Насловна Политика Пламенац: Дивљаштво неће проћи без отпора у којем ћу и сам учествовати

Пламенац: Дивљаштво неће проћи без отпора у којем ћу и сам учествовати

21
ПОДИЈЕЛИ

Вјерујем да ће у људима који представљају надлежне државне органе поводом питања румијске цркве превладати ако не страх од Бога, а оно, барем, прагматизам да ће рушењем цркве Свете Тројице направити дивљаштво, које неће проћи без отпора и јер би мјесто срушеног храма постало својеврсни „православни зид плача“.

plamenac-rmij

Коментаришући пресуду Управног суда по тужби тзв. ЦПЦ, којом је Министарству одрживог развоја и туризма наложено да поступи по захтјеву ове организације и донесе закључак о дозволи извршења рјешења о уклањању цркве са планине
Румије, барски парох јереј Јован Пламенац је казао за „Дан“да нијесу тачни наводи да је изградња овог храма пореметила међувјерски склад у овом граду.

„Као прво, то дивљаштво неће проћи без отпора, у којем ћу, као надлежни свештеник за цркву Свете Тројице на Румији, али и као православни човјек, и сам учествовати. Као друго, ако у то безумље упрегну и полицију и војску па бруталном силом поруше ту цркву, љепотицу и понос свеколиког православља, добиће својеврсни „православни зид плача“, култно мјесто, „меку“ православља. И нека свако од њих, колико год му апанажа и положај зависили од његовог односа према румијској цркви, зна да клетва митрополита Амфилохија није ништа слабија од клетве митрополита Петра Првог. Она није везана за личност, него за црквено достојанство, за цетињски трон са којег су православни епископи вјековима бранили Цркву Хрстову од Млетака, Турака, црногорске власти… – оцијенио је за „Дан“ Пламенац.

Барски парох указује на наводе из тужбе тзв. ЦПЦ у којој пише да је због постављања цркве на врх Румије прекинута дуга традиција везана за култ светог Владимира, чији се крст по древној традицији сваке године, на Тројчин дан, износи пред литијом на врх планине.

Он се посебно осврће на наводе ове организације да је тим актом „Црногорској православној цркви и њеним вјерницима, те вјерницима католичке и исламске вјероисповијести онемогућено вршење обреда чиме је
повријеђено право из члана 9. став 1. Европске конвенције о људским правима“.

„Не може хиљаду пута поновљена лаж да постане истина, али када људима лаж хиљаду пута буде представљена као истина, они помисле да она јесте истина. На тој, као на поквареној плочи понављаној лажи да је обнова цркве на врху Румије пореметила барски међувјерски склад почива сва кампања актуелне црногорске власти против цркве Свете Тројице на Румији, и преко ње против Митрополије црногорско-приморске, институције у коју по свим анкетама грађани Црне Горе, откад се те анкете спроводе, имају највеће повјерење. На тој лажи заснована је и тужба те шаке јада која се својевремено код цетињске полиције пријавила као невладина организација „Црногорска православна црква“, која је сада актуелизована. Та удруга је невладина колико и многе друге невладине организације које је зарад својих закулисних потреба основала црногорска власт – сматра он.

Пламенац је поновио да ће дати сву своју ђедовину у Бољевићима у Црмници оном који докаже да је румијској литији било више муслимана или римокатолика прије обнављања цркве, у односу на период од 2005. године, након њеног обнављања.

„Моја земља није тајкунска. Чиста је и пред државним законима и пред Богом. И нико се не јави да је узме. А опет, и даље, понављају као папагаји: црква на Румији је учинила да у румијској литији више не учествују муслимани и римокатолици. Без икаквог истраживања, без иједног доказа, само тако, напамет, као флоскулу корисну за положај и апанажу у овој јадној партијској држави, понављају: црква на Румији је зло, јер је пореметила барски међувјерски склад. На моју велику жалост, та флоскула се показала и темељом закључака „Елабората о културним вриједностима Култа Светог Владимира“ (светог Јована Владимира) Управе за заштиту културних добара Црне Горе, односно Министарства културе Црне Горе – истакао је Пламенац.

