Насловна Друштво Црногорски хотелијери: Очекује нас неизвјесна сезона

Црногорски хотелијери: Очекује нас неизвјесна сезона

0
ПОДИЈЕЛИ

Сезона пред нама је неизвјесна, сагласни су црногорски хотелијери. Попуњеност капацитета више ће зависити од индивидуалног ангажмана, него од сарадње са агенцијама, чуло се на данашњем састанку хотелског сектора Црногорског туристичког удружења (ЦТУ) у Херцег Новом. Зато су преложили више мјера којима би овогодишња сезона, у којој се очекује пад са источног тржишта до 50 одсто, била успјешнија.

hotelijeri

„Није нам циљ да ширимо панику, него да се спремимо што је најбоље могуће за оно што нас чека“, казао је Златибор Милић, предсједник сектора хотела ЦТУ. Он очекује бољу посјету из Западне Европе, из Француске и Њемачке, али истиче да ће се И за наше традиционалне госте из регионе, морати више борити.

А ту битку туристичка привреда неће добити без помоћи државе и локалне самоуправе. Између осталог предлажу смањење ПДВ-а на одсто, селекцију у казненој политици према малим и великим хотелима, као и попусте за оне који раде цијеле године. Зато су ресорном Министарству упутили су допис са хитним корективним мјерама, указујући на 16 проблема.

Јефтинији авио-аранжмани, односно више лоw цост компанија, јер у Црној Гори послују само двије нискобуџетне авионске компаније, за разлику од, на примјер сусједне Хрватске. у којој их је више од 10, и надају се да ће држава отвореније преговарати са превозницима, јер су користи од повећања броја туриста далеко веће него од наплаћивања аеродромских такси, заједнички наступ на сајмовима, аплицирање код намјенских Фондова, плаћање чланарине, побољшали би пословање хотелијера.

Марко Петричевић звршни дирецтор ХТП Мимоза сматра да би хотелијере требало растеретити пореза и доприноса. У том случају, можда би и било простора за корекције цјеновника. У Мимози очекују балги пад ноћења јер ће изостати организоване спортске групе из Русије.

Никола Милић, који заступа групацију малих хотела „Цаса дел маре“ указао је да би ЦТУ могао да аплицира код европских Фондова, па и код Европске банке за обнову и развој, за средства којима би обезбједили веће присуство на сајмовима.

Хотелијери из Херцег Новог апеловали су на надлежне у локалној самоуправи да не допусте да туристе и овог јула дочекају раскопане улице због изградње канализационог колектора.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here