Насловна Насловна Абазовић: Најбоље да се уговор са СПЦ потпише након избора митрополита; желимо...

Абазовић: Најбоље да се уговор са СПЦ потпише након избора митрополита; желимо добре односе са Србијом

Према његовим ријечима, организовани криминал и корупција су, нажалост, деценијама уназад срасли са системом у Црној Гори, због чега данас велики број људи – који су били умијешани у наведеним незаконитим пословима, са правом страхује од процесуирања и кривичне одговорности

59
Abazović
Лидер УРЕ, Дритан Абазовић

Потпредсједник Владе Дритан Абазовић казао је у интервјуу за Данас да сматра да би најбоље било да се уговор Владе Црне Горе и СПЦ потпише након избора митрополита црногорско-приморског.

Како је додао, колико се сјећа, то је била жеља митрополита црногорско приморског Амфилохија.

Да ли је главни разлог тих претњи уговор са СПЦ који ће бити потписан? Шта заправо садржи тај уговор и да ли ће потписивању присуствовати и патријарх Порфирије?

Што се тиче уговора, наша намјера је била – и приликом доношења актуелног Закона о слободи вјероисповијести, да све вјерске заједнице – укључујући и СПЦ, буду дио јединственог правног поретка наше земље. Потписивање уговора је корак у том правцу, а вјерујем да ће Влада – која уговор потписује у име свих грађана, схватити потребу да такав Уговор постане јаван и прије чина потписивања. Такође, лично сматрам да би можда најбоље било да се уговор потпише након избора митрополита црногорско-приморског, јер колико се сјећам, то је била жеља митрополита Амфилохија Радовића. Најважније је да се то питање ријеши на најбољи могући начин и у складу са Уставом Црне Горе.

Абазовић је казао да је за Црну Гору од изузетне важности да води добросусједску политику са свима, а нарочито са Србијом.

„Ми смо држава која се у великој мјери ослања на туризам, а током пандемије корона вируса регионално тржиште је добило на посебном значају. У том смислу, али и у бројним важним инфраструктурним, саобраћајним, безбједносним и другим пројектима, та регионална сарадња има посебан значај за нашу земљу. Црна Гора може и треба бити пријатељ са свима, како у региону, тако и шире“, каже он.

Истакао је да Црна Гора жели окренути нови лист политичких односа са Србијом.

„Ако већ не можемо да мијењамо прошлост, желимо да мијењамо будућност. Сигуран сам да званичници Србије размишљају на исти начин“, каже Абазовић.

Још један камен спотицања је и изручење Светозара Маровића. Да ли сте од Србије тражили његово изручење и шта вам је речено, осим да је то компликована процедура?

Влада је, убрзо након формирања, обновила захтјев за изручење бившег потпредсједника ДПС-а, који је правоснажно осуђен за бројна кривична дјела и који годинама избјегава правду. Захтјев црногорске владе, али и готово свих грађана Црне Горе је у потпуности оправдан, јер њиме тражимо изручење човјека који је персонификација организованог криминала и који је црногорски буџет оштетио за више десетина милиона еура. Желимо да се одредимо према овом питању, надајући се да ћемо са државом Србијом пронаћи заједнички језик и привести Маровића правди.

Према његовим ријечима, организовани криминал и корупција су, нажалост, деценијама уназад срасли са системом у Црној Гори, због чега данас велики број људи – који су били умијешани у наведеним незаконитим пословима, са правом страхује од процесуирања и кривичне одговорности.

„Ти људи, са различитих позиција моћи, финансијски и логистички предано раде на дестабилизацији нашег друштва, а све у циљу избјегавања правде. Међутим, ми смо одлучни у својим намјерама, па ће рука правде закуцати на врата свих оних који су се огријешили о законе Црне Горе, као и оних који су годинама поткрадали државни буџет и радили науштрб националних интереса наше државе. Без таквог, одлучног става, као и свих других реформских процеса, политичка промјена коју смо остварили неће и не може имати свој суштински карактер“, наводи он.

