Насловна Друштво Црна Гора није показала спремност да казни мучења и злостављања

Црна Гора није показала спремност да казни мучења и злостављања

6
ПОДИЈЕЛИ

Црна Гора није показала спремност да обезбиједи кажњавање мучења и другог злостављања у складу са међународним уговорима о људским правима, својим Уставом и законима, саопштили су данас из Акције за људска права (ХРА) поводом Међународног дана подршке жртвама мучења.То се прије свега односи на полицијске бруталности.

Они су истакли да још увијек нису адекватно процесуирани нити кажњени полицајци – починиоци бруталних пребијања грађана у октобарским протестима, као ни масовно пребијање затвореника у јануару 2015. г.

„Полиција још увијек успјешно крије своје службенике који су учествовали у више случајева злостављања грађана у контексту протеста, иако су случајеви снимљени и повреде доказане. Забрињава и недостатак процесуирања надлежних у полицији због ометања правде. С изузетком недавно оптуженог команданта Специјалне антитерористичке јединице, још увијек није познато да ли ће одговарати они надлежни службеници полиције који су ометали правду почев од пропуста да приме пријаве грађана, преко прикривања оних који су учествовали у свим случајевима злостављања“, наводе из ХРА.

Црна Гора Такође није показала спремност нити да обештети и заштити жртве мучења.

„Црна Гора треба да допуни дефиницију мучења у Кривичном законику у складу са чланом 1 Конвенције против тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни и поступака, пропише веће казне и обезбиједи да кривично дјело „Мучење“ не застаријева, у складу са препорукама Комитета против мучења УН из 2014. године“, наводе из ХРА.

6 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Више хиљада грађана је прошло полицијски терор и мучења од деведесетих наовамо. Након полицијског терора слиједио је судски терор и заштита батинаша. Прво су пребијани либерали, а у исто вријеме српски младићи тада и до дана данашњег. Зашто нови министар полиције не учини ништа на расвјетљавању најновијих пребијања младића и њихових родитеља, за његовог мандата?
  Типичан примјер батинаша и ко зна шта још је командир Влајко Бабовић-пандур Влајко, који иако је у пензији и даље ради, због ранијих заслуга. Треба се подсјетити његових раних радова, од пребијања либерала Зејниловића, па настави даље браће Спалевић, боксера Јашаровића, незаконитог привођења одборника Голубовића, пребијања Меховића,бруталног пребијања навијача Будућности (читав свијет је видио снимак са стадиона у Беранама), пуцњаве новембра 2007.године без икаквог повода сада покојног Васовића, Пековића и Врховца, а касније киднаповање из болнице Пековића и онесвјешћивање у подрумским просторијама истог. За пуцњаву и рањавање момака, брутално пребијање, киднаповање и мучење само одговара полицајац Дошљак, који лежи у Спужу. А испаљено је више од стотину метака, а да момци нису направили ни најмањи саобраћајни прекршај. Њихов гријех је био, само што су били за заједничку државу.
  Ин4с је објавио тајни снимак начелника Вељића и полицајаца који су учествовали у злочину, гдје се јасно чује како начелник Вељић реферише неком у Подгорици да није тако планирано, да је планирато минут,два и готово. Затим, полицајац Барјактаровић, каже да су требали поставити динамит и завршити са њима.
  Подсјетио бих пријатеља Гојка Раичевића, на моју иницијативу, док смо били заједно у ИО СНС-а, када сам тражио да се направи „бијела књига“ судско полицијског терора над српским младићима и цурама, као и осталим противницима режима, од деведесетих па надаље. Само је требало узети чланке из Дана и Гласа Црногорца и саставити „бијелу књигу“. Колико се сјећам, Гојко је почео да прикупља материјал. Шта је после било. не знам.

 2. 0
  0

  Број оних који су прошли судско-полицијски терор од деведесетих, наовамо премашује сигурно цифру од десет хиљада.

 3. 0
  0

  I sad još po ovim pseudogencijama za ispitivanje javnog mnjenja, a zapravo ekspoziturama režima ispada da je policija jedna od „najomiljenijih“ institucija? Nevjerovatno! Da nije odvratno i bolesno, možda bi bilo i smiješno!

 4. 0
  0

  Нисам наишао на Бијелу књигу. Добро би било да се објави на овом порталу у одломцима. Видјела би се права слика кроз шта је прошао српски народ у Црној Гори.

 5. 0
  0

  Сав овај судско-полицијски терор и ужас над српским народом и противницима режима, није био могућ, без налога и упустава Вашингтона и Брисела.
  Зато и у Црној Гори и Србији треба организовати референдум, о томе да ли ићи заједно са мтвацем-Еу, због неколико фотеља, због којих је Црна Гора у безизлазном положају.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here