Насловна Друштво Папа Фрањо: Прво да видим како Трамп ради, па ћу тек онда...

Папа Фрањо: Прво да видим како Трамп ради, па ћу тек онда да формирам мишљење о њему

0
ПОДИЈЕЛИ

Папа Фрања изјавио је да ће сачекати да види како ради председник САД Доналд Трамп, пре него што формира мишљење о њему, преносе агенције.

Он је у интервјуу за шпански лист „Паис“ казао да не воли да суди прерано о људима.

„Морамо да сачекамо. Видећемо како ће се понашати, шта ће предузимати и тек онда ћу стећи мишљење о њему. Али плашити се или радовати унапред због нечега што би тек могло да се деси није мудро. То би било као да пророци предвиђају несреће“, сматра он.

Упитан да прокоментарише појаву популистичких лидера у САД и Европи, папа је упозорио на потрагу за спасиоцима у кризним временима.

Како је објаснио у кризама „људи траже спасиоце који ће вратити идентитет“ и бране се подизањем зидова и бодљикавих жица према другим људима.

Према његовим речима, и Адолф Хитлер је 30-их година прошлог века изабран од стране људи који су тражили спасиоца у том времену економске и политичке кризе, а онда их је и уништио.

„Кризе изазивају страх, а мислим да је најочитији пример популизма Немачка 1933.године. Људи који су били у кризи тражили су идентитет, све док се није појавио харизматични лидер (Хитлер) и обећао да ће им вратити идентитет. Сви знамо шта се после десило“, рекао је папа Фрања.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here