И вама је повећан број чланова обезбеђења због озбиљних претњи. Ко вам прети?

Тако је. Управа полиције (УП) професионално и одговорно ради свој посао, па су предузете све мјере како би се евентуални ризици смањили на минимум. Иако нисам навикао на такав амбијент, јер изнад свега цијеним сопствену слободу кретања и дружења са људима, због функције коју обављам дужан сам да се повинујем њиховим савјетима и да поштујем све безбједносне процедуре. Међутим, све те пријетње и објективни ризици нас неће спријечити у одлучној борби против корупције и организованог криминала, а за Црну Гору мира, толеранције и владавине права. Поновићу, за остваривање правде сам спреман платити било коју цијену.

Колико истине има у томе да су претње кренуле када сте наводно одбили састанак са кавачким кланом који вам је предложио Радоје Звицер, али и када сте кренули у озбиљну и отворену борбу против криминала и корупције?

Од побједе на изборима 30. августа смо постали једина мета свих који су у сукобу са законом Црне Горе. То је искључиво због тога што знају да са нама нема компромиса и зато што водимо принципијелну и непоколебљиву политику. Са криминалним структурама треба да „комуницира“ само Тужилаштво на нивоу процесних радњи које треба да предузме против њих.

Скупштина ЦГ се 11. маја изјашњава о предложеној смени Владимира Лепосавића, министра правде. Да ли ће ваши посланици гласати за смену и има ли истине да ће за смену гласати и посланици Ђукановићевог ДПС?

На наредној сједници Скупштине требало би да се нађе и премијеров предлог за разрјешење министра правде. Ми смо као представници партије која учествује у власти и која је гласала за ову владу логично – најавили подршку предлогу премијера, који у свим демократским друштвима има право да предлаже именовање и разрјешење чланова сопствене владе. Да ли ће друге партије власти или опозиционе партије подржати намјере премијера Здравка Кривокапића, остаје да се види.

Да ли је по вама министар правде погрешио изјавом о Сребреници или је премијер Кривокапић пренаглио у намери да га смени?

Без обзира на изражену хетерогеност партија које чине нову већину, Црна Гора је у обавези да поштује све међународне уговоре и обавезе, посебно у свјетлу интегративних процеса и нашег скорог чланства у Европској унији (ЕУ). За мене је питање односа према геноциду у Сребреници – вриједносно, а не политичко или правно питање. Жао ми је што и многи људи, првенствено из ДПС-а, који су тада били на највишим државним функцијама и који су логистички и финансијски подржавали крваве ратове на простору бивше Југославије, данас чине све да политички злоупотријебе питање Сребренице и да на њему остваре некакав јадни политички профит. Само суочавањем са прошлошћу и процесуирањем свих налогодаваца ужасних злочина почињених током 90-их година, наша држава и све државе региона могу искорачити напријед. То нам је свима толико потребно како би градили успјешну будућност.

Он је нагласио да је Влада стабилна и да треба сви заједно да повећамо њену учинковитост у наредном периоду.

Колико у дестабилизовању ваше владе учествује Ђукановић и ДПС и верујете ли да премијер повлачи потезе у дослуху са Милом, како тврде неки ваши коалициони партнери?

Мислим да многима у Црној Гори не одговара прекидање досадашње корупционашке праксе, као ни снажна борба против организованог криминала коју водимо. Уколико неко жели да промијени ову владу, има на располагању све уставне механизме у црногорском парламенту. До тада, заиста не бих коментарисао свакодневне излете бројних политичких и медијских актера, као и плаћених аналитичара. Док год смо ту, свој посао ћемо радити максимално посвећено, поштено и одговорно. И неће бити недодирљивих.