Он се осврнуо на историјски аспект румијске литије, указујући да је она педесетих година била забрањена од стране црногорске комунистичке власти.

rumija-litija

„Претходно су барском свештенику, једином у то вријеме, Павлу Радуновићу, чија је жена Босиљка ћерка мога прађеда Јована, тетка мога оца Митра, узели црквене печате са црквеним грбом и на њима ножем изрезали петокраке. И такве му их вратили. Румијска литија обновљена је у вријеме наследника попа Павла, свештеника Богића Фемића. Он је, подржан од Андровића, осамдесетих година прво почео на Тројчиндан да обавља црквене обреде у Микулићима, који су били и раније, а и данас су саставни дио румијске литије: службу у цркви Светог Николе, парастос Андровићима на гробљу код ове цркве, освештавање воде на водопаду Питин…, да би почетком деведесетих, када је у трон цетињских митрополита уведен садашњи митрополит црногорско-приморски Амфилохије, и када је он први пут дошао на Румију, румијска литија пошла од цркве Светог Николе у Микулићима до румијског врха – указује Пламенац на историјске чињенице.

Забрањивањем румијске литије, како наводи, на Тројчиндан су на врх Румије престали да излазе и православци, и муслимани, и римокатолици.

Пиши им памет

Осврћући се на наводе тзв. ЦПЦ, који тврде да је Митрополија црногорско-приморска „узурпирала сва права која се тичу култа светога Владимира и култног мјеста на Румији“, Пламенац је указао да је румијска литија у ствари литија какву
Православна црква упражњава два миленијума, истог, како каже, смисла и „костура“.

„Румијска литија је упражњавана увијек, и искључиво, у организацији Православне цркве. Увијек је литију, са Андровићима који чувају крст светог Јована Владимира, предводио православни свештеник. Да није било тако, то не би ни била литија.

Муслимани и римокатолици су ишли позади, са народом, било је међу њима и оџа и фратара. И никада муслимани и римокатолици на Румији нијесу вршили обреде, него су или учествовали у православном обреду или га посматрали са стране. Па, како је то Митрополија црногорско-приморска, као организациони дио Православне цркве, могла да узурпира оно што само у њеном окриљу постоји? Пиши им памет, што би рекли у нашем народу – оцјењује он.

rumija danas 5

Брука по брука

Пламенац наводи да „те невоље од људи“, које представљају тзв. ЦПЦ, имају везе са Црквом „колико и моја одавно покојна баба са интернетом“.

„То ме подсјећа на анегдоту свештеника Станислава Татића који богослужи у спушком затвору: „Питао ме један затвореник ко је Мираш Дедеић? Када сам му рекао да је био свештеник у Риму, припадао Васељенској патријаршији, кога је васељенски патријарх рашчинио и ставио под забрану свештенодејства, да би потом дошао у Црну Гору и прогласио самог себе за владику, одговорио ми је: ‘То би исто било као кад бих ја по изласку из затвора рекао да сам министар финансија!’ Како? ‘Лијепо. Пљачкао сам банке’ – наводи Пламенац.

Он указује да је „брука свих нас Црногораца“ сплеткарење везано за цркву Свете Тројице на Румији, које, како каже, спроводи актуелна црногорска власт.

„Да ли сва власт, да ли само њен СДП дио, то нека виде међу собом, а сигурно ће видјети пред Богом, која је своје оруђе нашла на депонији православља, брука је свих нас Црногораца, као и ова најновија када су у некада тврдом Никшићу предали на управу тој кобајаги-цркви љетњиковац краља Николе. И тако, брука по брука, то је пут да добијемо брука-државу у којој ћемо да живимо.

И патимо – закључује Пламенац.

Ана Топаловић, Дан

21 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Да су Шиптари вјера , или боље рећи секта, кренули у девастцију Цркве је новина,која не треба никога да чуди,јер то њим пише у Курану,наравно да смо изненађени,али ако ту Мухамедову књигу прочитамо и погедамо шта су радили кроз историју и шта раде данас неби се требали чудити.

