Насловна Издвојено Дикић тужи Велимировића?

Дикић тужи Велимировића?

0

Адвокат Милан Петровић, бранилац оптуженог за покушај тероризма Братислава Дикића, најавио је да ће поднијети кривичну пријаву против Мирка Паја Велимировића за кривично дјело које је извршио на територији друге државе.

Како пишу Вијести, Петровић ће пријаву поднијети уколико то не ураде надлежни из државе на чијој територији је, према наводима, купио већу количину оружја.

„Тражићемо да се ти детаљи испитају и да се надлежни органи те државе позабаве његовим признањем. Просто је немогуће да ниједна служба неке државе не зна да се неко бави нелегалном продајом оружја, да немају сазнања да се у тој НН држави може слободно трговати оружјем. Немогуће је да неко може да купи 50 аутоматских пушака и три сандука муниције ван контроле државе. Због тога очекујемо од надлежних органа да покрену поступак и поднесу пријаву, јер они морају да реагују по сазнању. Ако изостане њихова реакција, одбрана ће свакако реаговати“, оцијенио је бранилац бившег шефа српске Жандармерије.

Изјаве Велимировића у колизији

Петровић је рекао да је Велимировићева изјава дата на рочишту за потврђивање оптужнице у колизији са изјавом коју је тај окривљени дао у тужилаштву.

„На саслушању у Специјалном тужилаштву рекао је да му је Александар Синђелић дао налог и новац да купи оружје. Након тога је, у судници Вишег суда у Подгорици, приликом потврђивања споразума о признању кривице, рекао да је оружје купио по налогу Катнића. То значи да је он на територији неке друге државе извршио кривично дјело по налогу главног специјалног тужиоца Црне Горе“, рекао је бранилац осумњиченог за покушај тероризма.

Велимировић је пред судијом подгоричког Вишег суда признао да је на територији Косова купио 50 аутоматских пушака и три сандука муниције.

То оружје наводно је требало да користе осумњичени за покушај тероризма током изборне ноћи у Подгорици. Појаснио је да му је 30.000 еура за набавку оружја дао Александар Синђелић, који је касније постао свједок-сарадник, а да је пушке купио по договору са главним специјалним тужиоцем Миливојем Катнићем. Наводно, тужилац му је рекао да купи оружје након што је дошао у Подгорицу и пријавио да је дио екипе која планира хаос у изборној ноћи, подсјећају Вијести.

Петровић: Чудно објашњење о уништењу оружја

Бранилац Братислава Дикића, Милан Петровић, оцијенио је чудним Велимировићево објашњење о уништавању оружја, наводно набављеног за терористичке нападе у Подгорици.

„Рекао је да је по налогу главног специјалног тужиоца Катнића раставио оружје и бацио у НН језеро, без навођена мјеста гдје је то језеро. Све то за нас је веома дискутабилно и још једанпут баца сумњу у исказ и признање Велимировића и поставља оправдамо питање да ли се све то заиста тако догодило. Ако јесте, очекујемо да нам се током поступка пружи неки неки материјални доказ о свему томе. Ако је Велимировић могао да фотографише наводно оружје, које му је касније специјални тужилац припремио из резервног састава, могао је и да пружи неке доказе да је оружје заиста купио, раставио и бацио у НН језеро“, пренијеле су Вијести изјаву Петровића.

Подсјећамо да је Катнић 20. октобра на ТВ Вијести рекао да је оружје уништено на безбједној локацији ван Црне Горе.

„То није урадила партнерска служба, то су урадила лица која су била под контролом СДТ и Специјално полицијско одјељење. Онеспособио га и уништио ван територије ЦГ“, рекао је Катнић 20. октобра.

Велимировић свједочио да потврди Катнићеву причу

Петровић је рекао да је Велимировић у судници причао оно што је требало да потврди раније изјаве главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића.

„У досадашњем току поступка, чак ни након потврде споразума о признању кривице између тужилаштва и Велимировића, нијесмо видјели конкретне доказе. Једино што је окривљени Мирко Велимировић у свом свједочењу потврдио наводе главног специјалног тужиоца. Он је у ствари био свједок Катнићу, тврдећи да је тачно оно што је тужилац раније говорио и објашњавао, односно потврдио је његове наводе за које такође нисмо до сада видјели материјалне доказе, јер их нема“, казао је адвокат.

Могућа пријава након саслушања Синђелића

Петровић је додао да наредних дана очекује позив специјалног тужиоца Саше Чађеновића који би требало да закаже саслушање Синђелића у својству свједока.

„Чекам да видим како ће Синђелић да објасни улоге осталих окривљених. С обзиром на то да је према наредби о спровођењу истраге он био организатор свега, треба да објасни коме је какву улогу додијелио. У складу са тим, треба да видимо и да ли постоје докази за његове наводе. Према Законику о кривичном поступку није довољно само свједочење и изјава свједока сарадника да би неко био осуђен, или у овом случају оптужен“, објашњава адвокат Петровић.

Његовог брањеника Дикића и садашњег свједока сарадника Синђелића тужилаштво је донедавно сумњичило да су организатори криминалне групе која је у изборној ноћи у Подгорици требало да убија грађане и ухапси тадашњег премијера Мила Ђукановића.

Дикић је ухапшен 15. октобра у Подгорици, а Синђелић се петнаестак дана касније сам предао црногорским истражитељима, након чега му је Специјално тужилаштво понудило статус свједока сарадника у том предмету. Након што је Синђелић под још неразјашњеним околностима дошао у Подгорицу, специјално тужилаштво организаторима терористичке групе означило је Русе Едуарда Владимировича Схирокова и Владимира Николајевича Попова, подсјећају Вијести.

(Извор: Вијести)

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here