(Данас)

 

Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

 
59 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Mrki
2 дана

Al vas mali Taci prca

Kuka i motika
2 дана

Sto prije to bolje, moze biti nesto sa vladom nedaj boze

Друга фамилијо даље руке од цркве
2 дана

Једно неки морају схватити. Митрополит не мора бити из Црне Горе. Блаженопочивши митрополит Амфилохије био је епископ банатски, а патријарх Варнава је био из Црне Горе. Не треба Дритан да се бави овим питањима.

DJURO
2 дана

Patrijarh Gavrilo Dozic je bio iz Crne Gore, probleme stvara Abazovic uz pomoc Zeljka Ivanovica i Miska Perovica, to je ekipa koju su stvorile strane agenture, valjda je poslije toliko godina, to svima jasno.

Друга фамилија се почиње прчити
2 дана

Најбоље би било да Дритан, Јелушићка, Перовић и Ивановић одреде новог митрополита.

Zorule
2 дана

A ti Dritane prvo objelodani ugovor sa Vatikanom i Islamskom zajednicom, pa onda traži da se i ovaj ugovor pokaže na svijetlu dana. Očito da Crna Gora nije spremna da Srbiji isporuči neka lica, koje Srbija potražuje, pa shodno tome i za Sveta moraju imati strpljenja. Srpske vlasti trebaju posavjetivati svoje građane, koji kane putovati u CG, da, ako im se nešto desi u Crnoj, nema nikoga ko bi im pružio konzularne usluge. Dritan možda može uticati na tekst zakona o Crkvama, ali nikako ne može i neće uticati na to ko će taj zakon, u ime SPC, potpisati. Ako je kriv Leposavić, koji se igrao u pijesku u vrijeme dešavanja u Srebrenici, kako je onda moguće da Milo, koji je bio direktni svedok i učesnik, i dalje bude predsjednik? Možda je novinar ovako trebao formulisati pitanje o Leposaviću. Bilo kako bilo, ako smjene Leposavića uz pomoć DPS glasova, onda ova vlada nema moralnog osnova da i dalje pistoji.

ДУРМИТОР
2 дана

Абазовићу, не забијај нос свуда…
Ради оно што треба .
Похватај и процесуирај Аџића и оне јадне безбожнике,..

zeljko951
2 дана

Sve mi se čini da će pre ugovora sa SPC potpisati Ugovor sa EU.U tom smeru nema nikakvih prepreka.Sve su nestale.

Srbi - narod najstariji
2 дана

Ne pokusavajte da realizujete svoje podle namjere. Postoji SPC i Patrijarh. Sa njim se potpisuje Ugovor. Ko ima druge zelje i ne moze da podnese ime SPC srecan mu put u NVO CPC. Bando perfidna!

Поп Мило Јововић
2 дана
Одговор за  Srbi - narod najstariji

У име јединствене и недјељиве СПЦ и њеног епархијског савјета у ЦГ, потписаће митрополит МЦП по овлаштењу Синода уз благослов патријарха, као што је потписано и у Хрватској. Имовина је сва на митрополијама и епархијама.

Доље Црногорска православна црква и Србијанска православна црква.

Ozren
2 дана
Одговор за  Поп Мило Јововић

Krele

Поп Мило Јововић
2 дана
Одговор за  Ozren

Доље Озренова црква у Хрвата и Ватикан.

Ozren
2 дана
Одговор за  Поп Мило Јововић

Krele na 3.

sloboda
2 дана

Ja bih vam najtoplije preporucio da se ne igrate. Ugovor potpisuje Patrijarh!

Jordan
2 дана

Abazoviću čini se smeta dolazak Patrijarha srpskog, a nije mu smeta dolazak zločinca Tačija

Darkov drug Dritanga
2 дана

A ima li koji drugi ugovor Dritanga da je malo vise sporan od temeljnog ugovora sa crkvom. Svi ugovori za Auto put i lopovlike su u redu i regularni, ugovori za Sv Stefan Milocer telekom Trajekt…sve je to ok Dritanga. Svi Branovi ugovori za lopovluke po Cg ok, svi ugovori sa IRFom u redu, pera lozac i vinar se smijulji po HN, Veljovic diluje cigare, Aco pere pare od kocke i od droge, Cane se seputi po ostrvu Sv Nikola…sve je to uredu Dritanga samo je ovaj sporan. MRSSSSS bitango Zeksonova i Rakceviceva pudlice!!!
Milov whisky od 6 500 eur je regularan, majbah koji mi placamo uredu, stanovi svi ok….e djubradi i olosu, vucite se u olivu kod Zarka pa tamo izigravajte graDZaniste fukse nicije.

