Насловна Политика Булајић: Ко се врати у Скупштину оправдава изборну крађу

Булајић: Ко се врати у Скупштину оправдава изборну крађу

13
ПОДИЈЕЛИ

Улазак у Скупштину било које опозиционе партије, по било ком питању, апсолутно руши јединствен бојкот, као веома снажно оружје опозиције. Увјерен сам да је то више него јасно и потпуним политичким лаицима, саопштио је у интервјуу за „Дан“ потпредсједник Нове српске демократије и функционер ДФ-а Страхиња Булајић.

Истина је да је опозиција код нас разнородна, али вјерујем да је пронађен минимум заједничког дјеловања по питању јединственог бојкота. Вјерујем да нико нема дилему и да ћемо се сложити да било који парламент на свијету кога не признаје и у чијем раду не учествује 49 одсто непосредно изабраних представника народа тешко може имати било какав легитимитет, казао је Булајић.

Хоћете ли прекинути бојкот парламента? Који су услови да буде прекинут?

-Чини ми се да се у последње вријеме од многих медија повећава интересовање о могућности прекида опозиционог бојкота, а да се, по мом суду далеко важније, питање узрока који су довели до бојкота, свјесно или не, ставља у други план. Дакле, последњи парламентарни избори су, умјесто да императивно ријеше тешку политичку кризу у којој се већ дужи временски период налази Црна Гора, довели до тога да не само да криза није превазиђена већ супротно томе криза је радикално продубљена.

Имајући у виду све оно што се дешавало непосредно уочи и на сам дан избора, али и касније, директан је узрок и повод због чега су сви опозициони парламентарни политички субјекти, као легитиман, демократски, логичан и природан корак одабрали бојкот рада Скупштине и свих њених радних тијела. Вјерујем да ће то једног дана ући у политичку литературу као еклатантан примјер како једна неодговорна и однарођена власт на крајње бескрупулозан начин, а уз подршку неких западних адреса, директно, рекао бих по сваку цијену, мијења изборну вољу грађана уз брутално рушење елементарних норми Устава. Истина је да је опозиција код нас разнородна, али вјерујем да је пронађен минимум заједничког дјеловања по питању јединственог бојкота. Вјерујем да нико нема дилему и да ћемо се сложити ако устврдимо да било који парламент на свијету кога не признаје и у чијем раду не учествује 49 одсто непосредно изабраних представника народа тешко може имати било какав легитимитет. ДФ апсолутно нема, а поставља се питање да ли ико политички рационалан и медицински здраворазуман може имати повјерење у парламент који је формиран лажним државним пучем?

strahinja-bulajicУвјерен сам да би свако пристајање опозиције на евентуални повратак у парламент без правно-судског епилога такозваног државног удара, међусобног договора око укупног пакета мјера, свих механизама и активности за спровођење праведних и правичних избора у организацији прелазне владе била потпуна политичка катастрофа за опозицију.

Ако се СДП и УРА врате у парламент у моменту када се тамо буде гласало о приступању НАТО-у, да ли би то срушило јединствени бојкот опозиције?

Улазак у Скупштину било које опозиционе партије, по било ком питању, апсолутно руши јединствен бојкот, као веома снажно оружје опозиције. Увјерен сам да је то више него јасно и потпуним политичким лаицима. Ипак, имајући у виду да је за све политичке субјекте са опозиционог блока који имају за своје програмско опредјељење учлањење Црне Горе у НАТО такав став изречен више пута, те као такав без сумње познат широј јавности, не видим довољно јак опозициони разлог да се тим чином подупре, односно, да се практично даје потпуни легитимитет нелегитимној Скупштини и Влади.

Бојкот даје резултат, а евентуално његово рушење само би учврстило нелегитимну власт и дало јој пријеко потребан импулс у истрајавању на потпуном и коначном слому Црне Горе у економском, социјалном, моралном, духовном и сваком другом смислу.

Какав резултат очекујете на изборима у Никшићу, пошто је, имајући у виду одлуку УРА, јасно да нема једне опозиционе колоне?

У Никшићу, наравно, очекујем јасну и чисту побједу опозиције. Природно, као убједљиво највећи, а рекао бих и најтрагичнији губитник у такозваном процесу транзиције, Никшић је опозициони град. Уосталом, то је потврђено и на локалним изборима 2012. године, али и на последњим парламентарним изборима 2016. године. ДФ, као најснажнији опозициони политички субјекат чврсто вјерује да јединствена опозициона листа, без сумње, доводи до циља, односно до побједе и силаска актуелне власти са политичке сцене у том граду, који ни по чему није заслужио такав третман и статус.

