Насловна Друштво САД више нису најконкурентнија светска економија

САД више нису најконкурентнија светска економија

0
ПОДИЈЕЛИ

Сједњене Америчке Државе предале су титулу најконкурентније светске економије кинеском Хонг Конгу, према извештају ИМД Светског центра за конкурентност.

Хонгконг се, према ранг-листи објављеној на сајту ИМД-а, попео с прошлогодишњег другог на прво место ове године, Швајцарска је напредовала с четвртог на друго место, док су САД пале на позицију број три.

Сингапур, Шведска, Данска, Ирска, Холандија, Норвешка и Канада заокружују тим од 10 водећих најконкурентнијих земаља у свету.

На листи, на којој је рангирана 61 држава, налазе се само две земље са простора бивше Југославије, и то Словенија, која се попела с ранијег 49. на 43. место, и Хрватска, која је остала на зачељу, на прошлогодишњој 58. позицији.

Од земаља из региона, Мађарска је котирана на 46. месту, Румунија на 49. а Бугарска на 50. месту. Занимљиво је да је Русија напредовала за једно место на 44. позицију, док је Грчка пала за шест позиција на 56. место.

Центар ИМД за конкурентност, истраживачка група унутар ИМД пословне школе, сваке године од 1989. објављује ранг-листу, која је широко призната као водећа годишња оцена конкурентности земаља.

Директор Центра Артуро Брис каже да је доследна посвећеност унапређењу пословног амбијента била кључна за скок Хонгконга на чело листе, као и да мала величина Швајцарске и њена преданост квалитету омогућава тој земљи брзо реаговање чиме одржава своју привреду на врху.

„САД и даље имају најбоље економске резултате у свету, али постоје многи други фактори који се узимају у обзир при оцени конкурентности“, рекао је он.

„Заједнички образац међу свим земљама у првих 20 је њихов фокус на регулативу која пријатељска за пословање, физичку и нематеријалну инфраструктуру и инклузивне институције“, додао је Брис.

Свако рангирање се заснива на анализи више од 340 критеријума који су изведени из четири основна фактора: економска успешноста, ефикасност владе, пословна учинковитост и инфраструктура.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here