Насловна Мозаик Удовичић о Троицком на антидопинг конференцији

Удовичић о Троицком на антидопинг конференцији

0
ПОДИЈЕЛИ

vanja-udovicic_660x330-610x305

Министар омладине и спорта Вања Удовичић учествоваће на конференцији у Јоханесбургу на којем ће се променити светски антидопинг кодекс и који ће бити обавезујући за све земље, а важиће наредних четири до пет година.

Како Тањуг сазнаје у српској делегацији, министар Удовичић ће се у говору посебно осврнути на случај Виктора Троицког како би се у будућности спречиле ситуације да невини спортисти страдају.

Троицки је недавно суспендован на годину дана упркос томе што није био позитиван на допинг тесту, него је само прекршио допинг правила уз дозволу лекара Међународне тениске федерације (ИТФ).

Поред представника власти, на конференцији ће учествовати представници свих интернационалних федерација, међународног олимпијског и параолимпијског комитета, као и организатори великих спортских манифестација.

Укупно 2.000 делегата има задатак да продискутује све промене настале од последње измене Кодекса 2007. године.

Листа забрањених супстанци ће остати иста, а поред већ постојећих осам повреда антидопинг правила, биће усвојене још две, од чега је најважније саучесништво и завера, због случајева Фуентес, Пуерто и, пре свега, Ленс Амстронг.

Нови Кодекс предлаже повећање казне на чак четири године за први прекршај, када се утврди да се ради о озбиљним преступима. Верује се да ће Кодекс тиме значајаније утицати на спортисте, јер се ретко ко може вратити активном такмичењу након четири године.
„Интелигентна борба против допинга у спорту може да донесе веће резултате него тестирање урина и крви спортиста. Нови Кодекс има идеју и да заштити све оне спортисте који својим сведочењима значајно допринесу спречавању допинга у спорту“, наводи се у саопштењу Антидопинг агнције Србије.

На Конференцији ће бити изабран и нови председник Светске антидопинг агенције. Све измене и комплетан превод Кодекса биће доступни на сајту Антдопинг агенције до 20. децембра, а важиће тек од 1. јануара 2015. године.

Цела 2014. година биће подређена едукацији и усклађивању свих спортских правилника и закона са новим Кодексом.

Конференција у Јохансбургу почиње данас и трајаће до 15. новембра.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here