Насловна Насловна Абазовић: У данашњој Црној Гори најтеже је бити Србин

Абазовић: У данашњој Црној Гори најтеже је бити Србин

56
ПОДИЈЕЛИ

dritan-abazovic

Независни посланик и један од оснивача Грађанског покрета Дритан Абазовић казао је у интервјуу за портал ИН4С да су Црној Гори потребне хитне промјене у свим областима, а у том циљу не треба зазирати и од уличних протеста.

Он је истакао да су протести један модел могуће опозиционе борбе и као такве не треба их унапријед елиминисати.

До сада сам увијек радо ишао на протесте, слично ће бити и ако их организује неко од опозиционих субјеката“, казао је Абазовић.

Он се сложио да оцјеном да је у данашњој Црној Гори најтеже бити Србин, додајући да је то поражавајуће за наше друштво.

Срби у Црној Гори заслужују једнака права као и остали грађани и све док било који вид дискриминације над њима или неким другим народом у Црној Гори буде актуелан, држава се неће заокружити у грађанском смислу. На жалост док је ове анти-грађанске власти, помака сигурно неће ни бити”, навео је Абазовић.

Он је рекао да се залаже да улазак Црне Горе у НАТО, али да о том питању треба отворити дијалог са грађанима.

„Грађани се ни у ком случају не смију заобићи када је ова важна одлука у питању, а ствар је рационалности и прагматичности који ће се модел на крају примјенити. Ако имамо добро информисане грађане, биће јасно да ли треба ићи на референдум или не. Проблем је само ако имамо супротну ситуацију, а тренуто је такав случај“, казао је Абазовић.

1.Иако је политичка ситуација у Црној Гори крајње напета, а социјална на ивици издрживости, ипак не долази до укупних промјена у држави. Мислите ли да је зрело за смјену власти и шта даље одлагање тог чина доноси?

Сваки дан ове политичке структуре која је на власти, грађане јако пуно кошта. Не престаје се са погрешним одлукама, а неки проблеми који су створени одавно још се не ријешавају. Дакле, било би благотворно да до промјена дође што прије, како би посљедице по грађане биле колико толико умањене. Ипак, за тако нешто треба се поклопити неколико фактора, међу којима је главни – боље и солидарније дјеловање опозиције.

Dritan-Abazovic-skupstina

На томе треба радити све до парламентарних избора, јер се та шанса не смије пропустити. Лично бих волио да до избора дође што прије, али је важније од тога да када год буде тај моменат – опозиција буде у потпуности спремна како би то коначно валоризовала у велику историјску  побједу.

Увијек сам радо ишао на протесте

 1. Има ли садашња опозиција, укључујући и Грађански покрет, капацитет да изврши промјену актуелне власти и шта је, по Вашем мишљењу потребно промјенити унутар саме опозиције? Да ли лично подржавате уличне протесте као начин да се дође до смјене власти?

У претходном одговору сам констатовао да је опозицији потребна боља припрема. На томе се ради у већини субјеката. И грађански покрет је такође на неки начин допринос бољој консолидацији саме опозиције, јер представља, између осталог и њено персонално јачање са људима који засита могу бити препознати као алтернатива. Тренутно опозиција пролази кроз тежак период, али се то свакако морало десити, јер је много спавача унутар те структуре који често обесмишљавају промјене. Надам се да ће се из кризе кроз коју сада опозиција пролази, коначно изродити нешто добро што ће грађане убиједити да је до промјена могуће доћи. Протести су један модел могуће опозиционе борбе и као такве их не треба унапријед елиминисати. До сада сам увијек радо ишао на простесте, слично ће бити и ако их организује неко од опозиционих субјеката.

 1. Приликом раскола у Позитивној Црној Гори упућено је доста тешких ријечи на Ваш рачун од некадашњих партијских колега. Сматрате ли да Ваша бивша партија може дугорочно да преживи са политиком коју тренутно заступа и начином на који то ради?

Не бих се више бавио њима, нијесу више предмет мог интересовања на било који начин. Приликом одласка за разлику од многих других чланова, пожељео сам им много среће и успјеха.

dritan abazovic

Не знам шта ће бити са њима, само знам да и када би освојили сами апсолутну власт, ништа се у Црној Гори не би промјенило. То је све што имам да кажем.

 1. Грађански покрет је у одређеним круговима, па и опозициним, дочекан доста скептично. Спочитава вам се велика блискост са појединим медијима, односно да сте њихова продужена рука?

Такве критике управо говоре о снази покрета и због тога сам ја свима који нас помињу, а нарочито критикују, јако захвалан. Људи који су се скупили у покрету су врло кредибилни, а већина је са завидним каријерама, тако да је потпуно бесмислено мислити да су они било чије марионете. Али, ако то некога чини срећним што их тако назива, нема никаквих проблема. Могу само да кажем да иза нас стоје медији, ЦИА, Ватикан, Русија, Техеран и многи други субјекти. Напросто, много смо јаки.

О НАТО да одлучи народна воља

 1. Све оно што симболизује српски идентитет Црне Горе – језик, црква, писмо већ извјесно вријеме пролази кроз голготу. Иако чине 30 одсто становника Црне Горе, проценат Срба у државним органима се мјери на прстима једне руке. И сами сте једном приликом указали да је у данашњој Црној Гори најтеже бити Србин. Остаје ли и даље при тој оцјени и шта ћете урадити да се уклоне узроци таквог стања?

Наравно све наведено је апсолутно тачно и поражавајуће је за наше друштво. Лично, залажем се за интеграцију друштва у цјелини, а то подразумјева да сви грађани буду равноправни и једнаки у могућности да користе своја права. Наше друштво је тренутно у многим сегменитима неправедно и због тога су нам потребне политичке промјене које ће значити прихватње другачије политичке логике. И даље ћу се борити, складно својим скромним могућностима, да српски народ буде равноправан по свим основама, и да се људи који се тако декларишу не сматрају државним непријатељима.

abazovic-bojanic-1-2[1]

До сада то није имало неког већег ефекта, али мислим да је порука много далекосежнија од тога. Срби у Црној Гори заслужују једнака права као и остали грађани и све док било који вид дискриминације над њима или неким другим народом у Црној Гори буде актуелан, држава се неће заокружити у грађанском смислу. На жалост док је ове анти-грађанске власти, помака сигурно неће ни бити.

 1. Залажете се за улазак Црне Горе у НАТО. Да ли је приликом доношења одлуке о евентуалном чланству у тај војни савез могуће заобићи консултовање народне воље на референдуму и шта би то значило?

Није добро пркосити народној вољи, у то нема дилеме. У Црној Гори се одомаћио полу-ауторитарни систем који заобилази и народ и посланике без икаквог проблема, а неријетко и сам Устав. Заправо у многим сегемнитима одлучује воља свемоћног поједница или мале групице олигарха на власти. Остајем при ставу да прије доношења било какве одлуке о чланству, прво требамо отворити дијалог са грађанима. Информисати их и објаснити све бенефите и недостске које носи учлањење и тек након тога можемо причати о коначном ставу. Влада за сада свјесно избјегава такав демократски приступ желећи да се рекламира пред међународном заједницом и отварајућу простор за политичку манипулацију. Грађани се ни у ком случају не смију заобићи када је ова важна одлука у питању, а ствар је рационалности и прагматичности који ће се модел на крају примјенити. Ако имамо добро информисане грађане, биће јасно да ли треба ићи на референдум или не. Проблем је само ако имамо супротну ситуацију, а тренутно је такав случај.

56 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Sto bi se narodski reklo, mnogo price ni oko cega!!!
  Bilo bi, najblaze receno, politicki simpaticno, vidjeti Srbe koji bi nakon politickog iskustva sa Novom srpskom demokratijom, pa zatim I sa DF, sada glasanjem podrzali gospodina Abazovica…

 2. 0
  0

  Абазовић: У данашњој Црној Гори најтеже је бити Србин

  Postovani Abazovicu mene strah da SRBI kasnije ne budu krivili TVOJ NAROD i DRUGE MANJINE da si LOGISTIKOM drzali ove AUUSTROUGARE na vlast , SRBI CE NACI KOHEZIONI FAKTOR da se ujedine ne sujmam ja im dajem naseg PRINCA NIKOLU kao FAKTOR ali vidis kako PROLAZI zaista ne znam zasto MONARHIJA ne mere da PRODJE kod veceg dijela SRBA CRNOGORACA ja UPORNO TRAZIM OBJASNJENJE i niko nema PETLJU da se upusti u normalnu DISKUSIJU ???

