору” – па нека распали. Стручно, аргументовано и одговорно. А што се тиче „проблематичног начина финансирања” серије „Равна гора”,на које алудира госпођа Прпа – нека јој служи на част. Јасно је да се ова дама поред историје разуме и у паре, највише у туђе.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  O čemu vi to gospodine Bajiću pričate i kome vi to zamerate na komentar?Mogu slobodno da kažem da kao čovek koji pripada generaciji šezdesetih duboko sam razočaran sa vašim pogledom na stvari.Tačnije na period u kome prikazujete događaje koji su se desili a nama kao publici ostavljate kao rebus da razmišljamo ko je u stvari bio Ravogorski pokret.Imao sam tu sreću da sam živeo u jednoj zemlji koje više nema u kojoj je svest bila na jako zavidnom nivou i u kojoj je indoktrinacija prevazilazila sve mere.I sada kada smo osloboćeni svih stega i okova prošlosti vi umesto da prikažete pravo stanje stvari vi ga toliko filujete sa nekim trivijalnim stvarima da to prevazilazi moj stomak.Čega se vi plašite Partizana ili Četnika, Zvezde ili Pertizana SNS ILI DS.Izgleda da ste se pogubili kao m… u magli
  Jedina po vama istorijska činjenica koja vezuje za lik četnika je kama.Dragi moj prijatelju knjige u ruke pa na čitanje.

 2. 0
  0

  Nije vredno komentara,a jos vise ljutnje.Ko je ocekivao bilo sta realno ili priblizno realnom tesko se prevario.
  Ovo pisem na nevidjeno,jer stvarno nijesam i necu da gledam, jeste glupo,ali ako se nijesmo naucili do sada tesko da mozemo uopste vise.
  Slusao sam price i jednih -Partizana i drugih -Cetnika.
  Jedne sam, slusao javno .druge tajni.jedne sam dozivio i zivio kako su oni htjeli,a druge sam samo slusao i zamisljao kako bi bilo da su oni pobijedili.
  Ta je prica zavrsena odavno,sto se Cetnika tice,Zidanim Mostom,prica ovih drugih je zavrsena sahranom cika Jove.
  To je jedna neispricana prica,mozda ce neko pokusati da je isprica,mrtvih radi,a jos vise radi pokoljenja da nam se ta zla sudbina vise ne desi.
  Serija i pohvale koje dolaze i od Beckovica i od Kovacevica,nijesu niti mogu bit kao neki kredibilitet ,za istinu,za umjetnost i dramaturgiju mozda.
  Ako je jednim potezom pera Josiba Broza ,Aleksandra Rankovica Edvarda Kardelja likvidirano 27000 naroda vojske ranjenika iz Crne Gore,ali i jos dosta drugih oko 3000 000 u nekih 3 mjeseca bez suda zar to ne govori o „pravdi karakteru i pobjedi“ koju izvojevase,i danas jos stoluju.
  Ako se danas u Srbiji a sjutra ce vjerovatno i u Crnoj Gori trazi da se da ime ulice nekom od tih gore pomenutih govori dosta o stepenu svijesti onih koji vladaju jos uvjek,cak se poneki brane iz krugova od kojih se to nije ocekivalo.
  Ali ima ljudi koji su u ovim smutnim vremenima za to kao naruceni,blago tome ko se pritrpi do kraja.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here