 2. 0
  0

  SDP nastavlja sa svojim politickim hirovima kroz institucije sistema!
  Kao sto se vidi, ne prezaju ni od odluka koje mogu dovesti do zestokih incidenata!
  Gdje je sada DF, gdje je sada politicka bruka od Nove srpske demokratije da reaguje na desavanja koja se navode u tekstu..
  Gdje ste sad, pri pejd Srbi, koji ste nudili SDP apsolutnu vlast u Podgorici, nakon nedavnih lokalnih izbora. Mislite li da ce se vase politicko nezrelo ponasanje zaboraviti..NECE..
  Ovakvi napadi na nasu Mitropoliju, se ne bi desavali da Narodna stranka ima parlamentarni status.
  Znam da sam prethodnom recenicom otvorio kutiju frustracija onih opterecenih animozitetima raznih vrsta, I onih zavisnih od finansija vojvode koji to za sada nece da bude.
  Ipak, dace Bog, bice dovoljno krstenog naroda da brani Mitropoliju Crnogorsko Primorsku od nasrtaja SDP boljsevickog sistema!!

  • 0
   0

   Neznam jeli ti poznato da su CRMICANI TRADICIONALNI IDOKTRINISANI i da su njihova SELA oko 80% KOMUNISTICKA i da je CRMNICA OSINJAK komunjara i ATEISTA -tu je veliki PROBLEB zato se i dobrano primila CPC nemate sela u CRMNICI koja nijesu PRIHVATILI tu ideju a DOBRANO je komunisti PODUPIRU, a pogotovo sto su CRMICANI NAROD kao i MUSLIMANI koji idu uz VLAST sjecam se jednog SELJANINA mog koji je BIO SVOJEVREMENO fanatik za ARKANA a posle za MILA itd….. MORAMO IMATI EDUKATIVNI PRISTUP i pitato nase ZAVEDENE SRBE-kako misle sloziti istorijske KOCKICE nase slavne bitke nasu DINASTIJU VOJVODE PRICESCE nasiE CRNOGORSKE vojske bez SVETOSAVLJa bez SRPSTVA ?????

   DAKLE SA danilom stojanovicem razgovarajte ARGUMENTIMA na toj MATRICI -ja sam njega pregazijo na ANALITICI dje sam mogao samo 1.(jedan ) komentar napisati na REPLIKU a on 8.(OSAM) , dzaba mu sve bilo .!

  • 0
   0

   PROBLEM je sto VECINA SRBA CRNOGORACA danas su KOMUNJARE.

   i ne prihvataju nasu DINASTIJU PETROVIC koja ima KAPACITET da jedina sacuva nasu CRKVU NAS JEZIK NASE ZASTAVE SIMVOLE IDENTITET koji je NAPANUT OD AUSTROUGARA- prvo moramo da se obracunamo s tim SRBIMA koji PRORODOM SLEDNOG DOGADJAJA pripadaju SRBIJANCIMA a ne CRNOGORCIMA dakle nijesu PATRIJOTE i stavljam ih u isti kos kao i duQljane
   i istie izdajnicke REDOVA sa danilom stojanovicem !

   NEKA ZIVI- prestolonaslednik njegovo VISOCANSTVO -svetlost .NIKOLA PETRIVIC NJEGOS !

   • 0
    0

    Ne bih da se upuštam u unutar-crnogorske prepirke ali moram da napomenem da je časni Mihajlo Petrović uporno tvrdio da Nikola Šatro Petrović nije njegov sin. Pozdrav iz okupirane Boke

    • 0
     0

     Gedzo nas to ne INTERUSEJE ko je sto TVRDIO -pricaju i BRITANCI da nijesu DIJANINA DJECA od CARLSA itd… TE PRICE REKLA KAZALA OKACI TVOJIM KOMUNISTIMA za MARKSOV rep ,OVDE SE RADI O CRNOGORCIMA o jednoj DINASTIJI koja iza ROMANOVIH najdulje TRAJALA skoro 300.godina mnogo vise no tvoja MASA DRAGIN itd,,,,
     TAKO KRALJA ce biti bidni vise no SIGURAN vi nam za tu raboti ne trebate,

    • 0
     0

     Ovo vam je danilo stojanovic drz te ga selo ozdola tu vam je STEVAN DUMITROV!

     Srpska mi truba zatrubi
     U tovo selo Drenovo.
     Spremte se spremte četnici,
     Silna će borba da bude.

     Oj napred ide pred četom
     Jovan Babunski vojvoda,
     Za njim ide pred četom
     Vasil Veleški vojvoda.

     Izvika Jovan Babunski:
     Držte go selo ozdola,
     Držte go selo ozdola
     Tuva je Stevan Dimitrov.