 3. 0
  0

  E’o, mi i odjen i na ovom SRPSKOM PORTALU zabranjuju moje STAVOVE ?

  ZASTO ?????????????????????????????????????
  Ajd sto mi duQljanski-AUSTROUGARSKI sajtovi prave CENZURU ali sto ovi moji po VJERI ?????

  Jel zato sto su sve goli SOCIJALISTO -majko moja UZASSSSSSSSSSSSSSSSSSS!

  PA narode CETNICI DRAZE MIHAILOVICA nijesu bili SOCIJALISTI bili su MILOSRDNI za SIROTINJU ali ne socijalisti oni su RATOVALI PROTIV nacional-SOCIJALIZMA kao i komunistickog-SOCIJALIZMA!!

 4. 0
  0

  Срби јесу угрожени, то сви знамо! Много би ми било драже да господин Абазовић саопшти овакав став у Скупштини. Ми знамо како нам је у Црној Гори!

  Ја ово видим више као пропаганду за приступање НАТ-у, што би био пораз за нас. Едуковани су Срби у Црној Гори и добро знају какве последице носи оваква пропаганда и поступак наше несрећне владе приликом увођења санкција братској Русији.

  У сваком случају хвала господину Дритану што је изнио став да су Срби угрожени. Нека то понови у Скупштини!

  • 0
   0

   Жарко, Дритан Абазовић је први иновјерни посланик који је рекао да су Срби најугроженија заједница у Црној Гори. И то на пленарном засједању цг скупштине. Дритан да није за НАТО био би рођени брат, овако ..

 5. 0
  0

  SRBI od NATA treba da se BRANE REFERENDUMOM,
  i tako da ucijene AUSTROUGARSKU VLAST kakve veze ima ako je Dritan Abazovic stava da NATO krila treba da lete iznad Crne Gore to je njegov stav i on ima pravo nanjega iaju i mnogi nasi KOMUNISTI SRBI ZAPADNE ORENTACIJE dakle ZAPADNI SOCIJALISTI itd…., to ga ne LEGITIMISE niti delegitimise da SRBI ne treba da politicki saradjuju sa njim -ja bi prije njega pitao koji je NJEGOV stav da CRNA GORA ukidanjem PRESECENIJA odluke iz 1918. godine vrati MONARHISTICKI ustav mene to vise interesuje . Zato podrska LIBERALIMA da istraju u svojoj nakani!

 6. 0
  0

  Браво, Дритане. Кад би ми имали представнике као што су Дритан и Бардли, не би се о нама говорило у садашњем контексту.

 7. 0
  0

  НАТО је насилно наметнута прича нашем народу. То је зло данашњице, и никако се не могу помирити са тим да нас неко едукује у том смјеру, макар и из најбољих намјера. Изгледа да је наш народ много образованији од људи у скупштини, и да би ти људи требали да буду едуковани од стране нас.
  Људи у Миловом окружењу (за разлику од Господина Дритана) добро знају последице уласка у НАТО, међутим ОНИ МОРАЈУ да иду у том смјеру. Мило, који је некад водио курс према Русији, поклекнуо је под утицај запада и криминалаца око њега. Његов назови идол, краљ Никола оставио је стихове:

  Ја сам чуо да се облик
  камењима драгим даје
  од трвења по прашини,
  од истијех што остаје.

  Па кад камен може камен
  да истроши, у прах створи,
  Црногорац највећи би
  злотвор био Црној Гори!

 8. 0
  0

  Велички је куманиста ови Дритан Абазовић. Свијем бићем се залаже за једнака права Серба и улазак Мрчне Горе у НАТО. Да иг НАТО причува од дизкриминације ка оне у Српској Крајини, БиХ и Србији.
  А видим има серпскијег брава који подржавају Дритана оће да да им за чувара доведе курјака.
  Е Дритане, јес да имаш убједљиво руно, ка мој ован двизац, али ја биг ове моје овчице радије сам причува. Ево питај иг, ако ти иједна каже да је против тога одмак се учлањујем у тај ваш Грађански покрет.

 9. 0
  0

  Абазовић: У данашњој Црној Гори најтеже је бити Србин

  NAPLATICEMO – dbro tma te su UCESTVOVALI da nama i nasoj DJECI bude NAJTEZE, a njihovi DJEDOVI su zapravo STVORILI TERITORIJU DANASNJE CRNE GORE Dritane a nama GORE nego onijama protiv kojih su ratovali to je NEPRIRODNO to nece jus dugo potrajati SOBRACEMO nase REDOVe SRBI CE SE UDRUZITI i opet biti VECINA -nadam se da ce odbaciti KOMUNIZAM i vrnuti se svojoj CRKVI koja je SOBIRALA NJIHOVE DJEDOVE zato su kroz VJEKOVE bili jaki KADA SRBIN ode od CRKVE ID SVETOG SAVE svoga za njega nasta GOLGOTA a kako 1941..god tako i kasnije , U PAMET SE BRACO SRBI na SABIRANJE pred svetim SAVOM pred nasim HRAMOVIMA MANASTIRIMA .

  • 0
   0

   KOMUNISTI su protiv MONARHIJE-podrazumijeva se !

   MI smo KRALJEVSKI NAROD mi nijesmo REPUBLIKA !

   „BEZ BOGA ni preko PRAGA, BEZ KRALJA NISTA NE VALJA, BEZ DOMA sve je SODOMA.“

   To je zakon SRPSKOG NARODA U CRNOJ GORI !

  • 0
   0

   Moze li i jedna tema proci na ovom sajtu bez 30 tvojih replika na svaku? Saberi se covjece. vjerovatno si tu kulturu poprimio od dukljanskih „intelektualaca“ izbuljenih ociju, druzeci se godinama sa njima na njihovim portalima/virtuelne ludnice. Zato niko krsten i normalan tamo ne ide.

   • 0
    0

    TEBE SMETA KRALJ, SRBIN MOS biti samo ako si za KRALJA ako nijesi onda ti nijesi SRBIN ti si KOMUNJARA ATEIST <AGNOSTIK itd.,…… AUSTROUGARIN iz BOKE koji djed je nosijo njiovu uniformu i osta VJERAN toj DINASTIJI ka premijer DJUKANOVIC itd…i MNOGI NIKSICANI koji ga LOGISTIKOM I DRZE NA VLASTI e su se PRODALI za DENGE kao KILIBARDA i mnogi drugi ,
    a ne moji komentari smetati istina da ima vas KOMUNJARA SRBA da FLERTIJETE SA AUSTROUGARIMA itd…..

    Imam ja POSLA vise odjen no kod duQljana , imaju neki SRBI dosta zajednicko sa DUQLJANIMA kso naprimjer kad je CPC u pitanje ili KOMUNISTICKA IDEOLOGIJA VLAST ,pare NATO ljubav za AMERIKOM da neoce KRALJA jer povratak MONARHIJE nece ni STEVO ni NOVAK ni mnogi SRBI ovde vidim tako moj RAD na ovom PORTALU nece ostat neprimecen i bez POSLEDICA taman kao na ANALITIKU de smo RAZBILI NOVAKA ADZICA ANDRIJASEVICa njihovu LAZNU CPC kod zavedenih CRNOGORACA koji su prisustvovali citanju komentara itd,,, objasnili ljudima SVETOG SAVU CRNOGORCE da CRNOGORSTVO NE ISKLJUCUJE SRPSTVO i OBRATNO za narod koji zivi na ovim prostorima a PRAVOSLAVNE VJERE jesu

 10. 0
  0

  SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA (CPM), moze JEDINO da GOVORI u ime SVIH SRBA,u CRNOJ GORI (SVIH SRBA) ni pojedinci ni grupe ni partije,

