Насловна Друштво Човечанству прети ера „ДНК из аутомата“

Човечанству прети ера „ДНК из аутомата“

1
ПОДИЈЕЛИ

Стартап компанија „Камбријан џенетикс“ прикупила је 10 милиона долара од разних инвеститора са мисијом да „демократизује стварање“, односно да пружи обичном човеку моћ да се игра генима.

covjecanstvo

Иако звучи као почетак сценарија за лош СФ филм, у питању је стварност, али стварност додатно зачињена изјавама суоснивача компаније и њеног гласноговрника Остина Хајнца:

„Не могу да верујем у то да за десет или 20 година људи неће моћи да дизајнирају своје потомство“
„Желимо да створимо организме који досад нису постојали“.

„Технологија генетске модификације је најмоћнија технологија коју је човек икада створио“.

„Хидрогенске бомбе могу да униште целу планету, а ово је технологија која може да их створи. Могућност да читамо и уписујемо живот, је највеће достигнуће човечанства свих времена, јер то је оно што јесмо“
Компанија се тренутно не бави „стварањем нових врста“, већ испоручује модификован ДНК материјал фармацеутским компанијама, у сврху тестирања лекова, а стручњаци кажу да бомбастичним изјавама пре покушавају да прикупе средства, него да заиста измене будућнсот човечанства.

Ипак, код неких бојазан постоји.

„Морамо да озбиљно схватимо људе као што је Хајнц и њихову поруку да желе да модификују и ‘унапреде’ људску врсту. Верујем да је читав процес много компликованији него што они мисле, али прича о томе ка чему стремимо као човечанство, као друштво, јесте забрињавајућа“, каже Марси Дарновски, извршна директорка Центра за генетику и друштво.

На другој страни, Хајнц воли да се игра и са политичким терминима па себе сматра за „великог либерала“.

„Не желимо да ова привредна грана буде регулисана, државе не би требало да могу да утичу на њу“, каже он.

Ера „ДНК из аутомата на жетон“ се и даље чини далеком, али ако негде у Силицијумској долини постоји „Камбријан џенетикс“, сасвим је сигурно да постоји нека слична компанија у настајању у некој од гаража генијалних клинаца широм света.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here