Насловна Поглед Ћосовић Јокићу: Велика није страдала због вјере и српства

Ћосовић Јокићу: Велика није страдала због вјере и српства

6
ПОДИЈЕЛИ

Прије пар дана, 28. јула, обиљежен је у Велици дан великог страдања Величана. Неки новинари су извијестили да су Величани 28. јула 1944. страдали због вјере и српства, што је наравно, потпуна неистина. Величани су од нациста страдали због партизанства а самим тим и због црногорства, јер су сви православни партизани били Црногорци по националности, званични став Комунистичке партије је био да су Црногорци засебна нација, тај став партије одлично су знали сви они који су се прикључивали партизанима.velika

Пише: Мирослав ЋОСОВИЋ

У књизи „Ватре са Комова – народ андријевачког среза у НОР 1941-1945“ (Београд, 1978), записано је:

„У селу са преко 320 домова од којих није било четничких и других фашистичких организација. . . У оружаним снагама НОВ и ПОЈ учествовало је 270 бораца не рачунајући све оне који су се временом отселили из Велике. Од тог броја 50 су дали животе и њихове кости су просуте од Чакора до Љубљане, 54 су постали РВИ, 70 добили официрске чинове…“

princ eugen divizija

И у извјештају који је саставио заповједник обије СС дивизије које су извршиле масакр у Велици, Величани су третирани као Црногорци:

„Очевидно је да је село Велика, насељено Црногорцима, на одговарајући начин непријатељу пружало помоћ. Према изјави једног заробљеника из Велике, тамо су поново боравила пропагандна одељења бандита и заврбовали су 20 младих Црногораца. Становништво није никада извештавало о доласку ових црвених пропагандних одељења. Тако исто нису обавештавали о преласку младића на страну бандита и одласку у Црну Гору.“ 

Велика је била најпартизанскије село на śевероистоку Црне Горе, зато је тако и страдала крајем јула 1944.

Нагласак је на присуству СПЦ у Велици: Господин Бранко Јокић треба да разумије, нагласак на мој први прилог од 27. јула није на самом покољу у Велици јула 1944. већ сам јавно исказао чуђење – што тражи клер СПЦ у Велици, како је могуће да клер СПЦ саоśећа са Величанима који су страдали од нациста, док у исто вријеме клер СПЦ велича и слави сараднике нациста.

njemacki zlocin

Питам Српску цркву – да ли су Павле Ђуришић и митрополит Јоаникије Липовац осудили злочин у Велици или злочине нациста у Пиви, да ли су Ђуришић и Липовац осудили било који злочин нациста у Црној Гори?

Кад је господин Јокић тако храбар да демантује мене и професора Растодера, што не скупи храбрости па упита епископа Амфилохија Радовића, нпр овако: „Што Ви господине владико тражите овђе док величате сараднике нациста Ђуришића и Липовца? Зар је Вама овђе мјесто?“

Исто питање да поставе и епископу Јоаникију Мићовићу јер и он слави Липовца.

И Бранко Јокић је признао да су злочин извршиле двије СС дивизије: Рашчистили смо једну ствар. Господин Јокић је невољно признао да су тог дана у јулу 1944. масакр починиле двије организоване СС формације (њемачка и албанска) иако се из његовог првог реаговања могло закључити да СС формације тог дана нијесу тамо ни биле.

Бранко Јокић у првом реаговању пише на основу докумената са суђења у Београду:

„На преко 500 страна тога списа, донесена је оптужница, свједочења људи који су преживјели Шмитхуберове злочине у Босни, Далмацији, Пиви, Горњем Пољу, Растовцима, Шипачноме, Бајовом Пољу и другим крајевима Црне Горе. Ни у оптужници нити у било којој другој прилици током суђења, Шмитхуберово име уопште није поменуто у вези са геноцидом у Велици.“

Господин Јокић нам сам представља низ Шмитхуберових злочина, а на потпуно исти начин страдали су и Величани, од исте формације – Принц Еуген дивизије, „рукопис“ је исти као и свуда ђе је прошла Принц Еуген дивизија.

Господин Јокић каже да Шмитхуберу није суђено послије рата за злочине у Велици, већ за друге злочине. Кад се судило припадницима дивизије Принц Еуген Велика није ни поменута? Ако Велика на суђењу припадницима Принц Еуген дивизије није поменута, мијења ли то чињеницу да су припадници Принц Еуген дивизије (са припадницима СС Скендербег), починили покољ у Велици?

Господин Јокић износи зачуђујућу тврдњу да Шмитхубера није било у Велици 28. јула 1944. иако је он био заповједник цијеле СС дивизије Принц Еуген. Није га дакле било ни у борбама које су пар дана раније вођене са партизанима, у борбама у којима су двије СС дивизије под његовом командом имале преко 800 погинулих?! Па ђе је био Шмитхубер?

Мени не пада на памет да спорим да су у масакру у Велици учествовали и на звјерски начин убијали Величане неки Албанци и Муслимани/Бошњаци, као обични војници који су примили наређења, исто као што су и Њемци у Велици вршили бестијална убијања.