Patriota
2 дана

Najbolje da vi odete sa vlasti i prepustite vlast onima koji su stvarno pobedili. Ovo je klasicno ucenjivanje i ponizavanje najvece verske zajednice u Crnoj Gori. Narod sve pamti dobicete zasluzenu kaznu .

Singorosjecepravoslavca.
2 дана
Одговор за  Patriota

Presmdj..li su i ovi iz ure, sve ispravljaju , provjeravaju, ucenjuju neka idu s Milom Lopovom on ce im dati vise.

Дудук Ефендија
2 дана

УГОВОР СЕ ПОТПИСУЈЕ ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ И СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ И УРЕЂУЈЕ ОДНОСЕ ИЗМЕЂУ ЊИХ ТЈ. ОДНОСЕ ЦРНЕ ГОРЕ СА МПЦ И ЕПАРХИЈАМА КОЈЕ ДЈЕЛУЈУ НА ТЕРИТОРИЈИ ДАНАШЊЕ ЦГ. ТО НЕ ПОДРАЗУМИЈЕВА НИКАКВЕ ОДНОСЕ СА ДРЖАВОМ СРБИЈОМ И МАНИТЕ СЕ ВИШЕ ТОГА НЕ СТАВЉАЈТЕ ТО У ИСТИ КОНТЕКСТ. КАКВЕ ВЕЗЕ ИМА ЈЕ ЛИ ИЗАБРАН ИЛИ НИКЕ МИТРОПОЛИТ. АКО МИСЛИТЕ ДА НЕШТО УСЛОВЉАВАТЕ ОНДА ЈЕ ТО ДРУГА РАБОТА. А ШТО СЕ СРБИЈЕ ТИЧЕ ИМАЛИ БИСТЕ МАЛО ВИШЕ МЕЂУДРЖАВНИХ УГОВОРА ДА ПОТПИШЕТЕ ( нпр. О двојном држављанству; Платном промету итд) НО ВИ ТО ИЗБЈЕГАВАТЕ ЈЕР СТЕ У СВУМУ ЛОВИЛИ У МИТНОМ.

Uskok
2 дана
Одговор за  Дудук Ефендија

Treba odložiti potpisivanje ugovora dokse ne vidi kojasu namjere becica krivokapica i joanikija izgleda dase polako i tajno priprema secesija mitropolije crnogorsko primorske na to nesmije da nasledne S.P.C. otkud odjednom prvo mitropolit pa tek zakon.sta znaci ako ne bude izabran određeni vladika nece biti ni zakona.

VISEGRAD 2021
2 дана

SVE UGOVORE U IME SPC POTPISUJE PATRIJAH.
TO DRITAN DOBRO ZNA,ALI…

НК српкиња
2 дана

Кривокапићу,бојиш ли се Бога и Митрополитових ријечи.Митрополит теби рече-БЛАГО МЕНИ а ти нама овако.Дритан да нам одређује судбину.Срамота до бола.Тек сад видимо којем си се царству привио.У земљи чуда није ништа изненада.

Jordan
2 дана
Одговор за  НК српкиња

Komunjare tina ne vjeruje, samo glumi da vjeruje

Ms.Z
2 дана
Одговор за  НК српкиња

NAJTEZA JE BOZIJA I NARODNA KAZNA MOJ tzv.PROFESORE.
GLEDAO TE I BOG I NAROD NA LITURGIJI.