 11. 0
  0

  Kao prvo, iako imam veoma visoko mišljenje o gospodinu Abazoviću, ne slažem se da su Srbi ugroženi u CG. Do duše ima nekih pripadnika ove nacije koji rade sve da ništa što ima prefiks „crnogorski“ ne postoji. E, pa oni su ti koji vrište iz sveg glasa kada im neko skrene pažnju na to da Crnogorci moraju biti tretirani kao nacija dokle god postoji i jedan čovjek koji se osjeća Crnogorcem. Isti ne priznaju istorijsku činjenicu da je CG postojala kao država. Takođe ne priznaju istorijske činjenice o Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi. U novije vrijeme, osamostaljivanjem CG, osjećaju se poraženim i poniženim zbog toga što još jedna članica bivše SFRJ odbija da duva u jedra velikosrpskog garašaninovog projekta. Ugroženim se osjećaju oni (političari) čiji je projekat i projekcija sebe kao alfe i omege budućih pokoljenja, odlukom CG naroda da slijedi samo svoje interese trajno propao. U tome se sastoji sva ugroženost ove nacije u CG.
  Ne sporim da ima određeni broj ljudi koji sa podozrenjem gleda pripadnike srpske nacije u CG. Čudo je što niko ne postavlja pitanje zbog čega je to tako. Možda odgovor leži u činjenici da su samo pripadnici ove nacije negirali postojanje Crnogoraca, Muslimana, Makedonaca a ni dobrom dijelu Hrvata ne priznaju pripadnost svojoj naciji. Nerado i pod izuzetanim pritiskom međunarodne zajednice priznali su RH a tek poslije bombardovanja su priznali cjelovitost BiH. Makedonsku državu tretiraju kao nešto što je na silu stvoreno na srpsku štetu i zašto oni nijesu dali svoj pristanak, a obnovu crnogorske države kao nešto privremeno. U obrazloženju svojih stavova, gotovo uvijek, se služe uvredama i omalovažavanjem svih koji ne dijele njihove stavove i mišljenje. Volio bih kada bi neko od normalnih i nepristrasnih Srba iz CG konačno o ovome progovorio. To bi bio najveći doprinos i najbolji put za uspostavljanje međunacionalnog pomirenja.
  Konačno bi i Srbi u ostalim republikama bivše SFRJ morali saznati da je u više država na svijetu dominantna arapska nacija (ima ih više od 100 miliona) i da bez obzira što se nalaze u više država vole države u kojima žive i veliki su patrioti. Možda bi oni srbima mogli biti uzor.

 12. 0
  0

  Abazovicu svaka ti cas posten si momak puna podrska.Nebojsa i ostala dukljanska pozmirepska druzino srbi ce vecinski da glasaju novu i df i dzaba tipkate to vi je tako .

 13. 0
  0

  g. Abazovic sve vise pokaziuje svoju ruznu stranu. Maske polako padaju. „Srbi ugrozeni u CG“? Sto mi Crnogorci da kazemo sto nam je Srpska Crkva otela crkve i manastire, iz kojih srpski – uvozni popovi – proklinju i blate CG i Crnogorce? Je li to pravo? Je li pravo da se bosansko-hercegovacki i srbijanski popovi sepure po Cetinjskom manastiru, a Crnogorci ne mogu da u njega uljegnu? Niti da sluze svoju liturgiju? Treba li da se radujemo kada nas negirate i pljujete? Je li to pravo? Je li pravo da ti neko dodje u kucu – kao gost – i hoce da te iz nje iscera?

  Kada ste culi da neko od pravijeh Crnogoraca nesto prica protiv Srba – kao ljudi? A i kako bi – kad u istoj famelji ima i Srba i Crnogoraca? Ono sto je sramno je vas velikosrpski rasizam, imperijalizam i klero-nacizam. Nemam ja nista protiv dobrog cojka – neka je 100% Srbin, imam sve protiv pogani neka je 1000% Crnogorac. Sramota sto sve pisete po ovom portalu. I sto u to vjerujete?

  „Nema Srba na vlasti“? A koliko Srba ima u DPS-u? Koliko vas – i nas – ima na vlasti u Dritanovoim Ulcinju? Sto ga to ne pitaste?

  No, necu da pocinjem Novu godinu sa grdnjama i ljutnjom. Cinite sto hocete. Svim dobrim ljudima Crnogorcima, Srbima, Bosnjacima, Albancima, Hrvatima, Romima, itd. zelim sve najbolje. Svi zlim ljudima, cija su srca puna mrznje prema „bliznjem svojemu“ (i sebi – jer Isus rece: „voli bliznjeg svoga – kao samog sebe“) zelim da sva ta mrznja te ih izjeda – u srcima njihovijem – nestane. I da pocnu ponovo da vole sebe! I druge!

 14. 0
  0

  а што је тебе неко отео мој Данилче,неће бити да си толико изматуфио па си умуслио да си и сам епископ,стуб дешавања у Цркви око којег се све окреће.Ајде јадан не лажи ,оно од лажи си живио читав живот па ти је при крају тешко прогворит истину.
  Ако сте могли за вријме Броза намаћи одликовања, ни мање ни више него 49 + 1 ,а сада хоћете толико неких ваших цркава кој ти и такви сматрате вашом прћијом па проваљујете у исте као лопови,да их одузмете коме несретниче,биђе да је на АНТИМИНИСУ потпис Милована Ћиласа Пека Дапчевића или Саве Мизаре не брукај се по старе дане!

 15. 0
  0

  Године пролазе а Данило Стојановић не одговара откуд у његовој Љешанској нахији називи Круси, Бери, Гољемади… Гукни Стојаје, прави Црногорче, ђе нестадоше Арбанаси који су давали имена селима по Љешанској нахији? Отишли у Албанију да живе или примили туђу вјеру, туђа имена, туђи језик и конвертовали се у разне Вукчевиће, Бољевиће, Стојановиће, Радуновиће, Мирановиће… СПЦ вам, од Црнојевића на овамо, није узимала храмове већ идентитет. Од свега вам је остао само шиптарски менталитет, морфологија и „култура“. Можда сте због тога толико кивни на СПЦ али никад није касно да исправите конвертитство предака.

  Шта кажеш „У пролазу“, неки не признају црногорску, македонску и муслиманску нацију? Е стварно срамота да се та три древна народа од некога оспоравају.

  • 0
   0

   Sekula, baš bi se ti lijepo uklopio u onu Hitlerovu službu za prebrojavanje krvnih zrnaca, za rasnu čistotu! Šteta za tebe, nijesi na pravom mjestu i u pravo vrijeme! Mada se trudiš da stvoriš takve prilike, nijesu prilike da će ti uspjeti. Inače bi bilo, jaok nama! Ja se divim kako „u prolazu“ i Danilo Stojanović imaju živaca da raspravljaju sa ovakvim zarobljenicima mraka, mržnje, primitivizma. Koji nemaju nikakve šanse, osim ako se točak istorije počne kretati unazad! Usput da kažem, ja svratih na ovaj Portal da vidim kako se ovdje piše o hapšenju brata Momira Bulatovića za teški privredni kriminal, kad ono – ćorak! Operacija promjene pola, susret Đukanović – Tači (izdaja), a o Bulatoviću ništa!

 16. 0
  0

  Sekula, tebe nije lako razubijediti od gluposti u kojima si do kraja ubijeđen.
  Da si se barem malo osvrnuo u prošlost i razmislio (znam da je to tebi veoma teško) shvatio bi se imena mjesta, rijeka, država… vremenom mijenjaju. Tako je moj rodni Titograd promijenio ime tri puta u samo pedesetak godina. Imena se u poslenje vrijeme mijenjaju u zavisnosti prije svega od politike. Tako da u vojnim topografskim kartama koje su crtane u Beogradu umjesto sela u blizini PG koje se izvorno zove Milješ još uvijek piše Mileševo. Kartograf je, očigledno, mislio da leksički približi ime sela i da mu na taj način dade izvjestanu prisnost sa državom u kojoj je karta crtana. Zamislite samo da se neko kroz nekih dvjesta godina pozove na imena topografskih odrednica iz takvih karata kao na validan dokumenat. Na takve se izvore pozivaju oni koji u svemu vide Savine vode, Savin kuk, most na Savinice…
  Uz to volio bih da znam iz kojeg si ti sandžakata. Možda bih našao i u njemu neko ne srpsko ime za neko selo ili vrh planine.

 17. 0
  0

  Браво Пролазниче, све си ми објаснио. Значи грешком се село у Љешанској нахији нахији зове Гољемади? Вјероватно истом грешком постоји село Гољемади у Албанији, у близини града Љеша? Села Бери и Бериславци немају никакве везе са албанском ријечју бер? Назив Црна Гора/Црногорац потиче са Ловћена а не са Проклетија? Ћути Шипче поправослављени кад ништа не знаш.

