Насловна Политика Асанж спреман да сведочи Немцима о шпијунажи САД

Асанж спреман да сведочи Немцима о шпијунажи САД

0
ПОДИЈЕЛИ

Оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж најавио је да је спреман да се као сведок појави пред комисијом Бундестага за истраживање америчких шпијунских активности, што је наишло на огромну подршку опозиције, али и владајуће социјалдемократе сматрају ту идеју интересантном.

1808-2014-asanz_620x0

„Асанжова понуда је одлична“, рекао је посланик у Бундестагу из редова опозиционе Партије Зелени Кристијан Штребеле, који је у Москви већ посетио и одбеглог америчког обавештајца Едварда Сноудена.

Адвокат по струци, Штребеле, изразио је наду да би Асанж могао имати податке о листама шпијунских циљева у Немачкој и рекао да ниједан суд такву понуду не би могао одбити.

Асанж је за немачки политички магазин „Шпигел“ рекао да жели да подржи парламентарну комисију Бундестага о истраживању НСА афере.

„Ако вам буде требао сведок, радовао бих се, ако би сте дошли код мене и поставили ми питање“, рекао је Асанж и најавио да би могао посланицима да преда „незацрњена“ документа која је „Викиликс“ објавио о шпијунажи у Немачкој.

Из редова опозиционе Левице речено је да је за ту партију сваки документ драгоцен, „како би се разјаснили масовно надгледање и илегална шпијунажа НСА у Немачкој“.

Кристијан Флизек из владајуће Социјалдемократске партије, који је задужен за рад обавештајних служби, сматра ову Асанжову идеју интересантном, али и указује на опрез.

„Свака особа која може допринети у разјашњењу шпијунске афере, долази у обзир да буде сведок. То важи и за Асанжа. Ми ћемо у комисији проверити могућности сусрета. Ја сам за то отворен“, рекао је Флизек данас за „Сспигел онлајн“ и додао да они неће одбити никакав материјал „само зато што он потиче од `Викиликса`, већ напротив“.

На питање шта мисли о томе што је према наводима Асанжа шеф америчке обавештајне службе Јамес Клапер лично изабрао циљеве за шпијунажу у немачком владином кварту, Флизек је одговорио да га његово искуство у раду у комисији пре свега научило да је „све могуће“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here