Насловна Насловна Црна Гора на мапи Исламске државе, надлежни жмуре

Црна Гора на мапи Исламске државе, надлежни жмуре

7
ПОДИЈЕЛИ

 mapa-isil

Црној Гори пријети реална опасност од Исламске државе Ирака и Леванта (ИСИЛ) и надлежне институције тиме морају озбиљно да се позабаве, оцијењено је из опозиције након што је ова најпознатија терористичка организација објавила маpу територија које планирају да заузму, укључујући и нашу земљу.

Посланик Демократског фронта Зоран Миљанић казао је да мапа ИСИЛ-а није прва на којој се исказују терироријалне претензије према Црној Гори.

Постоји реална опасност по територијални интегритет Црне Горе везано за неке раније мапе. Реална опасност пријети и од ИСИЛ-а. Постоји пријетња по територијални интегритет Црне Горе као и опасност од тероризма. Ово посебно имајући у виду да се припадници наше војске налазе на подручјима гдје су у току ратни сукоби”, казао је за „Дан” Миљанић.

У ДФ-у су, како је додао, на вријеме реаговали на ову опасност и предложили закон о кажњавању свих држављана Црне Горе који иду да ратују на страним ратиштима.

zoran miljanic

У томе смо препознали велику опасност, али Влада, иако је преиначила наш предлог, тај акт још није предала у скупштинску процедуру. То показује ароганцију и неодговорно понашање Владе према грађанима и према опасности која је врло реална”, оцијенио је Миљанић, који је члан скупштинског Одбора за одбрану и безбједност.

 Указује да службе безбједности у Црној Гори нијесу на одговарајућем нивоу.

Крију се бројке људи из Црне Горе који се враћају са страних ратишта. Имајући у виду велики број држављана Црне Горе који се налазе на ратиштима у Сирији, Ираку, Авганистану и јако нестабилан регион, постоји велики безбједносни ризик по Црну Гору”, каже Миљанић.

Једини начин да се Црна Гора избори са овим проблемом и пријетњама је потпуна демократизација друштва и промјена власти.

Исламска држава Ирака и Леванта (ИСИЛ) објавила је нове мапе свог будућег калифата. На тој мапи је и Црна Гора, као и читаво подручје Балкана, обојена у црно, као дио територија које планирају да освоје.

Исламски калифат, са законима строгог шеријата, обухвата сјеверну и централну Африку, па чак и дио Кине. У границама калифата је комплетан Блиски исток. Исламска држава жели и Крим, као и комплетан Балкан, на којој је и територија Црне Горе добар дио Мађарске и Аустрије. Џихадисти су на најнојивој мапи чак и Шпанију, коју зову „Андалуе”, обојили у црно.

Држава ништа не предузима

У Социјалистичкој народној партији сматрају да то што се Црна Гора нашла на мапи Исламске државе представља доказ аспирације екстремиста и фундаменталиста.

Snezana_Jonica

То завређује висок степен пажње и осуде и подразумијева одговарајуће активности надлежних државних органа. Као члан Одбора за безбједност и одбрану затражићу да се том радном тијелу доставе информације о предузетим активностима и мјерама на утврђивању могућих ризика по Црну Гору, у свјетлу овог али и свих других актуелних догађаја који морају бити разлог за бригу свих нас”, казала је посланик СНП-а Снежана Јоница.

Сматра да би и шеф дипломатије Игор Лукшић морао да обавијести и ресорни скупштински одбор и пјелокупну јавност о томе да ли је амбасада Црне Горе у Тирани, након што је по инструкцији МВПЕИ тражила информацију о појављивању заставе „Велике Албаније” на резиденцији премијера Едија Раме, добила одговор од албанских власти, и ако јесте да сви сазнамо шта је Албанија одговорила.

Опасни терористички фанатизам

Посланик ДПС-а и предсједник Одбора за одбрану и безбједност Мевлудин Нухоџић оцијенио је да то што терористичка организација тзв. Исламска држава објављује нове мапе свог будућег калифата, на којима се налазе и земље региона, представља идеју утопије и фанатизма.

mevludin-nuhodzic

Дјеловање тзв. Исламске државе и других терористичких организација, које своје активности заснивају прије свега на злоупотреби и манипулацији ислама представља опасност са којом ће се све земље демократског свијета које баштине вриједности толеранције и поштовања различитости, суочавати и у наредним годинама”, казао је он.

Како је навео, имајући у виду пријетњу коју наведена идеологија носи, цијеним да је свака држава у обавези да се свим расположивим и допуштеним средствима супротстави тој идеологији.

То мора чинити укупно друштво, односно надлежне институције, научници, вјерске заједнице и сви добронамјерни људи јер се та идеологија једино на тај начин може побиједити“, поручио је Нухоџић.

7 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Crna Gora Srbija i Bosna i Hercegovina su na toj mapi,sto nije ništa novo.Sve zemlje sa zapada saradjuju sa tim drzavama bolje reci režimima,države sa dosta novca ali sa nedemokratskim režimima,tako da se ovaj region dobro uklapa u ovu mapu,naročito je intersantno koliko investicija Arapi navodno žele da ulože,sve su to priče i pričice koje plasiraju Vučic i Djukanović a uz pomoć sive eminecije iz sijenke Voina Lazarevica.
  Šta bi nas snašlo ukoliko ovi divlji narodi kojim slučajem ulože novac ne treba mnogo pameti.Recimo u Saudiskoj Arabiji ženama je zbranjeno da voze automobile,Air Srbija je morala svoje stjuardese da zbradi maramama jer je tako naredio ETIHAD ,isti je slučaj i s Air Berlinom.Ova republika je u turizmu skoro pola vijeka sve smo protjerali koga smo mogli,jedino nma preostaju ovi primitivni narodi sa zakonom zvani SARIJA,zato se ne treba čuditi da uskoro na našim plažama bude zbranjeno kupanje kao sto je bio običaj do sada,vjerovatno će na Luštici ili Svetom Stefanu i budvi biti dozvoljeno kupanje u demijama i zbardjenim mamramama.o njihovom javnom bičevanju i kažnjavanju na javnim mjestima da se i ne govori.
  Ako se dobro sjećamo i u Beogradu i u Podgorici su podigli spomenik nekom Alijevu ili tako nekako,pa zasto ovo gore nije moguće na Južnom Jadranu.

 2. 0
  0

  Ko to treba da otvori oči i što bi, po vama trebao uraditi.
  Ovo mi liči na jednu emisiju čuvenih „Mučki“ kada Rodni kaže da će se naša galaksija sudariti sa nekom drugom kroz nekoliko desetina milijardi godina a Denzil ga pita „Što će naša vlada preduzeti povodom toga“.

 3. 0
  0

  Нашој служби безбједности је једини задатак да чува задњице лопова и криминалаца на власти. Више су се исјекирали да ли је ова два дана угрожена безбједност Тачија, него да сва Црна Гора оде по ђаволу. Они су обична фирмица за обезбјеђење, знају само да тапкају у мјесту и стоје на вратима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here