Нико осим Њемаца није могао наредити покољ у Велици: Али, кључна ствар у свему овоме је, а господин Јокић покушава да то негира – далеко највећи дио одговорности за масакр у Велици сноси онај њемачки заповједник који је тог 28. јула 1944. командовао са обије СС дивизије. Он је наредио масакр у Велици (а то је ваљда био Шмитхубер иако Јокић тврди да није). Нико осим њемачког заповиједника није могао то да нареди. За злочин у Велици одговорност Албанаца и Муслимана/Бошњака који су били у тој нацистичкој формацији једнака је одговорности било којег џелата и извшиоца злочина, било када током историје ратовања. Та одговорност такође није мала, али је одговорност за почињени злочин неупоредиво већа на ономе ко је злочин наредио. Шербо Растодер каже да су сви Албанци и Муслимани/Бошњаци који су учествовали у злочинима, послије рата „платили“ за своје злочине.

Ја претпостављам да ће Бранко Јокић и даље да покушава да докаже, као што јесте већ у првом реаговању, да су главни кривци за масакр у Велици Албанци и Муслимани/Бошњаци, али ево да га подśетим што је о СС дивизији Скендербег сам написао у свом другом реаговању, како су Њемци цијенили припаднике СС Скендербег:

„У својим извјештајима су истицали: »Албанска војска и муслиманска милиција су без икакве вриједности«“

И са овим се слажем. Ако су Њемци овако карактерисали неписмене и полуписмене албанске и муслиманске сеоске ратнике – припаднике СС Скендербег, може ли ико да повјерује да су они Њемцима наредили масакр у Велици, да су школовани, образовани, прекаљени, надобудни и зликовачки СС официри извршавали наређења ових биједника?

Може ли сами Бранко Јокић да повјерује да масакр у Велици није извршен по наређењу Њемаца?

6 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Može li istoričar Ćoso da povjeruje da su Njemci ostajali zgranuti nad zvijerstvima Ustaša,kao i jesu li se Veličani radjali kao nacionalni komunisti samim tim i Crnogorci…Sram te bilo..Osnovna Vaša karakteristika je nemanje obraza,bezbožnici jedni,nema razlike izmedju onih koji su ubili i onih koji ih mrtve kradu da dokažu sebe i svoje bezumne ideje…

 2. 0
  0

  Грешка је што се господин Јокић, као неко ко се студиозно бавио овим питањем, упустио у расправу са једним дилетантом и будалом попут Ћосовића, који сваку историјску тему обради црпљењем информација са Гугла које уз то не умије да повеже у логички складну цјелину.

  Ћоки, да је партизан=црногорац онда би и ви мирашевци за ове двије деценије колико вам постоји секта успјели да помолите нос у изразито партизанским срединама као што је рецимо Пива. Не, црногорци су послијератна измишљотина Милована Ђиласа који се додуше касније одрекао тог свог копилета.

 3. 0
  0

  Интересантно је како „историчари“ (јер има и Историчара), обртањем теза и „чупањем“ из контекста направе „историјску папазјанију“. И ја се, као један од предходника који је ово коментарисао, чудим Г. Јокићу зашто се упустио у било какву расправу с манипулаторима историје!? Заправо, веома сликовито је још 1978. године један од команданата, Ото Кум, у својој књизи ( general Oto Kum, „Vorwarts, Prinz Eugen“) „Напред Принц Еуген“ описао „начин ратовања (тада у вријеме масакра у Велици, и не само Велици, 28. јула „44.) „7. СС добровољачке брдске дивизије „Принц Еуген“, (од 20. октобра „43. то јој је био званичан назив). „Швапски педантно, описао је Масакре ради пљачке у зонама њихових дејстава! Мада се Маскр у Велики у његовој књизи не помиње, јасно је због чега се догодио. Није у питању „одмазда“ за у предходним бојевима погинулим из обје дивизије. Доказ су судски списи, починиоцима је касније суђено!!! У књизи Г. Томаса Касагранде (Thomas Casagrande, “ Die volksdeutche SS-division „Princ Eugen“) то је била брутална пљачка и покољ Српског становништва, паљење и уништавање њихове имовине (оно што се није могло однијети) учињено од Шиптара и муслимана комшија Величанима… Све ми се чини бесмисленијим „ћоравоме намигивати…“
  P.S. Величани који су преживјели овај масакр причали су (у Иванграду, а ја то слушао) да су Шиптари, народ,Жене и дјеца… и муслимани народ, жене и дјеца… као лешинари трчали за величанима преживјелим, који су кренули према Мокрој или према Шекулару, и отимали им покоју овцу или краву коју су одјавили сасобом… чак поменуто је неколико имена да су тада убијени даље од села….

 4. 0
  0

  Većini crba ne odgovara ni jedan istoričar koji istoriju nije učio slušajući kljakave guslare! Odgovara im Jokić koji nema veze sa istorijom ali zato zna šta njegovi obožavatelji žele da čuju!

 5. 0
  0

  Ljudi moji, pa čemu se čudite? On je potpuno dosljedan, njegovi ideološki prethodnici su voljeli i zastupali baliste, vulnetare i muslimanske ustaše kao što on i njegovi danas vole i zastupaju Tačija, Haradinaja, Orića i ostalu zlikovačko-koljačku bagru!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here