Насловна Мозаик Кинески медији: „Емотивно пражњење“ Трампа није решење кризе на полуострву

Кинески медији: „Емотивно пражњење“ Трампа није решење кризе на полуострву

1
ПОДИЈЕЛИ

Да ли ико нормалан може да каже да Сјеверна Кореја заиста може да нападне Америку? Пјонгјанг може само да се брани. То и јесте разлог због којег се наоружава, каже за Спутњик, коментаришући оптужбе САД на рачун Кине, виши научни сарадник Центра корејских студија са Института Далеког истока РАН Евгеније Ким.

Након што је амерички предсједник Доналд Трамп оптужио Кину да није успјела да обузда свог савезника Северну Кореју, Кинески медији су ово оштро осудили и послали одговор Трампу.

По њиховим ријечима, Трамп је погријешио у претпоставци да би искључиво Пекинг могао да ријеши то питање. Како су кинески медији назвали тај његов поступак „емотивно пражњење“ које не може да постане водећа политика за рјешавање нуклеарног питања на полуострву.

Евгенијем Кимом, који сматра да су оптужбе Трампа на рачун Кине неправедне из више разлога. Главни је то што је проблем око нуклеарног арсенала Северне Кореје створила Америка, а не Русија или Кина, каже Ким за Спутњик.

„Подсетићу да су од 1957. до 1991. године САД држале на територији Јужне Кореје своје нуклеарно оружје и пријетиле њиме и Сјеверној Кореји и Кини и Русији. Северна Кореја тада није почела да прави сопствени нуклеарни арсенал, јер је тада имала у рукама споразум о узајамној помоћи са СССР-ом и Кином. Међутим, када је 1991. године нестао СССР, а Кина била оптерећена својим проблемима, Сјеверна Кореја је остала сама, очи у очи са непријатељском политиком САД, иако су Американци тада изјављивали да раде на томе да уклоне нуклеарно оружје из Јужне Кореје. Северна Кореја се тада запитала шта јој је чинити, јер је тадашњи руски министар спољних послова Андреј Козирјев изјавио да је за Русију Сјеверна Кореја споредна ствар“ наглашава Ким.

Трамп, инсистира да Кина сада више купује од Америке него што испоручује. Али ради се о томе да је скоро 400 милијарди долара у роби, колико Кина испоручује у САД годишње, значајан дио потрошње и Америка сада не може у потпуности да се одрекне кинеске робе.

Ким даље истиче да Русија непрекидно апелује да се „не долива уље на ватру“ на Корејском полуострву, већ да се тражи миран начин решавања проблема, политичко-дипломатским путем. Он подсјећа да су Кина и Русија заједно израдиле стратегију решавања проблема.

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here