  • 0
   0

   Oooooooo, Sekulaaaaa!
   Kad već sve znaš ne trebam ti napomenuti da su današnju teritoriju koja se naziva Lješkopolje a koja pokriva i pomenute Beri, Donje i Gornje Kokote, Gornju i Donju Goricu, Tološe, Momišiće kao i Vraniće naselila slovenska domaćinstva iz okoline Vrake i Lješa. Ta teritorija poslije povlačenja Turaka sa tih prostora su ostala pusta. Kralj Nikola ih je tu naselio jer su tu bili mnogo pogodniji uslovi za život. Jedan dio slovenskog življa nije doselio i to je onaj dio za koji vi kažete da je srpski dio stanovništva albanije. Nekada dragi moj Sexula granice nijesu bile iscrtane kao danas. Trebam li ti crtati da tada Albanije kao države nije postojalo. Formirana je u kasnijem periodu i niko se sa tih prostora tada nije mogao nazivati albancem jer ta država prije toga nikada u istoriji nije postojala.
   E sad, dolaskom tog stanovništva na nove prostore možda su dojeta i imena nekog toponima kao što smo mi iste donijeli sa rijeke Visle. Mislim da je tada jedini kriterijum za neko nacionalno opredjeljenje bio maternji jezik. Oni kojima je maternji bio slovenski jezik bili su jedno a oni koji su govorili albanskim drugi. Običaji su im bili slični, međusobno su se uvažavali a nerijetki su bilii mješoviti brakovi. U tome je sva mudrost.
   To je bila istorija ovih krajeva. Istoriju ne treba ispravljati i dorađivati ona se zbila i tu se ništa ne može.

 18. 0
  0

  Ovo je samo jedna natapirana lutka Miska Perovica, koja se nevjesto trudi da djeluje pristojno… ali nadam se da Srbi, odnosno Njegosevi Crngorci nijesu vise vjeverice… jer koga su Medo i Branko R. ujeli onim ustavom iz 2007. ne bi smjeli da to isto dozvole Dritanu i Misku sa NATOom 2015…

 19. 0
  0

  Abazović je najpoštenije kazao u skupštini kakav je položaj Srba u Crnoj Gori, bolje od onih koji plivaju na srpskim glasovima i hvala mu za to. Ne treba ničije dobro zaboraviti, pa ni njegovo.
  Ono što Srbi u Crnoj Gori preživljavaju od ovog režima je gore nego u doba turske, austrougarske, italijanske i njemačke okupacije. Hiljade Srba je izgubilo posao u državnim organima i trenutno je oko 3% zaposleno, što je čisti fašizam. Ne treba zaboraviti više decenija sudsko policijski teror i hiljade razbijenih glava srpskih mladića od strane policije i nijedna kazna. Oduzeto nam je pravo školovanja na srpskom jeziku i izučavanja srpske istorije, kao i jedan državni TV kanal na srpskom jeziku.
  Dok Srbi opet ne budu konstitutivni, srpskom jeziku vrati status službenog, omogući Srbima procentualna zastupljenost u organima državne uprave, otkopaju masovne grobnice Srba po tzv Hrvatskoj i Sloveniji i isti proglase kao ratni zločini, ostaće aparthejd i diskriminacija nad nama, kao što je prisutan u Makedoniji, na KIM, Bosni i tzv Hrvatskoj. Pustite više izbore i vaše mandate i hitno tražite prava za Srbe u Crnoj Gori. Pitao bih Slavena, šta je sa krivičnim prijavama koje je podnio, za zadnji popis, jer je nezvanično bio mnogo veći procenat Srba i za srpski jezik od falsifikovanog zvaničnog izvještaja.

 20. 0
  0

  У Пролазу, није књаз Никола довео у долину Ситнице и Мораче албанске избјеглице из Љеша већ је то урадио Стефаница Црнојевић пола миленијума раније. Хоћеш да кажеш да назив Љешко-поље постоји тек од 20. вијека? Забавно је полемисати с вама али је стварно иритирајућа ваша лијеност да проучите бар елементарне ствари из историје предјела који насељавате.

  Црна Гора/Црногорац је назив који је од Турака дошао на ове просторе. Сами топоним црна гора се у свим крајевима односи на планине обрасле густом шумом. Свакако да то не може бити Ловћен који је го као пиштољ, већ се односи на Проклетије чији се становници и данас називају Црногорци (алб. Малиси). Окупирану Зету Турци су у 15. и 16. вијеку административно организовали као дио дукађинског или скадарског санџака тако да је јасно поријекло имена.

 21. 0
  0

  Evo da ti odgovorim na neke tvoje stavove mada ne znam što si sa njima htio da postigneš sem da podigneš strasti i pokušaš izliječiti neke svoje komplekse. Ne želim demantovati tvoj podatak da je Ivan Crnojević neke ljude nastanio u današnju Zetu ali bih ti skrenuo pažnju da su od tada prošli vjekovi. Od tada se mnogo toga izdešavalo na ovim prostorima. To stanovništvo ulaskom Turaka na te prostore je ili asimilovano (sa svime što ta riječ znači, promjena vjere, običaja, kulture…) ili pobijeno. Tako da su, oni malobrojni, ako ih je uopšte i bilo, koji su tu ostali , sebe u devetnajestom vijeku smatrali turskim narodom iliti Turcima. Posledica tog osjećaja je organizovani odlazak sa ovih prostora neposredno pred povlačenje njihovih vojnih snaga. Poslije njihovog povlačenja taj prostor je ostao gotovo nenaseljen. Gotovo svi sadašnji stanovnici Zete i Lješkopolja su pridošlice iz raznih krajeva CG i današnje Albanije. Zeta je u to vrijeme za njih predstavljala Misir (ravnica pogodna za zemljoradnju, blizina Skadarskog jezera, mogućnost ulova ribe koje je u to vrijeme bilo u ogromnim količinama…) u odnosu na krajeve iz kojeg su došli.
  Poznajem popriličan broj ljudi (Boljevića, Mugoša, Raičevića…) iz današnjeg Lješkopolja koji znaju imena sela u Albaniji iz kojih su njihovi preci došli. Do duše ta sela se ne zovu više tako jer je Enver Hodža uništavao sve što bi podsjetilo da su tu nekada živjeli ljudi slovenskoga porijekla. Nije se libio ni od promjene imena sela i toponima da bi poalbanio te teritorije. Neki vođeni Enverovim fukarskim naumom pokušavaju isto uraditi i u CG.
  Za to, dragi moj Sekula, nemoj da preskačeš vjekove. Razmisli malo i shvati da svako vrijeme donosi sa sobom nove događaje. Ne smiješ ostati u vremenu kojem ti želiš. Srednji vijek je davno prošao. Moraš to shvatiti.
  Što se tiče imena i država ne znam kome je to važno. Izgleda da je tebi najvažnije dokazati da ti nijesi jedini od raje koja je 500 godina bila mirna. Maliciozni ljudi poput tebe (koji pokušavaju kroz svoje „dokaze“ uvrijediti drugu stranu), ali sa ove druge strane, tvrde da je Srbija dobila ime po Sorabima ili Servima (slugama) koji su oduvijek bili tuđi izmećari.
  Kada bi krenuli sa „dokazima“ o imenima i onima koji su ih dali đe bi stigli moj Sekula? A i zar je to toliko važno?

 22. 0
  0

  Не лупај него нађи неког Вукчевића и питај га за поријекло, потврдиће ти све што сам рекао, долазак из Албаније у 15. вијеку итд. То да ли има других братстава и да ли се од Турака бјежало у горње дјелове нахије нема везе са овом причом.

  Није Хоџа поалбанио сјевер Албаније, он је био албански а Срби су га окупирали за вријеме кнеза Војислава.

  Црногорци су били највећи турски измећари, то кажу историјске чињенице а не та ваша митоманија и гуслање. Срби су давали отпора Турцима све вријеме, најслабији отпор Турцима је даван управо у санџаку Мали и Си (Карадаг). Поменимо само велики српски устанак у Банату у 16. вијеку под вођством владике Несторовића или убиство босанског владара и градитеља Сарајева Хусрев бега у Херцеговини (Дробњаку). А први отпор Турцима на простору Црне Горе дешава се тек крајем 17. вијека, током Морејског рата, када је на Цетиње упала млетачка војска и сукобила се са Турцима. Нажалост неуспјешно јер није имала подршку домицилног становништва.

