Насловна Друштво Све више повратника из Исламске државе на Балкан

Све више повратника из Исламске државе на Балкан

2
ПОДИЈЕЛИ

Исламистички логистички центри из европских земаља, са својим бројним ћелијама широм Западног Балкана, разгранали су посредничку мрежу без које би „операција“ прихвата и транспорта повратника са територија самозваног калифата, била осуђена на потпуни неуспјех.

Посредници из Турске, Бугарске, Македоније, Албаније, Италије, са тзв. Косова и из Аустрије најважније су карике у било којем од ланаца на било којем од новоуспостављених повратничких коридора.

Ради се о групама људи, међу којима су тек ријетки појединци муслиманске вјероисповијести, а сви су у добрим криминално-корупционашким везама са функционално важним дјеловима граничних војно-полицијских структура у земљама „транзита“.

Због сложености цијеле операције, комплексности механизама које је при сваком појединачном „случају“ потребно покренути, а напокон и због сталног ризика да буду откривени и похапшени, цијене оваквих услуга готово свакодневно расту.  Најскупљи су италијански и аустријски, а најјефтинији бугарски и македонски посредници.

Логистички центри, а нарочито њихове балканске ћелије финансијски су све слабије, па се у складу са том чињеницом „бирају“ јефтинија, а самим тим и несигурнија посредовања.

Повремено, међутим, и за тако што једва се прикупи потребан новац, а у помоћ, наравно, прискачу ужа и шира родбина, комшије и пријатељи потенцијалних повратника, од којих су само ријетки на ратиштима „зарадили“ довољно новца за самофинансирање повратка.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Za mene su svi ovi koji i preko ovog portala brane islamizam, džihadizam, velikoalbanski šovinizam kroz tobožnju „ljubav“ prema Crnoj Gori potpuno isti kao ISIL (DAEŠ)!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here