     Izvika Jovan Babunski:
     „Predaj se, predaj, Stevane“
     „Ne se predajem, Jovane,
     Az sam blgarski vojvoda!“

     Izvika Vasil Veleški:
     Frljajte bombe četnici.
     Poče im kuća da gori,
     Iz kuće Stevan govori:

     „Puštaj ma, puštaj Jovane,
     Četa će da mi izgore.“
     Srpska mi truba trubaše,
     Drenovo selo goreše.

     https://www.youtube.com/watch?v=eLBfpSsWVX4

     • 0
      0

      Gospodine mrčogorski Pršutaru, vi nemate nikakve veze sa Jovanom Babunskim, isto kao što ona čupava nakaza nema veze sa Petrovićima. Da imate malo obraza umjesto svinjske butkice, opjevali bi Marka Dakovića, legendu srpstva. Pozdrav iz okupirane Boke

     • 0
      0

      Kako nemamo VEZE ,
      JOVAN BABUNSKI je MAKEDONSKI SRBIN dakle SRBIN SVETOSAVAC taman kao i mi CRNOGORCI -sembol SLOBODE VOJVODE simbol SRPSTVA PJESMA sve dotice nas PATRIJOTIZAM ko ne osjeca JOVANA BABUNSKOG taj nije SRBIN ,
      tako ni ona SRPSKA KOMUNJARA kojemu smetaju moji komentari -ne smetaju njemu kolicina komentara –
      no moja iskrena kolicina kojom pozivam KRALJA i kazem da brez KRALJA ne valja i kazem da su krivci naseg posrnuca i ugrozenosri nase vjere upravo SRBU KOMUNISTI koji su nas izdali i prodali AMRICI i NATU za denge , KOMUNJARE VOLE PARE!

 3. 0
  0

  Ајмо браћо да видимо шта нам ваља чинити! Наша православна црква се нашла на удару једне секте, а ми се напрежемо око политике и подјела на Србе и Црногорце.

  Небојша, све да је Народна странка парламентарна, не би се ни окренула због цркве на Румији. Брзо смо заборавили: за вријеме док је Шоћ био министар правде регистрована је Мирашева секта, а Драгану Шоћу је било жао оставити фотељу.

  Иницијатива 7. Касно је данас причати о династијама у грађанском друштву. Принц Никола Петровић не зна чак ни свој језик. Побркао си нешто намјерно или непознавањем основних ствари. Срби у Црној Гори нијесу Србијанци, они су народ који припада Црној Гори. Моја Горња Морача је припадала до 1820.год. старој Херцеговини, а величанственом побједом над Турцима 1820. год. ушли смо у састав Црне Горе. А читаво вријеме смо били само Срби. Уосталом Петровићи (на које се позиваш), увијек су били Срби,
  и одувијек су сањали о једној заједничкој српској држави.

  Данашњи Дукљани су нешто чудно, посебно. То су људи који живе у заблудама и не знају своје коријене, који покушавају да направе од себе некаква савремене Монтенегрине, некаква чуда од народа, одвајајући се од своје нације и промовишући неку нову чудесну, стару нацију, која никад није постајала.
  Цркву, коју покушавају да створе, желе да приближе католичкој вјери, фалцификујући историју и поријекла људи у Црној Гори уз помоћ Ватикана.

  Наша вјековна борба дала је резултате, а битка на Мојковцу је била испит Части наших предака. Српске гусле пјевају:

  Нека кажу Тара и Мојковац
  ко је Србин, а ко Црногорац!
  Како смо се тада понијели,
  па ко данас браћу да дијели?
  Иста нам је кућа и огњиште,
  на исто се купили бојиште,
  гинули смо један за другога
  и истога призивали Бога,
  у невољи и судњему часу.
  Истом смо се радовали гласу!
  сузе су нам заједно капале,
  мајке нам се скупа радовале,
  правили смо заједно весеља.
  Ми смо ђеца истих родитеља!

  Не дајмо нашу цркву, а остала питања ће вријеме пречистити!

