Насловна Политика Захарова: Извјештај Стејт департмента традиционални напад на Русију

Захарова: Извјештај Стејт департмента традиционални напад на Русију

0
ПОДИЈЕЛИ

Оптужбе Стејт департмента САД о томе да се у Русији под изговором борбе против тероризма прогањају цивили су неосноване, рекла је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Овај извештај Стејт департмента израђује се сваке године, и након проучавања одељка овог документа посвећеног Русији мора се констатовати поновна тежња аутора Министарства спољних послова САД да му придају апсолутно исполитизовани карактер, између осталог и кроз традиционалне нападе на рачун Руске Федерације који су апсолутно неосновани. Конкретно, потпуно је у супротности са реалном ситуацијом апсолутно неоснована оптужба да Русија под маском борбе против тероризма и екстремизма прогони ’цивиле и организације‘“, рекла је Захарова.

Према мишљењу Захарове, ефикасност дејстава руске државе у борби против тероризма исказује се у конкретним примерима.

„Најважнији од њих јесте војни и идеолошки пораз огњишта међународног тероризма на руском Северном Кавказу. Понекад бисмо рекли: очигледно, на жалост многих наших партнера“, рекла је Захарова.

Она је оценила да је анализа наведена у извештају Стејт департмента „непрофесионална и субјективна“.

„Мислим да би Стејт департмент био само на добитку ако би уместо ових годишњих нафилованих извештаја ову енергију усмерио на потпуно други посао, односно на обнављање сарадње с Русијом на ’антитерористичком путу’“, навела је Захарова.

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије је, такође, истакла да се њена земља неће мешати у територијални спор у Јужном кинеском мору и стајати на нечију страну.

„Пажљиво пратимо развој ситуације у тој области. Ситуација у Јужном кинеском мору представља значајан фактор који утиче на безбедност и стабилност у Азијско-пацифичком региону. Русија није учесница у територијалним споровима у Јужном кинеском мору и неће бити увучена у њих“, истакла је Захарова на конференцији за медије.

Она је додала да Москва у принципу не стаје ни на чију страну и да је чврсто убеђена да укључивање трећих лица у овај спор само доприноси нарастању напетости у региону.

Захарова је, такође, навела да Министарство иностраних послова Русије проверава информације о затварању рачуна руских диплмата у једној од француских банака.

Раније у петак извор у руским дипломатским круговима саопштио је да банка Сосијете женерал без објашњења затвара рачуне руских дипломата, а пре свега оних који раде у Унескоу.

Банка се тим поводом до сада није огласила, а у Министарству иностраних послова Француске навели су да проверавају ове информације.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here