Насловна Друштво Армија у покрету: Русија распоређује Искандере на Калињинград, а бомбардере на Крим!

Армија у покрету: Русија распоређује Искандере на Калињинград, а бомбардере на Крим!

0
ПОДИЈЕЛИ

Стратешки бомбардери-носачи ракета Ту-22М3 ће у оквиру изненадне провере борбене готовости, која је почела јуче, бити пребачени на Крим, а оперативно-тактички системи „Искандер“ биће премештени у Калињинградску област.

avion

Ово је агенцији ТАСС рекао извор у Министарству одбране Русије.

„У оквиру изненадне провере борбене готовости Оружаних снага, на Крим ће бити пребачени стратешки носачи ракета Ту-22М3“ – казао је саговорник агенције.

Осим тога, у близину Калињинграда ће бити пребачени ловци и бомбардери.

„Копнена групација у Балтичком региону добиће појачање у виду ракетних система „Искандер“ из Западног војног округа, чије допремање ће се извршити великим десантним бродовима Балтичке флоте“ – истакао је извор.

Ради појачане контроле граница на Арктику у оквиру провере биће пребачена два ојачана пука и јединице за специјалне операције Ваздушно-десантних снага“, додао је он.

Изненадна провера борбене готовости Северне флоте, више јединица Западног војног округа и ваздушно-десантних снага почела је јуче, 16. марта, и трајаће до 21. марта.

У њој учествује 38 хиљада војника, 3,36 хиљада комада оружја и војне технике, више од 55 борбених бродова и подморница, као и 110 авиона и хеликоптера.

Основни циљ провере је процена способности Северне флоте да се стара о војној безбедности Русије на Арктику.

У оквиру изненадне провере борбене готовости снага Северне флота, посаде противподморничких авиона Ил-38 и хеликоптера Ка-27 морнаричке авијације флоте полетели су ка одредиштима у Баренцовом мору и приступиле тражењу подморница на путу пловидбе снага флоте.

То је агенцији ТАСС у уторак речено у управи за информисање  Министарства одбране РФ.

„Дејства противподморничке авијације изводе се у оквиру изненадне провере Северне флоте и укључују како коришћење радарских и хидроакустичних средстава, тако и практично гађање школских циљева из противподморничког оружја“ – наводи се у саопштењу.

Изненадна провера борбене готовости војске на северу Русије спроводи се не само због процене могућности снага Здружене стратешке команде „Север“, која је недавно формирана на Арктику, већ и ради демонстрације руске моћи земљама НАТО.

То мишљење изнели су војни аналитичари које је интервјуисао  ТАСС.

Главни уредник часописа „Национална одбрана“ и члан Друштвеног савета при Министарству одбране РФ Игор Коротченко сматра да ће провера показати колико успешно функционише недавно формирана Здружена стратешка команда „Север“.

„Арктик је регион у којем у будућности може да се материјализује цео низ војних претњи које тамо стварају земље НАТО“ – нагласио је Коротченко.

У Северном леденом океану, подсетио је он, стално дежурају америчке и британске нуклеарне подморнице, које, између осталог, прате своје руске колеге, а такође „моделирају нападе крстарећим ракетама које носе бродови и подморнице на објекте руске војне инфраструктуре“.

„Зато ми треба да будемо спремни на брзо одбијање претњи“ – додао је Коротченко.

По његовом мишљењу, изненадна провера ће омогућити да се оцени рад штабова, усклађеност борбених јединица, координираност свих „војних компоненти“ Русије на Арктику, као и да се одраде дејства у случају изненадног почетка рата.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here