Насловна Друштво Ко је задужен за раднике КАП-а?

Ко је задужен за раднике КАП-а?

0
ПОДИЈЕЛИ

Ко је задужен за раднике КАП-а? То се пита јавност али и бивши радници који од марта ове године протестују да би добили своје отпремнине. Траже само оно што су зарадили. Њихови протести, као и адресе оних који су наводно надлежни за њих, селе се са једног мјеста на друго, од једног министарства до другог. Изгледа да њихов проблем не жели нико да ријеши, већ само да одмакне од себе.

Бивши радници КАП-а можда неће имати више коме да се обрате. Министарство економије, према ријечима његових представника, није задужено за Закона о измирењу обавеза према радницима Комбината алуминијума КАП који су, усљед стечаја предузећа, остварили право на пензију, пренијела је данас агенција Мина.

Да подсјетимо, бивши радници КАП-а протестују од краја марта тражећи да им се исплате отпремнине сходно закону који је усвојила Скупштина као лекс специалис. Пензионери су првобитно протестовали испред зграде Министарства финансија, да би од почетка маја блокирали подгорички булевар Светог Петра Цетињског.

Скупштина је средином прошле године усвојила Закон о измирењу обавеза према бившим радницима КАП-а, који су усљед стечаја остварили право на пензију. Закон је требало да се реализује до 31. марта ове године. Законом је предвиђено да се за отпремнине 414 пензионера КАП-а исплати 5,45 милиона еура.

Међутим, закон о измирењу обавеза који је усвојен је у Скупштини 16. јула прошле године Министарство финансија и Министарство економије не желе да спроведу.

„Министарство није задужено ни за прављење спискова и достављање истих било којем органу. Став Министарства по том питању је познат јавности и више пута поновљен, тако да се нико не може позивати на надлежности Министарства по том основу”, преноси Мина саопштење Министарства.

Изгледа да се радници само шаљу са једне адресе на другу а да нико не жели да ријеши њихов проблем.

Подсјетићемо да су се радници 24. маја ове године сусрели да министром финансија Рашком Коњевићем, који је саопштио да средства не могу бити исплаћена док се не доставе спискови са именима радника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here