Strahinja BulajicПоједине опозиционе партије су већ отпочеле са изборном кампањом што је, наравно, потпуно легитимно. Уколико није било воље ни жеље за јединственим опозиционим наступом, онда желим да изразим наду да опозиција неће себи дозволити луксуз да иде у три, четири, пет или више колона.

Недавно је објављено да породица Ђукановић посједује богатство од 167 милиона евра. Да ли ДФ има план у вези испитивања и одузимања имовине Ђукановићу ако дођете на власт?

-Наше чланство и наши бирачи, а увјерен сам и шира јавност, знају да ДФ као веома озбиљна и одговорна политичка организација има потпуно разрађен план за све области друштвеног дјеловања. Потпуно је логично и природно да, као неко ко пледира и ко је спреман да већ сјутра преузме одговорност на нивоу земље, имамо план и за све оне групе и појединце за које се у правичном и независном судском поступку докаже да су, на овај или онај начин, оштетили земљу и грађане различитим криминалним, корупционашким и било каквим другим незаконитим поступањем.

То правило једнако ће важити за све, па и за породицу Ђукановић и никакав имунитет неће бити довољан да било кога заштити.

Улазак у Владу не долази у обзир

Ваш коментар понуде Душка Марновића да опозиција уђе у Владу и преузме неке од водећих функција?

Наш став о потреби и циљу формирања таквих влада је више него познат. Зашто власт нуди опозицији улазак у Владу? Зато што јединствени опозициони бојкот даје резултат. Зато што не би било лоше да се још на некога претовари бар дио одговорности за све економске, политичке и моралне епохалне промашаје, јер иде неко ново вријеме. Нема више ни униполарног свијета и неолиберализам завршава своју погубну мисију и одбацује се чак и тамо гдје је осмишљен.

Зато што баш није лако ни одговорити на питање иностраних политичких фактора да ли је могуће да сте изабрали Владу без 49 одсто посланика Скупштине, представника народа?

Зато што су направљене почетничке спољно-политичке грешке за које ће неко, чини ми се, морати да сноси и одређене, бар политичке, консеквенце а што ће, нажалост, осјетити и сви грађани. Нова српска демократија је, још прије пар година, одбила такозвану понуду да представници српског народа уђу у ондашњу владу. Имамо и прошлогодишње искуство када је дио опозиције, ничим изазван, ушао у једну такву владу и сви знамо резултат.

Вјерујем да су сви парламентарни опозициони субјекти извукли потребан наук и да се убудуће неће упуштати у сличне експерименте.

13 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Прво, каже се свака ти част ! Доста подилажења неписменимености и лошим вриједностима и учествовању у ширењу истих! Иначе , апсолутно је тачно да они који се врате у скупштину то раде или из свог , или нечијег другог рачуна! Они су директни кривци и саучесници крађа, убистава, лошег стандарда и безакоња! Не могу бити изговори ни НАТО, ни ЕУ интеграције, чији смисао је већ данас озбиљно пољуљан и доведен у питање. Сва ова “фрка и трка“ да се нешто прогура за дан, два сваког нормалног доводи у сумњу да се ради о дугорочно вриједним потезима. Напротив, увијек се такве радње обију о главу. Ваљда би ми сами трбали да знамо шта нам је боље и да без подјела доносимо стратешке одлуке?! Подјеле су зло! “Зло добра донијети неће!“

  • 0
   0

   strateska odluka prosječnog dukljanina: da li za ručak kuvati jednu ili dvije viršle s krtolom?
   e,tako ti je stanje,pobratime…pa ti igraj za diokleju.

 2. 0
  0

  Браво Страхиња. Нема без нас Никшићана ништа. Одиста смо поносни што си из нашег одбора. А не као ,,појединци,, из Подгорице који покривају функције а немогу ни фамилију да изведу на дочек Српске Нове године!

 3. 0
  0

  … Kalajisano je to!
  Pečeno!
  Vrnut će, a kao priznati neće.
  …… se, da im ne uđe!?
  Sve biva, kada se guz…. misli!
  Kad ih sretnete, dobro ih zagledajte …
  Ne trepće to!

  • 0
   0

   ma ti si mozak dokazani.Rado bih te vidio kod mene,na klinici u Bazelu. Bio bi uvaženi pacijent.Raritet duklješke inteligencije.I da,slažem se sa koldgama iz Sjedinjenih Drzava,autizam je urodjen ili indukovan,ali se može suzbiti..Dodjite…

 4. 0
  0

  Najbolji način da se suprostsvite izbornoj kradji je da svakog mjeseca primaš poslaničku platu, a da vaš DF uzme još oko 80.000 evra dotacija mjesečno, Ključ 40.000, demokrate približno isto, a SDP 30.000.

  Prihvatanjem poslaničkih plata svih vas 39 opozicionih poslanika de facto ste priznali izbore i izbornu kradju…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here