  • 0
   0

   Растурање Секула! Браво! Доста је те монтенегринске митоманије, искривљивања чињеница и прича о некаквој тобожњој великој жртви.

  • 0
   0

   Ne razumijem te Sekula, o kakvom sjeveru Albanije govoriš. U to vrijeme Albanije nije bilo. Albanija se kao država a i kao pojam javlja nekoliko vjekova kasnije od vremena koje ti spominješ. Ja ni u jednom trenutku niti jednim slovom nijesam pomenuo današnju sjevernu teritoriju Albanije. Govorio sam o Lješu i Vraki a oni nijesu ni blizu sjeverne Albanije. Takođe nijesam pomnjao niti jednog Vukčevića. Pominjao sam Boljeviće, Mugoše… koji još uvijek gaje sjećanja na nekadašnji zavičaj. Kaži mi ti barem jednog Vukčevića koji će ti potvrditi to što govoriš. Lako je lupiti i ostati živ. Treba potkrijepiti činjenicama svoje izjave. Pominjanje Banata u vezi sa otpor Otomanskoj imperiji je viiše nego smiješno. Banat po prvi put pripada Jugoslaviji tek poslije prvog svjetskog rata. Kasnije ga je Srbija na sebi svojstven način i uz pomoć Francuske (a i što ne bi kada joj se može) pripojila svojj socijalističkoj republici. Ovo drugo ne zaslužuje komentar. Ti ćeš otvoriti novu stranicu istorije Balkana. Ako nastaviš tako, srpski narod će te balsamovati poput Lenjina.

 23. 0
  0

  Није постојала ни Црна Гора до прије 140 година, ни Албанија до прије 100. То су двије младе државе, једине европске државе које су први Устав добиле у 20. вијеку, кад су га већ и племена по Африци имала. Говорим о албанском етничком простору а не албанској држави. Поменути Бољевићи имају исто поријекло са Вукчевићима, потичу од два рођена брата досељена из Љеша. Мугоше су касније дошли у Љешкопоље из албанског племена Кастрати.

  Због устанка Срба у Банату у 16. вијеку спаљене су мошти Светог Саве на Врачару. То је требало да знаш, не би ти се десило да лупиш онакву глупост о Банату. А сад буди љубазан па ми реци нешто о храбрим црногорским биткама против Турака од 15 вијека па на даље. Реци ми о том мученичком крварењу гаћа док су сви остали робовали Турцима. Бирај, хоћеш ли рећи неку битку из 15, 16 или 17 вијека?

  • 0
   0

   Sekula brate, ti si apsolutni genije! Ovakvo rasturanje odavno nisam vidio 🙂 Ajmo „u prolazu“ pokrij se usima i polako prti, ostali su sami dugmici od tebe 🙂

   • 0
    0

    Znaci BILO JE BUNA i GERILACA KOMANDOSA BITAKA i jada TURCIMA da se zadava ,

    pa su TURCI postavili toga, VUJA MAHNITOG sa LJUBOTINJA za SPAHIJU kako su ga turci zvali a on bi KNEZ to mu nesto dodje kao te su METNULI MILOSA OBRENOVICA .

  • 0
   0

   Srbi su naselili SEVERNI dio ALBANIJE tacnije okolo SKADRA u VII. vijeku behu tu PRVE NASEOBINE SRBA , TAJ narod koji je naselio ove KRAJEVE ako je otuda dosao bili su to SRBI, a sto se tice ratovanja pa OPSTE POZNATO da su CRNOGORCI bili prvi KOMANDOSI u svijetu i da su napadali TURKE i vodili snjima bitke najpoznatiji KOMANDOS tih vjekova je bio BAJO PIVLJANIN a i mnohi DRUGI , treba da znate da TERITORIJA od SKADARSKOG JEZERA zapadno i JUGOZAPADNO sa PRESECENIJEM PSTROVACKE GORA pa dalje RASTOVAC sve do LOVCENA NIKADA NJE BILA u nekoj poduzoj OKUACIJI (bilo je da naprave DZAMIJE itd,,, ali i sami ZNATE uva da nije ostalo niti MINARETA) pod VLASCU TIRAKA niti AUSTROUGARA oni su mozda ulazili kao kaznene ekspedicije ali kasnije MRKAVALI nijesu niti ih je NOC fatala to su ISTORIJSKO GEOGRAFSKE CINJENICE cui ste za VUJA MAHNITOG koji je bio GOSPODAR CRNE GORE sa LJUBOTINJA pridje PETROVICA itd…..

   Sto oces Sekula da reces da ovi CRNOGORSI te su zivleli da se oko njovija kuca VRTIJO TURSKI OPANAK ka kod tebe i tvojija u ERCEGOVINI NIJE BOGOMI ARHIVA NIJE ZABILJEZILA

 24. 0
  0

  Ево Живац, читај о турским опанцима подно Ловћена. Књига историчара Мустафе Мемића „Бошњаци Црне Горе“:

  „U crnogorskoj i srpskoj istoriografiji postojale su tvrdnje da Crna Gora navodno nikad nije bila pokorena, te da na tim prostorima osmanska vlast nikad nije bila uspostavljena. Istorijski izvori govore sasvim suprotno. Postojanje osmanske vlasti na ovim prostorima zabilježeno je u defterima Crnogorskog sandžaka 1521. i 1523. godine, te u popisu stanovništva Skadarskog sandžaka iz 1570. godine. „Crnogorski kadija“ spominje se tokom treće decenije XVI stoljeća. On je nesporno djelovao u Crnoj Gori tokom čitavog XVII stoljeća. Tačno je da se zbog prirodnih uslova i siromaštva osmanska vojska na ovim prostorima nije zadržavala, ali je ona permanentno postojala. Sredinom XVII stoljeća, pored kadije, u mletačkim izvorima spominje se i crnogorski spahija, koji je bio iz reda hrišćanskog stanovništva. On je u ime Osmanlija na ovim prostorima održavao osmansku vlast i vodio pregovore sa Miečanima.“

  • 0
   0

   Pa upravo ovaj tvoj komentar POTVRDJUJE moju PRICU evo da te CITIRAM odnosno toga Nustafu a kad je od njegove ruke onda mu necemo uzet bas ZDRAVO za GOTOVO ovaj detalj dje kaze:

   ,,,,,,,,,,Tačno je da se zbog prirodnih uslova i siromaštva osmanska vojska na ovim prostorima nije zadržavala, ,,,,,

   PRIRODNI USLOVI su BOLJI BILI no u GUSINJE ovde je KLIMA BLAGO KONTINENTALNO MEDITERANSKA uspijeva cak JUZNO VOCE itd,,,,,
   IMA RIBE i svakojake PERNATE i CETVORONOZNE zivine , DALJE KAZE taj TAJ DEFTER TURSKI- DA SU IMALI „KNEZA MILOSA“ pa sto ce im KNEZ ako je RAJA BILA POKORNA znamo sto je ISHODILO MILOSA OBRENOVICA zar ne ?

   U ovim KRAJEVIMA PODLOVCENSKE CRNE GORE kako kaze taj DEFTER,
   ,,,,,,,,,,,osmanska vojska na ovim prostorima nije zadržavala, ali je ona permanentno postojala….

   Pa bila je u BLIZINI SVAKAKO niko ne negira ali LJUBOTINJ i OKOLINA NIKAGDA do je bila JEDINA OAZA SLOBODE od BOSFORA DO BECA u tim VJEKOVIMA,

   ZNAS kada je jedan NOVINAR POSTAVIO ZUKOVU pitanje kako neki iz NJEMACKE kazu da ih je ZIMA OMELA USLOVI , a ZUKOV njemu oDKOVARA:

   ,,,pa bila inama zima u USLOVI isti i dodaje ta vojska nije bila sa JUGA GRCKA itd,,, no sa SJEVERA i oni su navikli na zimu…

   TO IDE U KONTEKSTU PRICE DEFTERA kako je bilo siromasno to podrucje djesmo TUKKE TUKLI itd…..