Sokolac Republika Srpska.
2 дана

Ma sta ce Srbiji ikakvi odnosi sa vama. Srbija treba pomoci Srpskom narodu u Cg a vas ignorisati.daleko vam kuca od nase.

Sokolac Republika Srpska.
2 дана

Ma sta ce srbiji ikakvi odnosi sa vama .Srbija treba da pomogne Srpski narod u crnoj gori.a vas da ignorise ko I do sad.vi I kosovo ste bili kancer za Srbiju .sve je krenulo na bolje od kako vas nema.

Stevan Sveti
2 дана

Najpametnije je Crnu Goru podjeliti. Trećina komitima, trećina albancima i trećina srbima.

Aco
2 дана
Одговор за  Stevan Sveti

Neces Taj film gledati,jedino mozes da dijelis srbiju kao sto ti je pocelo,KOSOVO,vojvodina,sandzak…..itd …kao sto ste I bili uvjek samo BG pasaluk

Хај Нехај
2 дана
Одговор за  Aco

Aца фаца! Још се ниси писмености научио! Ко ти је била учитељица, о неписмени човјече? Више имаш правописних грешака него слова! Када будеш научио да пишеш онда можеш на порталу овом да пјениш.

RS
2 дана
Одговор за  Aco

Da li znas da danasnja CG obuhvata samo dio Skadarskog sandzaka ? A sto se tice Vojvodine i Raske zna se ko je tamo vecina i cije je.

Ozren
2 дана
Одговор за  Aco

Da ti nije bilo Srbije ne bi imao ni pedalj mora. Malo pogledaj granice kraljevine CG prije 1.svjetskog rata.

djedo mraz
2 дана

Nema odovoga nista,pisi propalo jer poslije 11-og nastaje haos a to im je cilj jer ovaj prelazi kod onoga sto ga je zvao bitanga i ugovor sigurno nece biti porpisan,a jedini krivac je komunjara krivokapic koji je veliki srbin po sluzbenoj duznosti isto kao i milo i vuk draskovic u svoje vrijeme.Moramo hladne glave dalje jer ovima je cilj da nastane haos i da idemo lopovima komunistickim naruku.

Anonimni
2 дана
Одговор за  djedo mraz

Komunistima jedino zamjeram što nakon rata nijesu bolje odradili posao sa izdajnicima.

Jordan
2 дана
Одговор за  Anonimni

Od jamara većih izdajnika nije bilo

Mikihn
2 дана

Ne treba ga ni potpisivati pod ovim uslovima..mislim da litije nisu dale efekat po srpski narod kakav smo ocekivai.cini mi seda sam jos vise tuzniji nego pod milom.onda sam bio besan..imam osjecaj da joanikije nije do kolena velikom Amfilohiju

Živko
2 дана

Najbolje da to ostavite Crkvi da odluci ko ce da potpise.

?????
2 дана

Zelja Mitropolita ZA KOSOVO I METOHIJU I ZELJA 80% NARODA U CG PO RECIMA RADIJATORA JE NESTO O CEMU DRITAN TREBA DA MISLI DA NE BI BIO TIRANIN . MNOGO ZELJA NARODA OJADJENOG I MITROPOLITA KOJI JE ZIVOT RIZIKOVAO I DAO RADECI SVOJ POSAO U STAROSTI NE UZIMAJUCI PENZIJU DA BI DRITANOVI MENTORI SPROVIDILI POLITIKU NA KOJU SU MILA DJ. NATERALI A POTOM GA NATERALI DA DRITANU PREDA VLAST PREVARIVSI MILA VARAJUCI DRITANA DA RADI KO MILO PO PITANJU NATOA SRBA CRKVE … A SVE NA GRBACI SRBA KOJI MILA DOVEDOSE NA VLAST KO I DRITANA PREKO DJEDE NA KOGA SE DRITAN I MENTORI NA SOTONSKI NACIN POZIVAJU OTVORENI I SVESNO SE JAVNO SJEDINJUJUCI S LAZJU VARANJEM I IZVOROM GREHOVA PROTIVECI SE ISTINI LJUBAVI MIRU VOLJI NARODA …

