Насловна Архива Јовановић: Одлука Уставног суда је политичка а не правна

Јовановић: Одлука Уставног суда је политичка а не правна

2
ПОДИЈЕЛИ

Уставни суд је попустио пред притисцима Владе те је стога његова одлука политичка а не правна, саопштио је данас функционер ДНП-а и ДФ-а Никола Јовановић реагујући на јучерашњу одлуку ове институције да је смањење накнада за мајке са троје и више дјеце у складу са Уставом. Он је напоменуо да је право мајки на надокнаду стечено право које је доживотно те да се правна битка за заштиту њихових права не завршава одлуком Уставног суда и нагласио да мајке које су искористиле право жалбе могу наставити спор пред Управним судом али и судом за људска права у Стразбуру.

Саопштење Јовановића преносимо у цјелости:

Уставни суд који је већином гласова, донио одлуку којом се одбија предлог за утврђивање неуставности одредаба члана 13 (члан 176 б) Закона о измјенама и допунама Закона о социјалној и дјечјој заштити и рјешење којим се не прихватају иницијативе за покретање поступка за оцјену уставности одредаба члана 1 (члан 54 а) и члана 13(члан 176 б)истог Закона“, очигледно је попустио пред политичким притисцима Владе која је са своје сједнице јавно изрекла препоруку као треба поступити у овом случају.

То је само још један доказ да у Црној Гори не постоји систем одвојености власти, институционална независност, владавина права и правна сигурност.

Поступајући по диктату од стране извршне власти, Уставни суд је прекршио Устав и бројне потврђене међународне уговоре и општеприхваћена правила међународног права који сходно члану 9. Устава чине саставни дио унутрашњег правног поретка, и да као такви имају примат над домаћим законодавством и непосредно се примјењују када односе уређују друкчије од унутрашњег законодавства.

majke

Право мајки на примање накнаде по основу рођења троје у више дјеце је стечено право, које је доживотно и које су стекле на основу важећег закона, у законом прописаном поступку, па каснија промјена прописа не може и не смије утицати на субјективно право настало на темељу бившег прописа. Правна сигурност је строго повезана са принципом неретроактивности јер би се у противном атаковало на правну сигурност грађана који не би знали да ли, и како да се понашају у одређеној ситуацији. Као најважнији принцип – принцип правне сигурности истиче и Европски суд правде, објашњавајући у одлуци ЕЦР 5041 (Иреланд в.Цоммиссион, Цасе 325/85 из 1987. године) да „Европско законодавство мора бити познато и његова примјена очигледна за све субјекте на које се односи. Принцип правне сигурности повезан је са принципима легитимних очекивања и неретроактивности. Сам принцип правне сигурности значи да индивидуе могу да се ослоне на јасно значење прописа који регулише њихово понашање да би били у позицији да могу да предвиде правне последице које могу усљед поштовања или непоштовања тог правила да проистекну, јер само пуно познавање права обезбјеђује функционисање права. Европски суд легитимна очекивања сврстава у групу општих правних начела као извора права ЕУ са интерпретативном улогом.

Очекивано је било да ће Уставни суд донијети одлуку која ће одговарати Влади, и сада можемо да констатујемо да је таква одлука политичка а не правна. Имајући у виду, да је Уставни суд у овом поступку грубо прекршио Устав, чега су сигуран сам, свјесне и судије које су гласале за одбијање овог предлога, правна битка за заштиту права мајки се не завршава овим и она треба бити настављена у сваком конкретном случају. Све кориснице које су искористиле право жалбе ће након одговора Министарства рада и социјалног старања, као другостепеног органа у овом поступку, имати прилику да покрену спор пред Управним судом и било би добро да свака корисница искористи и то правно средство.

Такође, ову правну битку треба наставити и пред Судом за људска права у Стразбуру који је показао да у бројним примјерим има капацитета да исправи бројне друштвене неправде. Вјерујем да ће сви субјекти, било да су из политичког или невладиног сектора, који су пружали бесплатну правну помоћ мајкама, то наставити и у наредном периоду. Демократска народна партија сигурно хоће и овим путем позивамо остале субјекте да нам се у том придруже.

Актуелна власт је на овом примјеру додатно доказала свој карактер а то је узимање од оних којима највише треба и давањем преко сваке мјере онима који имају највише. Систем владавине у Црној Гори је успостављен тако да тлачи већину грађана док постоји једна одређена елита екстрапрофитера која се енормно богати, и то незаконито.

majke.jpg202

Тврдње да је због исплате накнадама мајке, постојала опасност да дође до колапса јавних финансија је, благо речено вријеђање здравог разума свих грађана Црне Горе. Они који ово тврде, нека објасне онда како је могуће да у буџету има 10 милиона за исплату брату бившем премијера, поводом уговора око земљишта Лименке, а да нема за мајке. Такође нека објасне као је буџет опстао упркос 44 милиона помоћи Првој банци јер јој је пријетио финансијски крах. Нека објасне и како су текли послове око Кампа Златица, Хотела Црна Гора и Љубовића, и колико је буџет Црне Горе оштећен у тим намјештеним пословима. Такође нека објасне задуживања око градње аутопута у валути долар која није покривена ризиком од валутне разлике и нека објасне ко ће да сноси последице уколико до тога дође. Потребно је и да објасне да ли је умјесно и да ли је законито да сви потрошачи електричне енергије плаћају накнаду сину бившег премијера којем је додијељен монопол у сектору обновљиви извори енергије.

Кад год актуелна власт оштети буџет и државне ресурсе, штету по правилу санирају грађани, и не треба заборавити таксе „еуро по еуро“ које су уведене како би се исплатили активиране државне гарнације за КАП. Оваквих примјера, нажалост у Црној Гори има бесконачно. Овога пута, због погубне економске политике Владе на удару су се нашле мајке, али уколико се убрзо не заустави вишедеценијска пљачка Црне Горе, на удару ће се наћи и друге групе, попут пензинера и осталих, за које ће веома брзо захвалити средстава у буџету због наставка праксе економског пустошења и расподаје ресурса наше земље коју спроводи власт и појединци који су им блиски.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Genijalna ideja da majke sa naknadama nastave strajk ispred suda u Strazburu, samo pitanje je može li se tamo blokirati neki bulevar… A pitanje za genije tipa ovog Jovanovića i onog Blažića je ko će plaćati sudske troškove kad izgube sve sporove na koje ih oni huškaju?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here