Насловна Друштво Усвојен Закон о пресађивању органа: Сви су грађани донори осим ако не...

Усвојен Закон о пресађивању органа: Сви су грађани донори осим ако не потпишу супротно

4
ПОДИЈЕЛИ

Посланици црногорског парламента усвојили су Закон о пресађивању људских органа којим се омогућава да сви грађани након смрти буду донори уколико се претходно писаном изјавом нијесу одрекли те могућности. За усвајање Закона гласало је 43 посланика, док је против било четворо.

Посланици су усвојили амандман Халила Дуковића и Марте Шћепановић којим се предвиђа да се узимање органа од умрле особе не може урадити само ако је особа док је била жива дала писану изјаву да се изричито противи том поступку.

Посланик Социјалистичке народне партије (СНП) Александар Дамјановић рекао је да су свих 600.000 становника Црне Горе од објављивања овог Закона у Службеном листу постали донори органа уколико не буду потписали да неће.

„Грађани треба да знају шта смо овдје гласали“, додао је Дамјановић.

Предсједник парламента Дарко Пајовић појаснио је да закон нема за циљ да било коме нешто узима што грађани неће.

„Напротив, цијеним да је ово веома хуман закон који има за циљ да помогне онима којима је у датом моменту помоћ изузетно потребна“, рекао је Пајовић. Дуковић је казао да се орган не може узети од мртве особе уколико претходно породица није дала сагласност за то.

„То је суштина цијеле приче. Без обзира каква год сагласност постојала, без дозволе породице нико никад не може узети било који орган„, прецизирао је Дуковић.

Он је рекао да је то циљ и услов да Црна Гора постане члан Еуротранспланта.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Pih. Sa nasom drzavom punom zloupotrijeba! Otkud znam da nece zadrzati taj dokument ako im se svidi moj bubreg, ili zna li moja doktorica na kompjuter, ili mogu li reci da se papir izgubio… hiljadu je nacina da se ovo zloupotrijebi… kuku nama… ima i gore, ne smijemo vise govoriti da nema gore.

 2. 0
  0

  Odmah potisujem da nijasam donor: nikome iz politickog zivota Crne Gore I njihovim rodjacima do treceg koljena, drzavnim sluzbenicima I osobama sa policijskim dosijem.

 3. 0
  0

  MNE kreće u biznis vadi-sadi, niko ne spominje ko garantuje djetetu koje operiše krajnike ili slijepo crijevo da neće dobit kobnu injekciju ilii mladima zbog male povrede u saobraćaju.. komati. kasapi šalji na sve strane

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here