Draga
2 дана

Ovaj se u sve meša. Neukusno je pozivati se na Amfilohija, o tome treba da odluči SPC ko će ispred nje potpisati, a ne Vlada CG.

iz glave
2 дана

Mitropolit MCP može da potpiše ali po ovlašćenju Sinoda SPC.
Bez toga, ako potpiše samo MCP, onda nastaje problem šta sa delom ter CG gde deluje Budimljanska eparhija i Zahumska eparhija, a još veći problem šta sa delom Mitropolije MCP koja je na teritoriji Srbije

pravednik_
2 дана

abazovicu oces da smijenis leposavica a mogu ti reci i tebe i becicu i prevarantu krivokapicu mada ste sva trojica prevaranti nijesi smio pisnuti niku djeljosaju iz tuzi kad te je onako pred cijelom javnoscu ponizava i sprda se stobom i krivokapicem jer nijesi smio doci u tuzi niti si ga smio privesti jer je narusava pravni poredak crne gore i poziva na otpor i bunt albanaca u tuzima i u pravu je skrelja sto ti je reka da si nista coek i nula od coeka . ko bi to pretrpio fukaro jedna . ne idaje se narod radi svojih interesa i interesa brisela , amerike i stranih ambasada jer narod u crnoj gori gladuje , bukvalno gladuje abazovicu jer sa 200 eura se ne moze zivjeti a vi ste uzurpirali sve sto ste mogli uzurpirati od stare vlasti . kad si toliki patriota sto tvoji poslanici ne podnesu inicijativu da se svima u crnoj gori koji imaju primanja preko 1200 eura smanje na tu cifru ali prvo vama poslanicima i ministrima I DIJELITE SUDBNU NARODA I VRATITE MAJBAH KUKAVICE I VRATITE SLUZBENA VOZILA NESOJI .

Mina
2 дана
Одговор за  pravednik_

Ukoliko DF ne odgovaraju stavovi URE i Demokrata, slobodno neka raskinu koaliciju i na izbore neka se svi izmjere..U suprotnom. , nije posteno pljuvati Krivokapicevu vladu.Ne mogu jare i pare ne mogu se uzeti EPCG ,Morsko dobro’Uprava za nekretnine,Nacionalni parkovi i td i td., a napadati vladu.Povodom svih aktuelnih problema , Dritan ima prvilan , pametan i posten odnos.

Anonimni
2 дана
Одговор за  Mina

Živio veliki Dratan!

easy rider
2 дана

Kako se svi pozivaju na poslednju želju blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Od prčevite Draginje, DPS do Dritana. Neće vam ova podla namera proći!!!!

Црногорац значи Србин
2 дана
Одговор за  easy rider

Чекај а што се не позовете ви? Упокојио се па онда можемо да заборавимо његову жељу? Да се упокојио раније престала би борба за светиње?

Говорите ли ви да је егзарх трона пећкога говорио тек тако, у своје име а не у име МЦП-СПЦ?

Природно је да потпише будући митрополит, по благослову Синода.

Ozren
2 дана

Eventualno mogu da potpišu sva četudi episkopa, jer su 4 eparhije na teritoriju CG. Treba priznavati i cerkveni hierarhiju.

darko
2 дана

Zamoli bih Abazovića da se ne miješa ,to pitanje neka ostavi nama pravoslavcima.Sporazum potpisuje vlada Crne Gore i Patrijarh Porfirije.

easy rider
2 дана

Drsko i bezobrazno!

!
2 дана

sve propalo kad OVAJ određuje svetosavskoj crkvi bilo šta

Vrabac
2 дана
Одговор за  !

Pa može da određuje zahvaljujući nedoraslim i glupim Srbima koji glasaju za Bečića i Krivokapića.