  • 0
   0

   Postovani ZARKO,

   Zasto bi SOC ili bilo ko BRANIJO registrovanje nekih NVO,subjekata ,gradjanskih inicijativa ili crkava MOGU oni da se zovu kako hoce.
   Ali da se one PRIME u NEZNAVENI narod koji je INDOKTRINISAN nije za podceniti.
   Zato je ZASTITA od toga nas KRALJi CRNA GORA MONARHIJOM sa svojom CRKVOM kako bese pridje 1918.godine.KADA SRBI BEHU na SOBRANJE!
   Vi MIJESATE ZABE I BABE kada kazete
   ……….Касно је данас причати о династијама у грађанском друштву. Принц Никола Петровић не зна чак ни свој језик….. i nijeste DOBRO RAZUMJELI moju INICIJATIVU dje trazim PODRSKU SVIH SRBA CRNOGORACA .

   GRADJANSKO DRUSTVO je i u HOLANDIJI, ,DANSKOJ ,SVEDSKOJ, SPANIJI (VRLO SKORO) zahvaljujuci OSTROUMNOM FRANKU vracen KRALJ, – ENGLESKA,JAPAN,,NORVESKA…

   Te kvalifikacije za NIKOLU PETROVICA to je najmanje vazno ne radi se ovdje o njemu on je PROLAZAN dolaze NASLEDNICI posle njega koji ce znati i citati i pisati SRPSKI mada je i om naucio nije mu zamjeriti SUDBINA njegova znamo kakva BESE , – DINASTIJA CRKVA VJERA za nas SRBE u OVAKO MALOJ DRZAVI je VAZNA da bude nas IDENTITET SACUVAN,
   Vi mene kazete pa ja upravo to sto nam DUQljani podmecu i ISTICEM , da SRBI U CRNOJ GORI su CRNOGORCI 9JEDNO DRUGO NE ISKLJUCUJE) , SRBI U STBIJI su SRBIJANCI, SRBI u HERCEGOVINI su HERCEGOVCI itd,,,,,,
   TO STO SAM JA NAVEO gore SRBIJANCIMA neke SRBE ja sam naveo te SRBE ili KOMUNISTIMA ILI SRBIJANCIMA ili NECRNOGORCIMA i to SADA KAZEM koji nece da PODRZE KRALJA nasega nasu DINASTIJU SRPSKU PETROVIC-A ZASTO NE bi ?????????

  • 0
   0

   Dalje kazete:

   Данашњи Дукљани су нешто чудно, посебно.

   DuQjani su veci dio njih INDOKTRINISANI,
   mnogi zaista misle da je CPC njihova CRNOGORSKA CRKVA da je takva bila pridje 1918.godine ja sam RAZGOVARAO sa mnogima zavedeni su treba da se pozivate na svetog SAVU treba im OBJASNITI istoriju DOKUMENTIMA – NEMANJICE kada behu u ZAPADNOJ CRKVI sve fino ISTINITI SIMEONA MIROTOCIVOG do njihovog uva POSTARAO se oni KUSOVAC i ANDRIJASEVIC sa ovom KOMUNISTICKOM KLIKOM na vlasti da ne stize ISTORIJA kakva BI , AKO NE VRNEMO DINASTIJU PETROVICA oni ce sjutra u CETINJSKI PARLAMENT izglasati da PROMIJENE IME OBILICA POLANI itd,,,, taman ka sto izglasase da se srusi NJEGOSEVA CRKVA na vr LOVCENA uz GLASOVE DRUGIH VJERA U CRNOJ GORI MUSLIMANA I KATOLIKA u TADASNJEM IZVRSNOM VIJECU CRNE GORE i mnogo TOGA a to kazes KASNO ZA POVRATAK DINASTIJE , A DA TE PITAM za ci si ti POVRATAK kao SRBIN jeli za TITA ili mozda za KARADJORDJEVICE ili OBRENOVICE reci svoj stav slobodno itd…..

  • 0
   0

   …..Нека кажу Тара и Мојковац
   ко је Србин, а ко Црногорац!
   Како смо се тада понијели,,,,,

   Ovu pjesmu koju si dao STIHOVE mislim da ovako NAPISANA ,,,,ко је Србин, а ко Црногорац!..

   DA nemoze biti pisana u VREMENU do 1930.godine ako je neko metnijo pridje onda je FALSIFIKAT,

   Mislim da je to dijelo KOMUNISTA ili HRVATa AUSTROUGARAili MUSLIMANA ALBANACA itd….

