Насловна Друштво УРА: Ограђено море није будућност Црне Горе

УРА: Ограђено море није будућност Црне Горе

0
ПОДИЈЕЛИ

“Општински одбор ГП УРА подржава мјештане насеља Пржно у њиховим протестима везаним за приступ плажи и морском добру у свом мјесту“, сматра потпресједница УРЕ Божена Јелушић.

Саопштење Јелушић преносимо у цјелости:

Систем закупа и подзакупа плажа на будванској ривијери опасно пријети да доведе у питање једнак приступ могућностима свих који живе од туризма. Примјер Пржна шаље опасну најаву да грађани који су улагали у своје смјештајне капацитете и деценијама пружали туристичке услуге више неће моћи да користе природне ресурсе, већ да ће их преузети и користити искључиво повлашћени инвеститори, заинтересовани једино за сопствени профит.

Нови власник хотела „Маестрал“ је плажу издао у подзакуп, о чему на сајту ЈП „Морско добро“ нема података, као ни назнака да су послови везани за подзакуп на било који начин контролисани од стане службе контроле ЈП. Тако се догодило да подзакупац преузме права која може имати једино власник хотела, а право се односи на могућност да хотелска плажа не мора да поштује одредбу да половина простора мора бити слободна од мобилијара за приступ грађанима. Наиме, хотел може одлучити да повећа ниво својих услуга и да прошири простор заузет лежаљком на шест и више квадратних метара, тако да не остане слободног простора. Међутим, уколико је хотелски закупац издао плажу у подзакуп, логично би било да се у том случају не могу примјењивати исте одредбе.

Јасно је да мора постојати баланс између интереса хотела и интереса мјештана, али није логично ни да странац дође у неку земљу и не обавијести се о регулативи која се мора поштовати ако улази у подзакуп. Чињеница је да на сајту ЈП „Морско добро“ не постоје никакви трагови о подзакупу плаже испред хотела „Маестрал“, да нису издати никакви нови УТ услови, нити је дата сагласност за подзакуп. Све то озбиљно доводи у питање законитост газдовања купалиштем.

Протести мјештана Пржна и сличне појаве на другим дијеловима ривијере, озбиљно упозоравају да је потребно преиспитати сва законских рјешења која би могла довести до масовног кршења људских права везаних за слободан приступ јавним добрима и слободан приступ могућности привређивања. Локално становништво, особито Светог Стефана, Милочера и Пржна, одавно је пронијело славу црногорског туризма широм свијета. Захваљујући њима и природним љепотама, овај крај је постао обавезна црногорска разгледница, која нажалост више нема много везе са истином. Будућност ове дестинације свакако нису ограђено море, повлашћени инвеститори и закупци, већ интегралан развој у коме учествују сви. Само на тај начин ће црногорски туризам бити дугорочно одржив и доносити приход свима који се надмећу квалитетом, а не вољом било које партије на власти.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here