Насловна Поглед Момир Булатовић: Велике лажи које су промијениле Србију

Момир Булатовић: Велике лажи које су промијениле Србију

7
Bulatović
Момир Булатовић

Лажна обећања, подвале и преваре су саставни дио политике. Од кад је свијета и вијека, до данашњих дана.

Хашки трибунал за ратне злочине почињене на територији бивше СФРЈ, сам по себи — по својој конструкцији и резултатима суђења — био је и остаће једна велика, монструозна превара. Међутим, током самих процеса могло се сазнати да је тзв. „међународна заједница“ у односу на грађански рат, који је (наводно) хтјела да спријечи, користила арсенал лажи и смишљених превара.

За свађу је потребно двоје, али за превару је довољан један. Посебност преваре са највишег државног нивоа је у томе што друга страна, чак и ако слути да се обећано неће испунити, не може да уради ништа, будући да је извор лажи толико неприкосновено угледан и моћан.

Генерал Ратко Младић, главнокомандујући Војске Републике Српске, добио је гаранције предсједника Француске (и Америке) да неће бити окривљен ни пред једним међународним судом уколико ослободи француске пилоте, заробљене током ратних дејстава НАТО-а против његове државе. У својству изасланика предсједника, у РС је стигао начелник Генералштаба Армије Француске. Пилоти су се, живи и здрави, вратили кући, а генерал Младић је осуђен у Хагу.

Радовану Караџићу, предсједнику Републике Српске, Ричард Холбрук, лични изасланик Вилијема Клинтона, предсједника САД, у присуству свједока (међу којима је био и овај аутор) је дао идентичну гаранцију. Услов је био да се повуче са функције предсједника Републике и овласти југословенску делегацију да преговара и одлучује у Дејтону, у Охају. Холбрук се страшно љутио што му је тражена и писмена гаранција, позивајући се на принцип да је ријеч шефа такве државе довољна. Ипак, коначно је и потписао тражени папир. Суд у Хагу није дозволио да се о том документу расправља и донио је осуђујућу пресуду.

Слободан Милошевић, са којим је овај аутор имао част да годинама непосредно сарађује, имао је небројено много прилика да буде преварен. Посебно важне су биле двије, у којима је улог био велики, гдје је слутио да ће бити изневјерен, али није имао ниједну другу опцију осим да прихвати.

Почетком грађанског рата у Хрватској, након једнострано проглашене и силом извојеване независности Словеније, Слободан Милошевић је био у Француској. Позвао га је Франсоа Митеран, популарни предсједник, социјалиста и, на ријечима, велики поштовалац српског народа, посебно због његове улоге у Великом рату. Позивајући се на историјско савезништво, замолио је Милошевића да се сагласи са његовим предлогом да Комисијом за правна питања, у оквиру међународне Конференције о СФРЈ, предсједава Роберт Бадинтер, бивши судија Уставног суда и лични пријатељ предсједника Митерана. Његово мишљење ће бити пресудно, а оно — гарантовао је предсједник Француске — неће бити супротно интересима Срба.

Када сам му указао на ризик и питао: „А шта ако нас слажу?“, Милошевић је резигнирано узвратио: „Знам. Али како да кажем предсједнику велике Француске да му не вјерујем. да се бојим да ће да ме превари?“. Коначно, преварио је, јер је Бадинтер донио неправно мишљење да је Југославија у процесу „дисолуције“ (самораспадања), одакле су проистекла сва каснија накарадна тумачења права народа на сецесију.

Жак Ширак, наредни предсједник Француске, успио је да превари Војислава Коштуницу у првим данима његовог предсједниковања СР Југославијом. Убиједио га је да треба да поднесе захтјев за пријем СР Југославије у УН. СРЈ је тада била чланица, али су јој права била суспендована. Коштуница је повјеровао и, противно својим уставним овлашћењима (дакле незаконито), поднио захтјев за пријем. Једини ефекат је био да је Међународни суд правде у Хагу одбацио тужбу Савезне владе СРЈ уз образложење да, у тренутку НАТО агресије, она није била чланица УН, па не може бити страна у спору. Тако је одбијен и наш одштетни захтјев у износу од сто милијарди америчких долара. Свака част! Превара вриједна сто милијарди.

