Насловна Друштво Скандалозно: Из државног буџета највише новца добила тзв. ЦПЦ

Скандалозно: Из државног буџета највише новца добила тзв. ЦПЦ

7
ПОДИЈЕЛИ

vujanovic fejzic miras dedeic

Из државног буџета Црне Горе лани је највише новца добила такозвана Црногорска православна црква, иако та организација нема никаквих вјерских обележја и активности.

Како преносе Дневне новине, невладина организација ЦПЦ је прошле године из државне касе добила 55.564 евра.

Министарство за људска и мањинска права, на чијем је челу Суад Нумановић, током 2014. године од укупно 200.000 евра, колико је опредијељено вјерским организацијама, највише новца је додијелило неканонској ЦПЦ и то 55.564 евра.

Слиједи Исламска вјерска заједница којој је прошле године додијељено 53.373 евра,  а тек на трећем мјесту је Српска православна црква, којој је из државне касе припало 51.262 евра.

Министарство је опредијелило Јеврејској заједници 17.500 и Католичкој цркви (Барска надбискупија и Которска бискупија) 22.300 евра.

Џомић: Расподјела без јасних критеријума

У Српској православној цркви згранути су прошлогодишњим извјештајем о расподјели средстава за вјерске организације.

velibor-dzomic

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић казао је да Министарство није ниједан евро уплатило Српској православној цркви, већ да су та средства уплаћивана Митрополији црногорско приморској и Епархији будимљанско-никшићкој.

Те двије институције се не зову Српска православна црква и у актима која су циркулисала у правном саобраћају нема нигдје СПЦ, зато не знам зашто Министарство измишља да је СПЦ уплатило новац кад је уплатило Митрополији и Епархији„, казао је Џомић.

Прошлогодишња расподјела је, каже, налик оној из 2013, за шта је директно одговоран министар Нумановић.

Он је казао да је очигледно да је „Нумановићево Министарство, Министарство Мираша Дедеића„.

Џомић је појаснио да је Нумановић донио подзаконски акт који је насловио као Критеријум за расподјелу помоћи, а који је “критеријум без критеријума“.

Прошлогодишња расподјела показује да је она вршена одокативним методама и на основу личних односа и опредјељења„, казао је Џомић.

7 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Jeli ovo fico sa mirasem zajedno posto nasi pojedini crkveni velikodostojnici kazu fico je dobar i mugi je dobar i milo je dobar e kukala nam majka.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here