   KOJI SU ZELJETI RAZDVIJITI SRPSKI NAROD ti to vjerovatno radis iz NEZNANJA ,

   ZA VRIJEME MOJKOVACKE BITKE oslovljavalo se istinu SRPSKA VOJSKA koje bila jedno od SRBA BOSANACA SRBA SRBIJANACA SRBA CRNOGORACA i dalje je bilo SRBIJANCI i CRNOGORCI CRNOGORSKA VOJSKA na MOJKOVAC da ali to je bila i SRPSKA VOJSKA ujedno jer CRNOGORSTVO NE ISKLJUCUJE SRPSTVO tako da igra u STIHU je CISTA MANIMULACIJA i NDOKTRINACIJA kada ta KOMUNJARA OD PJESNIKA kaze .

   …ко је Србин, а ко Црногорац!,,

   MOGLO BI samo ovako,

   ko je SRBIJANAC a ko CRNOGORAC ,drugacije ne u sledecem komentaru cu ti dati ARGUMENTE KRALJA NIKOLE na ovo moje PISANIJE i STAV .

   pozzzzzzzzzzzzzzzzzzz
   ps.

   NAJVISE STETE upravo sluzeci se ovaakvim STIHOVIMA, kao da ih je pisa POKOJNI ROTKOVIC naneli su nam DUQLJANI !

   ////|.ко је Србин, а ко Црногорац!,,????

  • DUDUBAK -Reci ZARKO slobodno,|.ко је Србин, а ко Црногорац!,,???
   0
   0

   Da ne duljim ja ovde postovani ZARKO a ti pregldaj sva PISMA KRALJA NIKOLE IZ IZGNANSTVA i njegove GOVORE naces na PROJEKAT RASTKO ili duQljansku MONTENEGRINU sve jedno-pazi kako se OBRACA KRALJ NIKOLA SRBIMA iz SRBIJe on kaze SRBIJANCI ili kaze nasa BRACA iz SRBIJE itd…on ne kaze NIKADA niti MOZE TO RECI SRBI ako nadjes u tom KONTEKSTU da se bilo koji nas VLADAR iz DINASTIJE PETROVIC obraca sa SRBI ja ti dajem 100. DOLARA na DAR. samo SRBIJANCI pa mi mnogi u TITOVO vrijeme smo SARBE iz SRBIJE zvali SRBIJANCIMA a ne SRBIMA bar mi koji smo se osecali SRBIMA CRNOGORCIMA- PA COVECE na tu i TAKVU KARTU SU ZAIGRALI na te PODELE i SLAVKO PEROVIC SEKULA DRLJEVIC, , ROTKOVIC ADZIC STEVO VUCINIC a nasi NEZNAVENI LIDERI POLITICKIH PARTIJA SA KONOTACIJOM SRPSKA se NASANKALI I PRIMILI se na DUDUBAK kako kaze Vojvoda SESELJ !
   Pn se ne moze OBRACATI njima sa SRBI kada smo i mi CRNOGORCI SRBI

  • 0
   0

   Жарко Бојић
   Radi korektnosti
   Postovani
   Vjerska zajednica anatemisana od strane kanonske pravoslavne crkve, zvana CPC je registrovana u skladu sa zakonom tadasnjim o registraciji NVO, ako se dobro sjecam.
   Dakle, gledano sa zakonodavne strane, nije se moglo sprijeciti registrovanje pomenute anatemisane sekte.
   Generalno, problem, nije sto oni postoje, jer postoje u Podgorici I sirom Crne Gore, I adventisti, mormoni, jehovini svjedoci I njima slicne sekte. Problem sa takozvanom CPC je ciste politicke prirode. Uz politicku podrsku SDP I njenih politickih satelita, anatemisana sekta vrsi nasilje nad imovinom Mitropolije Crnogorsko Primorske I pokusava se nametnuti kao cisti politicki factor. Bogu hvala, nikad u narodu nijesu I nece imati podrsku.
   Dakle, odgovornosti Narodne stranke nema.
   Postujem vase misljenje a vi cete nadam se svakako meni dozvoliti da na osnovu dosadasnjeg politickog rada Narodne stranke u odnosu na sve druge stranke, kao I stradanja politickog kroz koje prolazi NS, zadrzim misljenje I uvjerenje da bi NS da ima parlamentarni status, zestoko I konkretno odgovorila na napade na imovinu Mitropolije Crnogorsko Primorske.