N
2 дана
Одговор за  Vrabac

Bravo.

ozren
2 дана

Jednostvano mi se ne da čitati, samo se pitam zašto bi morao prvo biti izabran mitropolit??? Ugovor se potpisuje sa SPC , a ne sa jednom od njenih eparhija, a to jeste i CG primorska mitropolija. Samo jedna od 4 eparhije SPC prisutne u CG.
Sve mi se čine, da se opet radi na razbijanju SPC i stvaranju nekakve PC u CG (bez prefiksa srpska), a u tome učestvuju i neki crkveni dostojanstvenici u CG.
Srpski narod će opet biti prevođen žedan preko vode. Vidimo i kakav je odnos administratora CGP metropolije Joanakija, koji u nebo uzdiže Bečića, koji je imao sa odbranom imovine SPC isto toliko koliko i ja sa realizacijom leta na Mjesc. A gdje je tu DF? Opet izigran i to od strane onih koje je DF svesrdno pomagao.

Комент
2 дана

Видим да Абазовић и Демократе форсирају ово именовање митрополита Црногорско-приморскога па тек онда потписивање темељног уговора.
Мислим да је њима циљ да се уговор потпише са (највероватније) Јоаникијем а не са патријархом српским.Да би задовољили овдашње локалне дукљанске клерофашисте који би то гледали као “капитулацију” Црне Горе.

Бенабес
2 дана
Одговор за  Комент

У оквиру свечаности рукоположења Митрополита, а рукоположиће га Патријарх, биће организовано и потписивање Уговора између СПЦ и Црне Горе… Уговор ће потписати Патријарх Порфорије, као, како би се рекло, најстарији, и председник владе, Кривокапић, као најстарији са друге стране. Тачка!

Враголанка
2 дана
Одговор за  Комент

Њима је циљ као и делу СПЦ и Срба ( нажалост) да дође до аутономије цркве у ЦГ, и временом до самосталне. Наравно да то не буде на основама које заговара секта Мирашева. То у суштини одговара и ДПС, а зато није ни промењен члан 25 Закона о слободи вероисповети, а који предвиђа православну цркву у границама МНЕ. Такође је и један значајан део пута пређен ка сецесији. Не треба ни то заборавити. Уведена је архепископија цетињска- Милтрополија црногорско-приморска, титула архиепископа, Интерни светац (Ловженски тајновидац) који се прославља на територији Митроплије, али не и СПЦ, престао је да долази лист ,,Православље“, као застава се наметнула ,, застава Михољског збора“, тако да видећемо.

DJURO
2 дана

Potpuno je neshvatljivo, da se ovaj kokot iz Ulcinja mjesa u odnose Srpske crkve, i drzave.Mnogo se kokot uzletio.

Popocatepetl
2 дана
Одговор за  DJURO

Jedini političar koga je mitropolit Amfilohije javno pohvalio tokom cijelih litija je Abazović.

Дурмитор - Олимп српски
2 дана
Одговор за  Popocatepetl

Јесте, управи си. И наговарао Србе да гласају за УРУ, признаде то на ТВ-у онај карикатуриста. Сад нам Дритан ведри и облачи и заповеда ко ће испред СПЦ потписати Уговор. Земљо, пропала се!

Kosingas
2 дана

Kako li je tada zivi Mitropolit Amfilohije zeleo da posle njegovog izbora za ono sto vec jeste bude potpisan ugovor?
Ako se ovde popusti sledi zahtev da ne potpisuje Partijarh vec Mitropolit MCP ( da se izbaci SPC iz tekstova vec da bude podrazumevana)…
Naravno izgleda da SPC treba i da pita dritana, blecica i krivokapice, pa mozda i djukaja ko je odgovarajuci za Mitropolita MCP SPC…
… i tako, nadam se da gresim…

ozren
2 дана
Одговор за  Kosingas

Na žalost ne griješi. To je i moje mišljenje. Banda pokvarena.