 25. 0
  0

  Ni TALIJANIMA nijesmo dali MIRA ,

  odmah smo ih NAPALI 1941. godine i OCA OCINA GONILI a NJEMACKA CIZMA nije KRAKALA POD LOVCEN e’o VIDI KAKO SMO SREDILI TALIJANE-CRNOKOSULJASE a ti su bili NAJOPASNIJI oni su bili kao kod NJEMACA WAFEN divizije itd….
  NEBA ZAEBACNCIJE s nama SEKULA ,

  NAMA je GERILA u KRVI,

  https://www.youtube.com/watch?v=WBh1axROJ7E

 26. 0
  0

  Живац, Мемић пише да се турска војска није заустављала а не да се Црногорци нису турчили и сунетили. Турска војска није ни имала због чега да се зауставља кад тамо није имала никаквог отпора. А што се тиче подловћенских потурица ево шта пише Мемић:

  „…Ostojići su bili „veliko i razgranato muslimansko bratstvo*. Živjeli su u selima: Ikovićima. Aluzi. Šćepan-Dolu i u starim kućama pod planinom Crni Vrh. Bili su potomci jednog od 24 vlastelina koje u svojoj povelji spominje Ivan Crnojević 1489. godine. U setu Ostojićima postojala je i džamija od drvene građe. U vrijeme „istrage poturica“ uspjeli su da izbjegnu i nisu se više vraćali.
  Ramadanovići i Muhadinovići živjeli su prije „istrage poturica“ u Krajnjem Dolu. Poslije „istrage poturica“ oni koji su živjeli u Ćeklićima, prebjegli su i nastanili se u Podgoricu, zatim u Sarajevo, gdje ih i sada ima. Neki od njih su iz Poidgorice prešli da žive u Nikšić. Neki od Ramadanovića i Muhadinovića nakon „istrage poturica“ pokrstili su se (prešli u pravoslavnu vjeru). Sada žive u Krajnjem Dolu. I jedni i drugi su porijeklom od starinaca Marojevića.
  Medovići su raniji kovači koji su se naselili na crkvenu baštinu u Cetinju. Neki od njih su prešli u islam. Smatra se da je od njih bio cetinjski kadija Medović, koji se spominje u „Gorskom vijencu“.
  Šarovića je bilo na Lignjima i u Limljanima. Poslije istrage izbjegli su u selo Tuđemile, iznad Bara. Andrija Jovićević spominje dvije muslimanske kuće Šarovića u Tuđemilu. U razgovoru sa njima saznao je da svoje porijeklo vode od bratstva Kapa – Kapičića sa Uganja, kraj Cetinja.
  Bajramovići su živjeli u istoimenom selu u Velestovu u Ozrinićima (po njima, odnosno po Bajramu naziva se „Turčinova rupa“ koja se nalazi nasred sela).
  Medu crnogorskim muslimanima Erdeljanović je zapazio Odo-bega Vranića, za kojeg kaže da je živio na „Begovoj glavici“, zatim Mahmudagiće, koji su bili naseljeni više Goljemada i Omera Ćehajića koji je na Omerovoj Glavici. Oni su kasnije prebjegli u Žabljak. Njihovo zemljište preoteli su Vukčevići. Za Vraniće kaže da su se nalazili u selu koje je nosilo isti naziv. U 1746. godini spominje se Hasan Ibrahimagić. Od njega je vladika Sava Petrović kupio imanje. U selu Ostojićima, pored istoimenog bratstva spominju se Krescvići, Marojevići, Medovići i Durovići. Prilikom napada Sulejman-pase Busatlije na Cetinje 1692. godine, medu taocima, pored Mehmed-age iz Žabljaka spominju se Husein-aga i Ali-beg, brat vojvode Jovana Nikovića. U Bjelicama su živjeli muslimani koji su bili iz bratstva Vujovića. Oni su prebjegli u Zetu i nakon toga preuzeli prezime Alunovići…“

  • 0
   0

   OK.

   Ja ne sporim da tako nije bilo ,
   ali SE iz tog PRIKAZA POTVRDJUJE ona NJEGOSEVA,

   POTURCI SE PLAHI i LAKOMI.
   i kako taj DEFTER NAVODI IZBJEGOSE sa TURCIMA ,,,Šarovića je bilo na Lignjima i u Limljanima. Poslije istrage izbjegli su u selo Tuđemile, ,,

   ,,,,,,,,,Bajramovići su živjeli u istoimenom selu u Velestovu u Ozrinićima (po njima, odnosno po Bajramu naziva se „Turčinova rupa“ koja se nalazi nasred sela).,,,
   MORALI SU odmah OTICI sa prihvatanjem ISLAMA,

   ,,,,,„…Ostojići su bili „veliko i razgranato muslimansko bratstvo*. Živjeli su u selima: Ikovićima. Aluzi. Šćepan-Dolu i u starim kućama pod planinom Crni Vrh….
   ,,,,,,,muslimani koji su bili iz bratstva Vujovića. Oni su prebjegli u Zetu i nakon toga preuzeli prezime Alunovići…“,,,,,,,,,,Ramadanovići i Muhadinovići živjeli su prije „istrage poturica“ u Krajnjem Dolu. Poslije „istrage poturica“ oni koji su živjeli u Ćeklićima, prebjegli su i nastanili se u Podgoricu, ,,,
   ,,Šarovića je bilo na Lignjima i u Limljanima. Poslije istrage izbjegli su u selo Tuđemile, ,,

   TAKO ostase SRBI i TERITORIJA NEPOKORENA DAKLE NIJE BILO OPANAKA u NIJEDNOJ VERZIJI ovi te su VISE VOLJELI SVILU I KADIFU BATALILI svoju vjeru i NJIH nije ni BILO niti su MOGLI ostat u LIMLJANR CEKLICe LJUBOTINJ PODLOVCENSKU CRNU GORU.

   Ne mos SPAKOVATAI STARU CRNU GORU u te DEFTERE nikako ni ti ni taj ISTORICAR MUSTAFa kako rece jrdan valjda REDZEPAGIC u PLAVU nasem PRINCI NIKOLI kad bi u DZAMIJU OVOGA LJETA misli se na perid TURAKA, NAMA REDZEPAGICIMA ili ne zapamtih dobro prezime SANDZAK a vama PETROVICIMA CETINJE zna taj MUSLIMAN DOBRO ISTORIJU u PLAVU ima NAJSTARIJA DZAMIJA u CRNU GORU vele iz XV.vijeka…

   U PODLOVCENSKOJ CRNOJ GORI OBILJEZJA ISLAMA nema COVECE !

 27. 0
  0

  Sekula,

  Vladika Danilo kaze:
  Поштованим кнезовима и старјешинама црногорским“ из 1714. године:

  ,,,,,,,Била би ми драга смрт да сте хтјели да сви скупа славно и часно погинемо, као што су то урадили кнез Лазар и Милош Кобилић, који уби цара на Косову и погину са својим господарем и са њихових седам хиљада бораца – што нас Црногорце довело у ове крше – оставивши послије смрти вјечну славу; и потребно је, као што је сам цар Петар (руски цар) наредио, с обзиром на љубав показану према вјери…

  NALASAVAM!
  ,,- што нас Црногорце довело у ове крше -,,

  MNOGI od nas cak znaju i iz kog MJESTA S KOSOVA SU dosli u ove KRSE kako VLADIKA DANILO KAZE+a nekizi su i U KRVNOM SRODETVU sa CAREM LAZAREM preko njegove SESTRE tako SEKULA nijesmo svi dosli iz MILJESA itd… na LJUBOTINJ i PODLJUBOTINJ odnosno PODLOVCENSKOM CRNOM GOROM no su iz OVIJA KRSA sve ZIVI TICI I VATRE ZIVA a POZNATO ti je da je i GAVRILO PRINCIM odolen tako skala malo DOZIVLJAJE kad UDARAS na nase NAHIJE , NARAVNO kao IZVANJAC SRBIN sa STRANE dobro si dosa ali da nam ROVARIRIS i RIJES to te necemo pustat ne pustamo duQlane pa necemo ni SRBIJANCE ili neka druga SRSKA KRILA koja sa tom PRICOM oklen je PAVLE DJURISIC VOJVODA da meces da su ti casni SRBI IZ LJESANSKE NAIJE nesto drugo no SRBI ako su dosli iz ALBANIJE dosli su ka SRBI znaju poreklo, tako pridje 20 GODINA dolazili su CRNOGORCI iz VRAKE sa ALBANSKIM PREZIMENIMA ali ti SRBI ZNAJU KOSU nijesu ZABORAVILI POGLEDAJ NIKOLU KAVAJU oklen NIKOLA ima li VECEGA SRBINA OD NJEGA DJE SAHRANJEN itd,,,, E moj SEKULa ko UBI PAVELICa jesuli tvoji ili NASI SRBI ,

  ma daj molim te….

