Насловна Политика Косовска Митровица: Помен страдалима на КиМ

Косовска Митровица: Помен страдалима на КиМ

0
ПОДИЈЕЛИ

Служењем помена жртвама страдалим на Косову и Метохији код „Споменика истине“ у Косовској Митровици обиљежена је 11. годишњица од погрома на КиМ.

KOSOVO

Помен су служили свештеници цркве Светог Димитрија из Косовске Митровице у присуству великог броја грађана и родбине страдалих.

Вијенце на споменик положили су представници Канцеларије за Косово и Метохију, локалних самоуправа са сјевера Косова, косовскомитровачког округа, представници Удружења ратних ветерана и СУБНОР-а, као и министар за локалну самоуправу у косовској Влади Љубомир Марић.

Предсједник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић изјавио је да Косовска Митровица не заборавља већ памти и као и држава Србија тражи правду за сав страдали српски народ на простору Косова И Метохије, не само 17.марта 2004. већ од 1999. године.

„Ми захтијевамо од међународне заједнице и тражимо, као и сваке године са овог мјеста, да открије починиоце и налогодавце злочина који је задесио српски народ у новијој историји. Ми не можемо никако заборавити смрт наших суграђана, Косовска Митровица је слободно речено град страдалника. Велики број живота је дат за очување српства на овим просторима“, казао је Спирић.

„Ово је можда тренутак, а засигурно и опомена људи који су дали своје животе за домовину, за свој град, да будемо више него икада сложни и јединствени, јер ми само том слогом можемо бити јачи и захтијевати да правда буде испоштована“, подвукао је Спирић.

Он је рекао да се захтјева и што хитнији повратак свих оних који су 2004. године напустили своја огњишта и да се сви манастири и храмови Српске православне цркве у што краћем року обнове.

Представници Канцеларије за КиМ и локалне самоуправе, Александар Спирић и градоначленик Сјеверне Митровице Горан Ракић, као и начелник косовскомитровачког округа Васо Јелић, положили су вјенце и на спомен-плоче Јани Тучев и Боривоју Спасојевићу – суграђанима страдалим 17. марта 2004. године.

Обиљежавање 11. годишњице мартовског погрома настављено је Академијом сећања, у сали „Митровачког двора“, којој је присуствоваи и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је затим, са бившим фудбалером и репрезентативцем Србије Дејаном Станковићем на тениским теренима у Звечану, уручио комплете спортске опреме фудбалерима ФК „Трепча“ и ФК „Звечан“, као донацију прослављеног спортисте.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here