Насловна Друштво Радници КАП-а ће остати без отпремнина

Радници КАП-а ће остати без отпремнина

0
ПОДИЈЕЛИ

Радници КАП-а који су због стечаја отишли у пензију ће највјероватније остати без отпремнина, јер министар економије Владимир Каварић сматра да Закон о измирењу обавеза према бившим радницима КАП-а, који је Скупштина прошле године усвојила као лекс специјалис није уставан.

Министар економије Владимир Каварић предложио је Уставном суду да прихвати иницијативу за оцјену уставности Закона о измирењу обавеза према бившим радницима Комбината алуминијума који су усљед стечаја предузећа, остварили право на пензију, пренијеле су данас Вијести.

Бивши радници КАП-а који су због стечаја отишли у пензију протестују од краја марта због неисплаћених отпремнина сходно закону који је Скупштина Црне Горе усвојила као лекс специјалис.

Да подсјетимо, Скупштина је средином прошле године усвојила Закон о измирењу обавеза према бившим радницима КАП-а, који су усљед стечаја остварили право на пензију. Закон је требало да се реализује до 31. марта ове године. Њиме је било предвиђено да се за отпремнине 414 пензионера КАП-а исплати 5,45 милиона еура.

Међутим, закон о измирењу обавеза који је усвојен је у Скупштини 16. јула прошле године Министарство финансија и Министарство економије не желе да спроведу.

Данас је, међутим, министар економије Каварић предложио да се прихвати иницијатива о уставности тог закона. Иницијативу су поднијели Радован Јелушић, Рајко Шарановић и Милан Јелушић. Министарство економије је Уставном суду дало мишљење које је јуче подржала Владина Комисија за економску политику (КЕП) већином гласова.

У иницијативи се између осталог наводи овим законом запослени КАП-а стављају у далеко повољнији положај него радници у другим предузећима. Према њиховом тумачењу радници запослени у привредним друштвима којима је такође услед стечаја престао радни однос нису добили отпремнину, због чега, како наводе, право на отремнину које Закон даје радницима КАП-а представља негативну дискриминацију и повреду уставног начела из члана 17 Устава који гарантује основ и једнакост, наводи се у иницијативи.

Гласање овог закона у јулу прошле године није им се чинило нелегално када је требало нечим умирити раднике и маћи их са улица. Сада, када је дошло вријеме за исплату отпремнина, према министру економије, закон који је усвојила Скупштина и за који нико од посланика није видио да се ради о повреди Устава, треба ипак преиспитати.

Каварић је навео да су средства од 5.450.000 еура за реализацију овог Закона обезбијеђена у буџету, али да и поред тога овај закон није могуће примијенити, јер се према његовом тумачењу социјални програм рјешавања вишка проблема радника не односи на раднике који су стекли услове за пензију, преносе Вијести.

Радници су најавили интезивирање протеста уколико њихови захтјеви не буду испуњени.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here