 28. Vujo Mahniti pred MILOSEM cista OBRAZA do sad!! U nase GORE nece ni NATO PROCI nece PROCI!
  0
  0

  Administrator molim kad udjem u REPLIKU nemo me prekidat,

  da ne ispane da sam POBIJEDJEN od necih STAVOVA ,
  to ce PUBLIKA da kaze,

  Ja nijesam rekao da SEKULA PODMECE on iznosi vjerovatno istorijske cinjenice po nekim TEFTERIMA -ali se MOZE o tom PRIKAZU RASPRAVLJATI i donete SUD od KOCKICA koje su prisutne sastaviti neku OBJEKTIVNU SLIKU -zar ne !

  Mi CRNOGORCI stare CRNE GORE SRBI nema sto da krijemo MI SMO PONOSNI na nasu SLAVNU ISTORIJU i sa DEFTERIMA i svim i svacim mi cemo ISTINITIM ARGUMENTIMA izist pred MILOSEM.!

 29. 0
  0

  Да не отварамо стотину тема Живац, гдје су јуначке битке Црногораца од 15-18 вијека? Јеси ли чуо за Ходо Вердија Махмутбеговића, владара скадарског санџака којем је припадала и ЦГ почетком 18. вијека? Ево шта за њега Мемић каже у једној другој књизи:

  „Rukovodio je izgradnjom Spuža i opravkom tvrđava u Medunu i Zabljaku na Skadarskom jezeru. Prvih godina XVIII. stoljeća održavao je prijateljske kontakte sa crnogorskim vladikom Danilom Petrovićem. Tada mu je paša Mahmutbegović dodijelio na upravljanje dvije nahije u Crnoj Gori – katunsku i riječku. “

  Је ли ово то чувено „крварење гаћа“ и „слободарство“ Црногораца, док остатак Балкана робује Турцима?

  • 0
   0

   Издајничка музика подгузног оркестра Секула, Дрецо, Пецо, Шоле и сатана Ноле.

 30. 0
  0

  1.
  -U peridu od 1496 do 1697 godine Crna Gora je u više navrata dizala ustanke i bune protiv

  Osmanlija. Dvije značajnije i poznatije bitke iz toga peroda bile su bitka na Lješkopolju i boj na Vrtijeljci.

  BITKA NA LJEŠKOPOLJU (1603 godine)

  Nna brdu Vrtijeljci kod Cetinja 26. septembra 1685. godine. Vrtijeljku je branio slavni harambasa Bajo Pivljanin (Nikolic). U toj strasnoj borbi poginuo je Bajo Pivljanin i svih 60 njegovih drugova. Svi su radije izabrali smrt nego odstupanje. Na Vrtijeljci je bilo i 400 mletackih vojnika; ali su oni svi izbjegli na mletacko zemljiste cim je pocela borba. U ovom boju učestvovalo je 3000 Crnogoraca i 23.000 Turaka nažalost Crna Gora je izgubila ovu bitku ali nanijela veliki gubitke Turcima.

  Oli mi priznat CAREV LAZ,

  8. jula 1712. Odigrala se (po starom kalendaru 17. jula) velika bitka na Carevom lazu, između Crnogoraca i turske vojske

  2, ,,,Tada mu je paša Mahmutbegović dodijelio na upravljanje dvije nahije u Crnoj Gori – katunsku i riječku. „,,,,

  Vrlo tesko da su te naije bile pokorne TURCIMA i da su TURCI snjima mogli UPRAVLJATI TAMAN ka sa PODLOVCENSKOM CRNOM GOROM a samo TURCI su pisali STAMBOLU da je sve bilo pod UPRAVOM do BECA itd…., MADA I TO JE POBJEDA PETROVICA vrlo je poznato da oni nijesu bili samo VRHUNSKI RATNICI vec i DIPLOMATE ne samo Vladika DANILO no i NJEGOSEVA DIPLOMATIJA je OPISANA U PISMA koja PISE SKADARSKIM i drugim PASAMA,

  TO SU REMEK DIJELA DIPLOMATIJE RAVNA RUSKOJ DIPLOMATIJI ja neznam izucavaju li ovo nase SKOLE ako ne KATASTROFA-ODISU FILANTROPIJOM izdvojicu ovo prvo pismo u CELINI-

  TAKO SEKOLA BRATE ovaj DIO CRNE GORE PODLOVCENSKE je SLAVAOM OVENCAN akako RATNICIMA tako i DIPLOMATIJOM BITKAMa i RATOVIMA, ( ne cudi me da je USPIO Vladika Danilo da i FORMALNO uzme od UPRAVU TE NAHIJE ovog puta vidimo pobjedom DIPLOMATIJE.

  Мехмед-Спахији Лекићу

  Цетиње, 7. марта 1842.

  Од нас П[етра] П[етровића], владике црногорскога и брдцкога и каваљера русијскога, Мехмед-спахији Лекићу, капиџибаши на коншилуку, пријатељски поздрав.

  Примио сам твоје писмо, из којега сам све лијепо разумио што ми пишеш. Ти знаш лијепо, спахија, да сам ја рад са сваким живјети по граници у миру и љубави ко хоће са мном, а посебно бих рад био с тобом, с којијем сам јошт када сам био дијете уфатио љубав. Сада пишеш да си и ти рад да се наша љубав понови. Ако си ти рад, и ја сам рад да изнова љубав уфатимо и да крајине наше смиримо. Ови ће мир Богу и царима мио бити, а нашијема крајевима свијема рахатлук и добро донијети. Ако си каил миру, како што се ја надам да си, а ти отправи три-четири твоја човјека под Жабљаком, а ја ћу моја три-четири да се ту, ако Бог да, састану и робје размијене и мир међу собом утврде и прогласе. И ако ти хоћеш да смо пријатељи на коншилуку док смо живи, знади добро е ја хоћу. И ову ми књигу по истој сахији отпиши да знам јеси ли каил ка и што пишеш са мном пријатељство поновити.

  И да си здраво.

  ps.

  I TI DA SI MI ZDRAVO SEKULA !

 31. 0
  0

  BITKA NA LJEŠKOPOLJU (1603 godine)

  -To je prva značajna pobjeda Crnogoraca nad Turcima,

  i prva pobjeda koja je izvojevana pod komandom jednog crnogorskog vladike. Vladika Rufim je napravio plan u toku noći opkolivši Turke sa tri strane.

  U tursku pozadinu poslao je nekoliko manjih odjeljenja sa po tri – četiri čovjeka – ukupno 50 ljudi. S obzirom da su Crnogorci poznavali svaku stopu terena, a pritom veoma vični nečujnom noćnom kretanju,

  Crnogorci su posjeli određene tačke da ih. Turci nijesu primijetili.
  Čim je počela zora, izvršili su snažan juriš jataganima sa svih strana uz gromoglasne ratne pokliče. Iznenađenje je bilo potpuno, a zabuna i strah kod Turaka strahoviti.

  Turci su bjezali na sve strane i svuda nalijetali na crnogorski jatagan.

  Turci su potpuno porazeni .

  Na bojistu Crnogorci su posjekli preko 3500 turskih glava.

  Turski komandant Ali-beg Mimibegović je ranjen, a njegov pomoćnik Šaban Ćehaja je poginuo.

  Crnogorski gubici su bili neznatni.

 32. 0
  0

  Живац, немам више живаца. Само још да ти кажем да су то измишљотине, битка на Љешкопољу није постојала (тадашњи владика Руфим био је турски слуга) а битку на Царевом Лазу је измислио владика Василије кад је ишао у Русију да би се изборио за више рубаља. Битка на Вртијељци (помињао сам Морејски рат) се десила али су је водили Млечани против Турака, Бајо Пивљанин је био млетачки ратник-плаћеник, са Старом ЦГ није имао везе.

  Зато сам вас и питао за битке у периоду 15-18 вијек, јер знам да их није било. Причу о црногорском јунаштву и слободарству окачите мачку о реп.

 33. 0
  0

  Sekula kaze izmedju ostaloga,

  ,,Бајо Пивљанин је био млетачки ратник-плаћеник, са Старом ЦГ није имао везе.,, ????

  Kad nije imao veze ,

  Sto ga Mlecani kuci ne ponijese?

  Poginuo je početkom maja 1685. u bici na Vrtijeljci pored Cetinja. Sahranjen je pred Vlaškom crkvom na Cetinju.