На крају, опет Слободан Милошевић и његов сусрет са Виктором Черномирдином, личним изаслаником Бориса Јељцина, предсједника Руске Федерације. Черномирдин, заједно са Мартијем Ахтисаријем, испоставља војни ултиматум СР Југославији у погледу услова за прекид НАТО бомбардовања. Предсједник Милошевић, након драматичних разговора и упркос свим неповољностима, даје сагласност на предлог међународних посредника. Урадио је то тешка срца и упркос противљењу својих сарадника. Објаснио нам је: „Са овима из НАТО-а можемо да ратујемо и неће нас победити. Али ако одбијемо председника Русије даћемо му алиби да се и он окрене против нас. А против Русије, чак и када мислимо да није у праву, ми једноставно не можемо“.

7 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Momire svaka ti čast to je prava istina sve objavi kakav je ko bio. Molim te za slovenci napiši istinu kako su pobili onu đeca od vojnika.

 2. 0
  0

  …“Радити, Богу се молећи, говори наш народ, и помагати немоћног. Ово треће значи милосрђе. Дакле троје: рад, молитва и милост. Запад је остао при двојству: laborare et orare. Но и рад и молитва могу бити себични. Зато је Исток додао милост и заменио двојство тројством. Једино милост искључује себичност из рада и молитве. Рад и молитву народ сматра као хлеб и со а милосрђе као радост; на обична увесељења он гледа као на пролазни зачин живота. “Хлеб и забава” – то је гесло неких народа у болесном стању. Гесло пак здравих јесте: рад, молитва и милост. Народна одбрана мора бранити ово начело народно као основ физичког и духовног здравља…“, владика Николај, Свети Владика Николај

  http://www.srpskilist.net/files/o-dosezanju-dobra.pdf

  „…Дакле, постоје лажни и духовно истинити оптимизам.“…, из беседе Ивана Иљина

  …“Do you know what crimes is considered the ultimate, supreme, most evil crime under international law? It is not genocide, or crimes against humanity. Nope, the ultimate crime is the crime of aggression…“

  https://thesaker.is/letter-to-my-american-friends/

  https://stanjestvari.com/2017/12/08/americka-ideologija/#more-43097

  …„Проклети“ и „од Бога већ осуђени“ по сваку цену морају бити спасени, чак и против своје воље; силом уколико је то неопходно. Ова идеја ће с временом мутирати у нови и малигнији облик: у моралистичко оправдање за експанзионизам. Овај подухват ће бити остварен без обзира на цену и свим расположивим средствима…“

  https://www.proza.ru/2015/12/02/1023

  …“Мы не встретились с Олегом тем сентябрьским днем, но через несколько дней, увидев его в сети, написала ему, извинилась. Он за кого? На чьей стороне? Олег позвонил мне. У него был очень тихий усталый и бесцветный голос. Он, без всякого пафоса, ответил, что он – за Родину. За тех, кто сейчас в окопе. И все расскажет, когда встретимся.
  – Когда?- спросила я
  – Когда война закончится…“

 3. 0
  0

  Mogli smo pobjediti Nato ali protiv Rysije nismo mogli.Dovoljno za jutarnji mamurluk.Ali ovolike snishodljuvosti netipicne crnogorskoj arogantnosti,mogao je samo ovaj ljudski isprdak bez svoga ja,ratni i poratni profiter,latentni homoseksualac,brkati lazov i izdajnik proizvesti.Od tri Miloseviceva eskadrona posasti po Crnu Goru ,Sveta,Mila i Momira,prezivio je onaj sto je ulicarski bio vezan za Crnu Goru.Ovaj cak kao i da nije Crnogorac,nista nema crnogorsko.Snishodljivost i piskutavi glasic,feminizirani komunisticki apartcik.A Mila ste vi doveli, revolucijom sa Kosovom,pa bi bilo red da ode sa srpskim nacionalizmom ,kao sto je i Kosovo otislo.
  STA CETE ,nisu vam naklonjene zvezde,nije pravi trenutak za srpsko sovinisanje(ko je 90tih bio odje zna sta to znaci),a vizantijska podvala je zavrsila svoje u Crnogorici.

  • 0
   0

   U pravu si sto se tice Bulatovica, sve ostalo nisi. I Crnogorci su inace originalni pravi Srbi.
   Jer taj naziv ima znacenje Ser Be, ti castan vitez – pobednik.
   Ako Crnogorci nastave sa antisrpstvom, proci ce ko Hrati, mreci same sebe dok im se smeju oni koji su antisrpsku kampanju i napravili.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here