 4. DUDUBAK -Reci ZARKO slobodno,|.ко је Србин, а ко Црногорац!,,???
  0
  0

  PREDLOG O UNIJI CRNE GORE I SRBIJE

  Vaše Veličanstvo, dragi brate i zete moj! (pise Kralj NIKOLA Nikola
  Cetinje, 2/15. III 1914.)

  ZARKO on dolje KAZE:….Ne samo naš narod iz Srbije i Crne Gore ..

  NE KAZE on SRBI i CRNOGORCI ??????????

  ……..Prijeka je potreba saglasiti se na temelju nezavisnosti i jednopravnosti naših država i dinastija u obilježavanju dužnosti prema zajedničkom zadatku u vojničkom, diplomatskom i finansijskom polju.

  Uradimo li sve ovo, dragi mi brate, za našega života, koliko će ni olakšati duši i umornim životima na radu oko dobra i sreće našega naroda!

  Jest, ostavićemo tako našim sinovima jedno dušom sjedinjeno i snažno Srpstvo, bogato plodnim ravnicama, isprepletano rijekama, ukrašeno šumama, bogato rudama, a kupano morem, našim slobodnim srpskim morem.

  Po tom prostranom Srpstvu, najljepšem kraju svijeta, širiće se na stotine hiljada jedrih srpskih momaka da sve to očuvaju i radom i kulturom poljepšaju i obogate.

  Ne samo naš narod iz Srbije i Crne Gore sporazumu će se tome obradovati, nego i ona naša neoslobođena braća srpska pa i cijelo Jugoslovenstvo i u nadi jedne opšte zajednice, dušu će mi krijepiti.

  DALJE KAZE:

  ….Moji Crnogorci već su spremni na granici da ginu u odbrani naše nezavisnosti, Živio moj mili unuče, na radost tvoga dragoga oca i moju! Živjela hrabra srpska vojska! (misli i na crnogorsku i srbijansku vojsku), Živjelo naše milo Srpstvo!

 5. 0
  0

  ZARKO AKO OVA RECENICA ne OBJASNJAVA sve kako ste se UPECALI NA DUDUBAK HRVATA u PARLAMENTU KRALJEVINE JUGOSLAVIJE koje SEKULA DRLJEVIC nastavio posle KOMUNISTI pa LSCG Slavko ,Rotkovic ,ADZIC STEVA VUCINIC dakle ova RECENICA KRALJA NIKOLE zaista DEMONTIRA taj njihov PAKLENI DUDUBAK RAZDORA MEDJU CRNOGORSKIM SRBIMA, koji traje DAN DANAS,

  ..“…..Crnogorci!

  Austrija je objavila rat našoj dragoj Srbiji, objavila ga je nama; objavila ga je Srpstvu i cijelom Slovenstvu.,,,,,“

  Ne kaze KRALJ NIKOLA opjavila SRBIMA jer nije CRNOGORCIMA bila no kaze SRBIJI itd…

  POKUSAJTE uci u taj SMISAO igre i ZLOUPOTREBE rijeci SRBIN CRNOGORAC itd,,,,, STO KORISTE VJESTO KOMUNISI i DUQLJANI a vi se ZARKO PECATE na TARU i MOJKOVAC

 6. 0
  0

  Пјесму је отпјевао уз гусле покојни Бранко Перовић, деведесетих година прошлог вијека. Ја сам се случајно сјетио ових стихова. Замолио бих вас да не вадите стих из контеста пјесме, јер ова пјесма не дијели, она брани и обједињује Српство.
  Наравно да сам Србин Црногорац, Васојевићки потомак. Предак Бојића Боја Зечевић је из Васојевића преселио у Горњу Морачу.
  Осјећам да сам толико дужан да речем о себи, желим часно да се представим вама, данашњим саговорницима.
  Што се тиче Тита и комуниста (за које сте ме упитали да ли их подржавам) одговор је НЕ!
  Због њихових злочина, убистава (Пасје гробље, Придворица, Видрован, Манастир Морача и других), прогона цркве и вјере, рушења цркве Његошеве, заташкавања муслиманских и усташких злочина, расељења Срба са Косова итд.. више него довољан разлог за мој став.
  Надам се да се разумијемо!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here