  Sto se Carevog Laza tice,

  U znak odmazde Turska je sredinom 1711. godine organizovala kaznenu ekspediciju. I istorijskoj nauci ostalo je dosta toga sporno šta se zapravo događalo. Neosporno je, međutim, da je te 1711. godine turski sultan izdao ferman kojim zapovijeda da se Crnogorci pokore ili istrijebe, da se sruši manastir na Cetinju i da se likvidira vladika Danilo Petrović. Nesporno je, takođe, da su turske snage od najmanje 20.000 vojnika, pod komandom Ahmet-paše, napale Crnu Goru početkom jula 1712. godine.
  Turski leševi ležali su na bojištu kao lazina (posječena šuma). Zbog toga što su ovdje carevi vojnici ležali kao lazina, prostor na kome se odigrala bitka nazvan je Carev Laz.

  SEKULA kada kazes,
  ,,,а битку на Царевом Лазу је измислио владика Василије кад је ишао у Русију да би се изборио за више рубаља. ,,,, ASOCIRAS me na Novaka Kilibardu !

  Kada BRANI MARKISU PLAMENCA a Nikca od Rvina proglasava KRADLJIVCEM ovaca itd…
  Inace,
  ISTORIJA sud ISTORIJE GUSLE pokoljenja u NASOJ SRPSKOJ istoiji su NEUMITTNO zabiljezili bez GRESKE ko je BRANKOVIC a ko OBILIC VRIJEME je ISTORIJSKO RESETO tako tesko da bilo ko moze reci da,

  Причу о црногорском јунаштву и слободарству окачите мачку о реп. NE BI SRBI van CRNE GORE nazvali CRNU GORU SRPSKOM SPARTOM da nije i BILA !

  SLAVA NASIM PRECIMA , PO TEBI i KENJO JANKOVIC i ZABLJAK CRNOJEVICA i SVE VITESKE BITKE STARE CRNE GORE su LAZNE da bi se KINTA SAKUPILA ,

  ma daj covece,

  LAKI NOC !

 34. 0
  0

  Najprije bih zamolio ovog Mahnitog, da H slovo izbaci, jer samim tim vrijedja mog pretka. Vuk-Vujo Vojinovic( od kojeg poticu Vujovici sa LJubotinja, Komarna i Trnova).
  – Vojvoda Vuk-Maniti-Markov Vojinovic rodjen 1447. kojeg rodjaci iz okupiranog Vucitrna vode na jos slobodne posjede Vojinovica u Zeti koji se po najvisocijem vrhu posjeda Vojinovica na Sharplanini Ljubotin-u zove LJUBOTIN’ i po feudalnom pravu svome prezimenu dodaje ime teritorije kojom gospodari =LJUBOTINA !!! Svoju preostalu zemlju posle izdaje Crnojevica 1496. (Djuradja i Stevan) brani svom zestinom tako da granice njegovih teritorija Turci pocinju nazivati „MEDJE VUKA MANITOGA“ Vlast nad teritorijom je preuzeo 1498 a poginuo je u bitci kod Skadra sa SkenderBegom 1523. Ako su ga NEPRIJATELJI OSLOVLJAVALI sa Vuk-Maniti prijatelji su ga dozivljavali kao „VUJO“=vuk prijatelj ! Moj ogranak od tog vremena nosi prezime VUJOVIC !!!
  -.Vojvoda Novak -Vukov Vujovic (1523-1543) nasledjuje svoga oca i nastavlja BESPOSTEDNU BORBU sa Turcima. Poginuo je u boju na LJUBOTINU 1543.
  – Vojvoda.Marko-Novakov Vujovic(1543-1568), kao i njegov otac nastavlja bespostednu borbu za slobodu.
  -.Vojvoda Raic-Markov Vujovic (1568-1592) nastavlja zadatak ostavljen od svoga oca i djedova. Godine 1584. ujedinjuje crnogorce, brdjane i hercegovce i obracunava se sa poturcenjacima, sto je kasnije dalo inspiraciju jedom pjesniku, vladici i filozofu da napise djelo u sebi „prilagodjenoj“ formi o „ISTRAZI POTURICA“ vise od 100.godina kasnije ???!
  -. VOJVODA VUJO-RAICEV Vujovic =KNEZ I SPAHIJA od 1592 do 1625. : a) Poglasen za gospodara Crne Gore b) podijelio Crnu Goru na 5.ZUPA sa PRAVIMA I DUZNOSTIMA oblasnih upravitelja. 1604.boj sa Turcima U Ljesko-polju. 1612 boj sa Turcima na Chevu. 1613 boj sa Turcima na Morachi. 1614.DOGOVOR U KUChIMA hriscanskih vladara. 1619.dogovor sa UGARSKIM Knezom Betlenom. 1620. Dogovor u beogradu na kome TURSKI SULTAN predaje Vuju-Raicevu Vujovicu FERMAN kojim mu PRIZNAJE VRHOVNU VLAST U Crnoj Gori (izvor Dr.Branislav Djurdjev) !!!
  -.Vojvoda Jovan-Vujov Vujovic=KNEZ I SPAHIJA od 1625 do 1648. je uveo Crnu Goru u KANDIJSKI RAT kao saveznicu Venecije protiv Turske !!! Posle poraza u KANDIJSKOM RATU veliki broj branilaca prije kapitulacije Kandije=Krit je odselio na VENECIJANSKU ISTRU i dobio na poklon kuce i imanja u Istarskom selu PEROJ.
  -.Vojvoda Marko-Jovanov Vujovic (1648-1669)ucestvuje u razracunavanju nastalom izmedju „struja“ koje su podrzavale proTursku orjentaciju a predvodio ih je sin Vojvode Jovana Martin-Jovanov Vujovic?!
  -.Vojvoda Nikola Markov Vujovic proglasa ZUPE ZA NAHIJE a za glavno mjesto u Crnoj Gori proglasava Rijeku („Crnojevica“)
  -Vojvoda Drago-Nikolin Vujovic KNEZ I SPAHIJA od 1669 do 1695 u nekim istorijski izvorima CANU je zabiljezen kao „HAJDUCKI VOJVODA DRAGO NIKOLI’chic“ je dao OGROMAN DOPRINOS SLOBODI Crne Gore !!! Crnu Goru je kao saveznika Venecije uveo U MOREJSKI TAT !!! Na VRTIJELJCI 1685.g. je zadao Turcima veoma tezak udarac a 1687. je OSLOBODIO (Herceg) NOVI i predao ga na upravu Veneciji.. Njegov sin Vojin ostaje da zivi u venezijanskom Novom i od njega je nastala porodica Vojnovica koja je dala vise znacajnih trgovaca i moreplovaca, medju kojima i Admirala VoJnovica, koji je dva puta komandovao sa RUSKOM FLOTOM !!!
  -Niko-Dragov Vujovic je ucestvovao u AUSTRIJSKO TURSKOM ratu na stranu Austrije
  -Simo-Nikov Vujovic takodje svoju viziju slobode pronalazi u jedinom ozbilnom turskom neprijatelju toga vremena Austriji i gine u BOJU KOD NISA 1739. godine
  -Scepan-Mali-Simov je od strane AUSTRIJSKOG OFICIRA u cijoj ceti je poginuo njegov otac Simo poveden na ShKOLOVANJE u AUSTRIJU !!! U Crnu goru se vraca ANONIMNO krijuci svoje porijeklo zbog terora AKTUELNIH VLASTODRZACA u Crnoj Gori, koji su ga KASNIJE (100.godina) PROGLASILI ZA „LAZNI CAR SCEPAN MALI“?!!! Kao „TRAVAR“ zahvaljujuci ljudima koji su bili UPUCENI U NJEGOVU SUDBINU, preuzeo je CIVILNU VLAST U CRNOJ GORI1766.godine i OD NJE NAPRAVIO DRZAVU PRAVA I PRAVDE, koju su morali da postuju i VLADIKE i POPOVI jer je ZAKON SCEPANA MALOG BIO JEDNAK ZA SVE !!! Takvo stanje PRAVDE nije odgovaralo ZLOTVORIMA Crne Gore, koji su ga (Scepana-Malog) ZAKLALI NA SPAVANJE 1773. a UBISTVO PRIPISALI NAVODNOM SLUGI GRKU ?! Sahrenjen je u Brcelima

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here