Насловна Друштво Тужилаштво за ратне злочине ОВК подиже оптужницу против Даута Харадинаја

Тужилаштво за ратне злочине ОВК подиже оптужницу против Даута Харадинаја

0
ПОДИЈЕЛИ

На првој оптужници Специјалног суда за злочине ОВК биће име Даута Харадинаја, брата мандатара за састав тзв. косовске владе Рамуша Харадинаја, сазнаје „Спутњик“ из поузданих извора. Осим за злочине које је починио у униформи ОВК, брат Рамуша Харадинаја могао би да одговара и за везе са Ал Каидом и ДАЕШ-ом.

Даут Харадинај ће бити оптужен за злочине почињене у Глођанима 1998. године, када је јединица коју је он предводио као један од команданата ОВК напала полицијску станицу и убила српског полицајца Миодрага Отовића. Ова група одговорна је и за застрашивање и убиства Срба и Албанаца лојалних српским властима у истом периоду у околним мјестима као што су Ђаковица и избеглички кампови у Јунику и Бабалољу, наводи „Спутњик“.

Стејт департмент САД 26. јуна 2001. године ставио је Даута Харадинаја на црну листу због сумњи да је те године учествовао у сукобима Албанаца са војском и полицијом у Македонији, а последњи пут је провјераван 2015. године. Његово име је и даље на црној листи, јер је у међувремену повезан и са Ал Каидом. ЦИА је објавила доказе да се у Албанији састао са покојним вођом Ал Каиде Осамом бин Ладеном, када је овај био гост тадашњег албанског председника Салија Берише.

Има назнака да је после тог сусрета оформљено више џихадистичких ћелија у јужној српској покрајини Косову и Метохији и у Албанији. Према истим изворима, Даут Харадинај је испред команде Косовског заштитног корпуса (КЗК) био задужен за координацију рада прво са Ал Каидом, а затим са припадницима ДАЕШ-а.

Подсјетимо да је Даут Харадинај у мају ове године запријетио стравичном одмаздом над Србима и клањем српске дјеце, уколико његов брат Рамуш буде испоручен Србији. У монструозној поруци објављеној на Фејсбуку, уз фотографију на којој се види гомила људских лешева, Харадинај је тада поручио и да не одустаје од идеја „Велике Албаније“. Он је међутим већ у јуну ове године, тражио од Срба на Космету да подрже кандидатуру његовог брата за тзв. премијера сепаратистичке државе Косово.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here