Насловна Политика Референдум у Српској се сигурно неће одржати

Референдум у Српској се сигурно неће одржати

3
ПОДИЈЕЛИ

Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак рекао је да је референдум у РС о ваљаности правосудног система у БиХ неприхватљив и да се сигуно неће одржати.

miroslav lajcak

Како је Лајчак рекао новинарима „одлука парламента РС о одржавању референдума најпре из правних разлога није могућа, зато што је неприхватљиво да ентитет одлучује о институцијама на државном нивоу„.

Лајчак је новинарима такође навео да је то „политички неприхватљиво, јер је једини начин да се ствари у БиХ решавају дијалог, а не једнострани потези“.

„То је и морално неприхватљиво, јер смо се 2011. с господином Додиком који је тад већ размишљао о референдуму договорили, а то је била висока представница ЕУ (Кетрин) Ештон и ја сам био присутан, да то није прави начин. ЕУ је понудила (БиХ) структурни дијалог за правосуђе који делује, па ако РС или неко други има неки проблем, онда то треба да се преко тог дијалога решава„, навео је Лајчак.

Према његовим речима, Милорад Додик не поштује своју обавезу.

„Дијалог се наставља, а господин Додик је одустао од своје обавезе и поново тражи референдум. То је неприхватљиво и то се сигурно неће десити. Управо из тих разлога сам ја тражио од високе представнице ЕУ (Федерике Могерини) да питање референдума у РС у БиХ ставимо на дневни ред министарског састанка“, додао је Лајчак.

На питање шта мисли о ономе што се догађало на комеморацији у Сребреници, Лајчак је рекао да му је жао због тога што се десило премијеру Србије Александру Вучићу.

То није начин на који треба да се сећамо жртава геноцида. Ако наставимо с мржњом, то земљи бесумње неће помоћи да крене напред„, закључио је Лајчак.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Lajcak i lipka niti vino niti voda plitak su potok a voda duboka do grla e to su oni diplomatskim recnikom! A da dodik nije poltroncic republika srpska bi bila nezavisna i danas bi joj bilo 10 godina nezavisnosti!

  2. 0
    0

    Interesantno da se nece odrzati,ali sto se Lajck javlja ,vjerovatno nije ponudjena napojnica,kao u slucaju Montenegra.Najvise se nasmijem kada ovakvi likovi kazu bice ili nece biti,niti ga ko sto pita niti cega ko sto pitati,sasmo neka se smiri Ukraina eto referenduma po Balkanu koliko te volja.odose banana drzavice,a Lajcaku tu nece biti mjesta.Rusija i Njemacka ce se pitati.koji Lajcak Kacin i ostala sitna boranija.braco Srbi spremite se za sveopste ujedinjenje i referendum o tom pitanju,bice to „2018,red je pored svih stradanja da napravimo novu drzavu,ne onako kao 1918 ,nego bolju i snazniju,a nadasve demokratsku i ekonomski prosperitetnu.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here