IN4S

IN4S portal

Tužilaštvo odigralo u korist Šarića

1 min read
Građani Crne Gore platiće višemilionsku grešku tužilaca, jer tokom sedam godina suđenja nijesu uspeli da dokažu ono za šta su godinama tvrdili da imaju čvrste dokaze - da su Pljevljaci Duško Šarić i Jovica Lončar oprali nešto više od 19 miliona evra.

Građani Crne Gore platiće višemilionsku grešku tužilaca, jer tokom sedam godina suđenja nijesu uspeli da dokažu ono za šta su godinama tvrdili da imaju čvrste dokaze – da su Pljevljaci Duško Šarić i Jovica Lončar oprali nešto više od 19 miliona evra.

Da je neodrživa optužnica koju je protiv njih u maju 2011. godine podiglo Specijalno odeljenje Vrhovnog tužilaštva, potvrdile su i sudije Vrhovnog suda, koje su na 10 kucanih strana održale reklo bi se kratku lekciju kolegama iz Tužilaštva šta je potrebno da bi nekog teretili za pranje novca.

– Specijalni tužilac u žalbi ističe da je za osuđujuću presudu dovoljno da postoji osnovana sumnja da je novac pribavljen krivičnim delom. Nasuprot ovom stavu, sud smatra da je za osuđujuću presudu zbog pranja novca neophodno utvrditi da je pribavljen krivičnim delom. Drugačiji zaključak ne može se izvesti iz odredaba Konvencije SE. Odredba člana 3 navedene konvencije odnosi se na konfiskaciju imovine, a ne na krivično delo pranje novca, pa se neosnovano tužilac poziva na tu odredbu – navodi se u presudi koju su „Novosti“ imale na uvid.

Uzalud se tužilaštvo pozivalo i na Zakon o krivičnom postupku kada je tvrdilo da oslobađajuću presudu treba odbaciti, jer je zasnovana na dokazima koji nisu valjani, odnosno na onim koje je tokom suđenja pribavila odbrana.

– Nijednom odredbom ZKP nije propisano da optuženi, odnosno odbrana ne mogu pribavljati javne i privatne isprave, pa sama činjenica da ih je našla odbrana ne čini ih pravno nevažećim. Na sudu je da cijeni da li će takve dokaze prihvatiti. Pri tome pravna valjanost u navedenom smislu znači da li isprava potiče od izdavaoca koji je označen na njoj.

Sudije Vrhovnog suda dodaju da su njihove kolege iz Apelacionog suda zaključile da u konkretnom slučaju nije dokazano da predmetni novac potiče od izvršenja krivičnog dela, već da postoji samo sumnja u tu činjenicu.

Pravni zastupnik MANS-a Veselin Radulović rekao je da se u predmetu optužba postepeno „topila“, sve dok na kraju od nje nije ostalo ništa.

Prvo je utvrđeno da su optuženi morali biti oslobođeni od optužbe za organizovani kriminal zato što im je tužilaštvo, namjerno ili iz neznanja, stavilo na teret krivično djelo koje u vrijeme izvršenja nije bilo propisano Krivičnim zakonikom, kazao je Radulović.

Nakon toga, dodao je on, pala je optužba i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga zato što je tužilaštvo, namjerno ili iz neznanja, optuženima stavilo na teret radnju koja, po Krivičnom zakoniku, ne predstavlja krivično djelo.

Otkaz advokatima

S druge strane, Darko Šarić, protiv koga se pred Specijalnim sudom vodi postupak zbog optužbi da je organizovao kriminalnu grupu koja se bavila trgovinom narkoticima iz Južne Amerike, otkazao je u utorak punomoćje svoj četvorici svojih advokata.

On je bio revoltiran odlukom sudije Siniše Petrovića da ne prihvati njegov predlog da se kao dokaz presluša dodatnih 50 prisluškivanih razgovora. Tim razgovorima, kako tvrdi odbrana, ruši se kredibilitet svedoka-saradnika Nebojše Joksovića.

Optuženi je u svom obraćanju sudiji Petroviću zamjerio što nije htio da sasluša obrazloženje zbog čega traže da se ti razgovori uvrste kao dokaz, da bi ga zatim optužio da time želi da prikrije činjenicu da mu je sa tužiocem „pokrao imovinu“.

– Ovde smo preslušali dvije hiljade razgovora koje je predložlo tužilaštvo, a ne možemo još 55,  rekao je Šarić, dodajući da sudija treba da poštuje zakon.

– Ja zakon poštujem, uslijedio je odgovor sudije.

– Ne poštujete, ali sila Boga ne moli, nije odustajao Šarić.

Vi ste jedini sudija koji je vratio ukradene mašine Nebojši Joksoviću, kao i pet i po hektara placa na Zlatiboru. Vi mene kradete, i to zajedno sa tužiocem. Evo, ja ovog momenta otkazujem punomoćje advokatima, ali ne zbog njih, jer oni me brane svim srcem i zato im se izvinjavam. Otkaz im dajem zbog vas sudija, jer ste pristrasni. Vi nije ste sudija, već tužilac, kazao je on.

Podjelite tekst putem:

1 thought on “Tužilaštvo odigralo u korist Šarića

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *